Linkuri accesibilitate

Redresarea economică post-pandemie - robustă în lume, dar timidă în Europa de Est, inclusiv în R. Moldova


Banca Mondială estimează că economia R. Moldova a scăzut cu 7% anul trecut pe fundalul dificultăților cauzate de criza de coronavirus, de secetă, de probleme structurale, iar anul acesta va crește cu numai 3,8%.

Redresarea economică post-pandemie - robustă în lume, dar timidă în Europa de Est
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Într-un studiu proaspăt despre economia globală dat publicității la Washington, marți, Banca Mondială mai anticipează că economia moldoveană va ajunge la nivelul pre-criză, adică al lui 2019, abia în 2022, când se așteaptă o nouă creștere de 3,7%.

Redresarea economiei moldovene este constrânsă între altele de faptul că nu se știe ce politici vor fi aplicate după alegerile parlamentare din luna iulie, sau, în cuvintele raportului Băncii Mondiale, de „incertitudinea de politici în legătură cu alegerile”.

În întreaga subregiune în care se află R. Moldova și unde Ucraina este cea mai mare economie (Rusia și țările UE nefiind incluse aici), refacerea economiei este afectată nu doar de pandemia de coronavirus, dar și de alte „provocări continue” cum ar fi „cererea internă redusă și deficiențe structurale”. Provocările relativ noi sunt „tensiunile geopolitice în curs în Ucraina și Belarus, aceasta din urmă urmând să se confrunte cu recent impusele sancțiuni internaționale”. „Dezechilibrele externe în creștere, ritmul lent al reformelor și tensiunile geopolitice vor continua să afecteze investițiile private”, se mai spune în raport.

În felul acesta, creșterea economică în Europa de Est va fi cea mai mică dintre toate subregiunile Europei și Asiei Centrale și va constitui în anul curent doar 1,9%, potrivit prognozei Băncii Mondiale.

„Creșterea poate fi sub așteptări dacă pandemia va dura mai mult decât se crede, dacă se înăspresc condițiile finanțării externe, sau dacă incertitudinea privind politicile și tensiunile geopolitice cresc mai departe”, se spune în raport.

Economia mondială în întregime continuă să se confrunte cu dificultăți cauzate de pandemie, dar Banca Mondială crede că Produsul Intern Brut al planetei va înregistra o creștere robustă de 5,6%, în 2021. Este o prognoză mai optimistă decât cea făcută de instituția financiară internațională în luna ianuarie și, dacă se confirmă, va însemna un record pentru ultimii 80 de ani după viteza cu care economia globală își revine dintr-o recesiune.

Redresarea atât de rapidă a economiei se va sprijini pe campaniile de vaccinare masive în țările avansate. În Statele Unite, Produsul Intern Brut urmează să crească cu 6,8%, în zona euro – cu 4,2%, în China – cu 8,5%.

Economia Rusiei care a scăzut anul trecut cu 3% ar urma să crească anul acesta cu 3,2%. În România, economia a scăzut anul trecut cu 3,9%, dar va crește anul acesta cu 6%, țara fiind printre lidere în Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG