Linkuri accesibilitate

Iulian Digor (București): „Aducerea unor forțe proaspete și tinere în parlament ar putea schimba situația”


Iulian Digor
Iulian Digor

Cei mai mulți dintre tineri doresc înnoirea clasei politice, indiferent de formațiune. Ei își doresc să vadă oameni noi cu idei. Votul tinerilor este votul speranței. Votul care poate reaprinde ideea că Republica Moldova poate să devină un stat funcțional, a declarat Europei Libere Iulian Digor, student la ASE din Bucureşti, facultatea Relaţii Economice Internaţionale.

Interviu cu Iulian Digor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:22 0:00
Link direct

Iulian Digor: „Aceste alegeri sunt extrem de importante, practic este o șansă nemaiîntâlnită în Republica Moldova, în care sperăm să curățăm parlamentul și să avem, în sfârșit, o coaliție și un guvern cât se poate de curat și onest, un parlament care să nu mai fie cotropit de anumiți spioni iresponsabili și corupți.”

Europa Liberă: Voi, cei care vă faceți studiile în afara Republicii Moldova și care faceți parte din această mare armată a diasporei, ce credeți despre votul vostru? E votul decisiv care va hotărî cine să guverneze Republica Moldova, așa cum se crede?

Iulian Digor: „Da, consider că majoritatea tinerilor din diasporă vor merge la vot, deoarece este un vot decisiv și majoritatea sunt conștienți de acest lucru. Curățarea parlamentului și aducerea unor forțe proaspete și tinere în parlament ar putea schimba situația și ar putea forma un guvern care să ne aducă sau să ne readucă acasă.”

Un guvern care să ne aducă sau să ne readucă acasă...

Europa Liberă: Și ce probleme ar trebui să re regăsească prioritar în agenda următorului parlament?

Iulian Digor: „Ar fi nevoie de reforme în mai multe domenii. Acum aș vorbi despre reforma în domeniul sănătății, de vreme ce suntem încă într-o pandemie complicată și ar fi vorba de reforme în sistemul de învățământ, pentru că majoritatea pleacă din cauza faptului că nu există un sistem sănătos și incoruptibil în Republica Moldova. Eu, de exemplu, m-am confruntat cu această alegere și am decis să plec peste hotare anume din cauza haosului și corupției din sistem. Și ar fi nevoie, în primul rând, de oameni și profesori integri, care să nu fie coruptibili și de un sistem modernizat.”

Europa Liberă: Și încă altceva, lucrurile acestea peste noapte nu se întâmplă?

Iulian Digor: „Cu siguranță, da. Ar fi necesar de schimbat instituțiile statului și de pus oameni onești, care să pornească pas cu pas schimbările din aceste instituții, pentru că după facultate vom dori să ne încadrăm în spațiul muncii și astfel acolo ne ciocnim cu aceste chestii legate de corupție și alte aspecte.”

Europa Liberă: Dar voi credeți că chiar ca rezultat al votului din 11 iulie o parte din cei plecați ar putea să revină acasă? Pentru că ei au fost îndemnați de multe ori să revină, dar au ezitat, nu au avut suficient curaj să se întoarcă, mai ales tinerii care studiază în România, o bună parte din ei rămân și își găsesc rostul fie peste Prut, fie în alte colțuri ale lumii.

Iulian Digor: „Da, probabil, unii nu-și doresc să se reîntoarcă prea curând, dar eu cred că odată ce vor observa modul în care se va schimba, sperăm, parlamentul și guvernul, ei vor înțelege că ar putea să revină acasă, să pună în practică toate ideile și aspectele noi învățate în România și în alte țări ale lumii, chiar vor contribui la schimbarea țării, pentru că într-un guvern nou-format și incoruptibil s-ar putea regăsi mulți specialiști tineri care sunt acum plecați și guvernul ar trebui să se bazeze pe acest aspect, anume de recrutare a forțelor noi, tinere din diasporă, pentru a le aduce înapoi acasă.”

Europa Liberă: Iar despre tineri se spune că ei sunt indeciși în mare parte sau, deocamdată, nu le pasă, chiar dacă se zice că viitorul le aparține tinerilor.

Dacă e vorba de tinerii din diasporă, ei sunt destul de convinși și motivați în a alege pe 11 iulie...

