Linkuri accesibilitate

De ce se distribuie atât de încet motorina donată de România


Motorina trimisă ca ajutor din România a ajuns la Chișinău
Motorina trimisă ca ajutor din România a ajuns la Chișinău

Potrivit autorităților, fermierii vor primi carburanți în funcție de cât de mult le-a afectat seceta culturile. În medie, aceștia vor ridica câte 18 litri de motorină la hectar.

Printre ajutoarele umanitare oferite de România vecinei sale Moldova în ultima vreme se numără și motorina destinată agricultorilor afectați de vremea nefavorabilă și alte fenomene negative. La Chișinău, distribuirea acestui ajutor a devenit subiect de dispută politică – opoziția pro-europeană acuzând puterea că ar bloca motorina invocând pretinse deficiențe de calitate ale acesteia. Joi, autoritățile au spus că au controlat calitatea, că e bună, și au dat detalii despre cum va fi împărțită. Diana Răileanu.

Motorina românească - subiect de dispută politică la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Opoziția parlamentară s-a arătat îngrijorată de lentoarea cu care autoritățile au procedat la împărțirea combustibilului reproșând premierului interimar și ministrului de interne că ar urmări să discrediteze ajutorul oferit de guvernul român. Vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, afirmă că lotul de combustibil a fost supus expertizei de calitate pentru a alimenta zvonurile că motorina nu ar corespunde cerințelor. În replică, secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Mariana Grama, spune că legea obligă autoritățile să supună expertizei toate bunurile ce vin în țară sub formă de ajutoare umanitare și că mai mulți fermieri ar fi cerut garanții că motorina e de calitate:

„Agricultorii care dețin tehnică performantă cer certificate de calitate de recepționare, astfel încât să poată lua o decizie asupra utilizării acesteia la tehnica agricolă de ultima generație. Însă este și revoltător faptul că unii agricultori ne amenință cu tragerea la răspundere dacă tehnica agricolă se va defecta de la calitatea motorinei în calitate de ajutor umanitar.”

R. Moldova nu dispune de depozite special amenajate pentru păstrarea întregii cantități donate.

Din motive tehnice, România livrează motorina în cinci tranșe, a precizat secretara de stat de la Interne. R. Moldova nu dispune de depozite special amenajate pentru păstrarea întregii cantități donate. A fost identificat un singur antreprenor ce are depozit cu acces la ecartamentul feroviar, în nordul țării, la Ocnița. Potrivit Marianei Grama, autoritățile vor avea grijă să distribuie motorina prin țară.

Pentru beneficiarii care urmează să primească peste 2,5 tone de carburant, livrarea se va face la adresa indicată de fermier, în cazul unei cantități mai mici, motorina va fi ridicată de agricultori la una din cele 27 de puncte de distribuție mobilă din toată țara, a precizat Vasile Șarban șef de direcție la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale:

„Respectiv, noi îndemnăm producătorii să ia motorina. Noi cunoaștem care este situația reieșind din seceta din 2020 și îi rugăm ca să examineze posibilitatea de a ridica cantitatea de motorină eligibilă pentru ei în cât mai scurt timp, deoarece asta costă bani, asta costă timp și asta costă resursă umane. Ceea ce în R. Moldova nu prea avem.”

În ziua de 17 mai, România a transmis R. Moldova primele două loturi de motorină. E vorba de peste 700 de tone ce vor ajunge pe parcursul săptămânii viitoare la 46 de agricultori, afacerilor cărora au fost afectate de secetă anul trecut. În total, peste 3400 de fermieri au depus dosarele la Agenția de Intervenții și Plați pentru Agricultură, solicitând să primească ajutor sub formă de motorină.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a participat la elaborarea regulamentului de distribuire a motorinei acordate din rezervele de stat ale României. El spune că mulți agricultori mizau să primească carburanții înainte de a intra în vară și crede că întârzierea s-a admis cu premeditare.

„Eu tot am terenuri, tot lucrez la pământ, și cunosc bine ce înseamnă să începi sezonul de primăvară, deși putem spune că el deja a trecut, suntem în luna iunie, însă lucrările sunt în toi, și să nu ai motorină. Fiindcă credite nu poți lua ușor de la bănci. Motorina s-a scumpit de câteva ori și continuă să se scumpească. „Artiștii” aceștia care se numesc politicieni și care se numesc guvernanți ce administrează treburile statului își permit să întindă timpul de furnizare a motorinei către agricultori. Am transformat R. Moldova într-o pârloagă. Îți este rușine să spui că ești fermier din R. Moldova.”

Potrivit autorităților, fermierii vor primi carburanți în funcție de cât de mult le-a afectat seceta culturile. În medie, aceștia vor ridica câte 18 litri de motorină la hectar.

XS
SM
MD
LG