Iulian Digor: „Cel puțin, dacă e vorba de tinerii din diasporă, ei sunt destul de convinși și motivați în a alege pe 11 iulie. Și consider că deja decizia a fost luată, majoritatea susțin forțele care vor o schimbare. Cât despre tinerii care au rămas în țară, îmi vine mai greu să mă pronunț, o mare parte rămân a fi indiferenți, pentru că consideră că politica în continuare este o față mai murdară a societății și nu vor să aibă de-a face, inclusiv, chiar și a merge la vot, sunt mai pasivi pe lângă cei care sunt în diasporă și deja își doresc să se reîntoarcă acasă.”

Europa Liberă: Dar despre felul cum încearcă tinerii să se implice în politică, ce părere ai?

Iulian Digor: „Mi se pare că nu e suficient, sunt anumite forțe, dar câțiva oameni nu pot schimba aspectul larg al politicii, e nevoie de o mână de oameni mult mai puternică, care să reușească să schimbe modul în care se face politica. S-a observat de-a lungul timpului cum în politică au reușit să intre doar oameni cu anumite interese, care uneori sau pe alocuri nu au suficientă experiență și expertiză în domeniu, ei pur și simplu intră în acest joc politic fără a avea suficiente cunoștințe și doar pentru interese personale. Consider că noi, tinerii care suntem pregătiți peste hotare sau în general avem studii, de fapt, suntem un suflu nou și va trebui să ne implicăm în politică pentru a schimba anumite aspecte.”

Europa Liberă: Cum ai descrie tu situația din Republica Moldova, iată, ajunsă la 30 de ani de independență?

Iulian Digor: „Este extrem de complicată, am discutat cu mai mulți tineri, dar și oameni mai în vârstă care se plângeau că acum e mult mai rău decât a fost acum 30 de ani sau în alte vremuri. Deci, situația e catastrofală, mai ales fiind accentuată și de situația pandemică. Acum oamenii sunt foarte dezamăgiți și triști privind asupra situației care se întâmplă. Majoritatea își pun speranțele în viitorul scrutin și speră la un trai mai bun, dar situația îi catastrofală după atâția ani de independență în care s-ar fi putut face lucruri uluitoare și s-ar fi putut dezvolta o țară atât de mică extrem de rapid.”

Europa Liberă: Dar cine ar merita să guverneze Republica Moldova ca urmare a acestor alegeri? Ce forțe politice ar putea să constituie și ar trebui să constituie o majoritate parlamentară?

Iulian Digor: „Analizând cadrul geografic, istoric, aș putea zice cu siguranță că este nevoie de forțe proeuropene de dreapta care ar putea să ducă Republica Moldova pe traiectoria europeană. Singurul aspect bun din aceste alegeri ar fi ca forțele proeuropene să acceadă la guvernare și să ne apropiem mult mai intens de România și de Uniunea Europeană, pentru că acesta este singurul traseu în prezent care ar putea scoate țara din dezmăț. Da, țara ar trebui să mențină relații bune și cu Estul, cu siguranță, pentru că producătorii autohtoni, mai ales din sectorul agricol, ar fi mulțumiți ca să existe o colaborare inclusiv cu partea estică, în sensul că cu Rusia, fiindcă este un aspect benefic din punct de vedere economic.”

Europa Liberă: Dar Rusia își dorește o relație bună cu Republica Moldova?

Iulian Digor: „Rusia din punct de vedere geografic e un pic cam agresivă, dar consider că și-ar dori o relație diplomatică, dar pe alocuri nu chiar pașnică, aș zice eu, pentru că au anumite interese ascunse în zonă. Deci, ar putea exista un conflict între relațiile diplomatice dintre aceste două țări.”

Europa Liberă: Și cum vedeți voi soluționarea problemei transnistrene? În opinia voastră, se apropie șansa reunificării celor două maluri ale Nistrului, odată cu schimbarea generațiilor?

Iulian Digor: „Să sperăm că da. Ar trebui să existe mai multe dialoguri și întrevederi bilaterale și chiar trilaterale pentru a se rezolva această problemă. Există forțe noi care sperăm că vor veni cu soluții, cu abordări inovative și cu siguranță există mulți experți care au soluții, ei trebuie doar ascultați și implicați în acest proces. Ar trebui de lucrat mai mult pe partea bilaterală cu Rusia pentru a vedea cât se poate de simplu rezolvarea acestei probleme. Dorință există în interiorul Republicii Moldova, ar trebui să găsim dorință și din partea cealaltă.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG