Linkuri accesibilitate

Oleg Josanu (Italia): „30 de ani am călcat pe aceeași greblă”


Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, lucrează la Comisia Naţională pentru recunoașterea dreptului la protecţie internațională și azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso
Oleg Josanu, stabilit de 20 de ani în Italia, lucrează la Comisia Naţională pentru recunoașterea dreptului la protecţie internațională și azil politic a Prefecturilor din Vicenza, Verona și Treviso

După amânări repetate, disputa legată de secțiile de votare din străinătate pentru apropiatul scrutin anticipat revine la punctul de pornire, adică la Curtea de Apel, după ce marţi seara Curtea Constituţională a respins ca fiind inadmisibilă sesizarea de a interpreta Codul Electoral în această chestiune, sesizare ce i-a fost adresată în procesul intentat de mai mulți concurenți electorali Comisiei Electorale Centrale. Între timp, mai multe voci semnalează riscul tot mai vizibil de a se rata posibilitatea reală de a mări numărul secțiilor de votare peste cota de 146 permisă deja de CEC, în lipsa timpului necesar pentru aranjamente logistice. Oleg Josanu, un moldovean stabilit de peste două decenii în Italia, crede că toată această dispută legată de votul din diaspora nu face decât să mobilizeze şi mai mult alegătorii să se prezinte la urne pe 11 iulie.

Interviu cu Oleg Josanu (Italia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:46 0:00
Link direct

Oleg Josanu: „Dacă sincer, nici nu-mi vine să le zic la acești 30 de ani „ani de independență”. Cred că au fost mai mult 30 de ani de batjocură și umilință a propriului popor de către guvernanții noștri. Și acest exod al oamenilor peste hotare, și această batjocură fără precedent față de cei rămași a fost, aș zice, chiar ca un fel de genocid pentru poporul nostru. Desigur, nu-i un genocid cu arme, dar faptul că au adus țara în așa situație în acești 30 de ani, desigur că s-ar putea de comparat cu un genocid.

Acest exod al oamenilor peste hotare, și această batjocură fără precedent față de cei rămași a fost, aș zice, un fel de genocid pentru poporul nostru...

Ceea ce s-a întâmplat în acești ani, eu deseori mă gândeam și dădeam vina desigur pe politicienii noștri și pe cei care i-au susținut, care le-au fost alături, pentru că cele întâmplate, desigur că singuri politicienii nu au putut să le facă până nu au fost susținuți de o anumită clasă, de funcționari de stat, de procurori, de judecători ș.a.m.d. Dar acum când se apropie alegerile am analizat și tind să cred că nu s-ar fi întâmplat în toți acești 30 de ani aceste lucruri dacă alegătorul, dacă noi, populația acestei țări și migranții, cei care am plecat, am fi făcut o altă alegere. Și o vină oarecare o purtăm și noi prin alegerea pe care am făcut-o și prin faptul că toți acești 30 de ani am călcat pe aceeași greblă și am permis acestor politicieni, acestor guvernanți, acestor corupți să ne conducă și să ne aducă la sapă de lemn.”

Europa Liberă: Și cât de importante sunt aceste alegeri și, mai ales, prin ce se fac ele importante?

Oleg Josanu: „Eu cred că s-a ajuns la capăt, s-a ajuns la fund, mai jos nu se poate de mers și aceste alegeri sunt foarte importante, sunt niște alegeri între ceea ce am avut și ceea ce putem să avem, ceva nou. Ori noi lăsăm acum totul așa și ne autodistrugem, ori facem schimbarea până la capăt, pentru că vedem acum ce avem, cei care până mai ieri jucau teatru că ar fi dușmani între ei, ar fi concurenți, acum s-au unit și și-au dat arama pe față. În preajma acestor alegeri, ei încearcă din toate puterile să-și apere ceea ce au furat în acești ani și să-și apere interesele lor mai departe.”

Europa Liberă: Majoritatea din cei 24 de concurenți electorali își amintesc de votul din diasporă. Multă lume se mai întreabă – care va fi impactul acestui vot din diasporă asupra acestor alegeri din 11 iulie, dacă viitoarea configurație a coaliției de guvernare, a majorității parlamentare va depinde și de votul din diasporă? Care ar fi răspunsul vostru?

Oleg Josanu: „Impactul votului diasporei va fi enorm și de data aceasta, ca și la alegerile prezidențiale trecute. Sper și mai mulți concetățeni din diasporă să iasă la vot, pentru că este, într-adevăr, important. Faptul că se încearcă a crea diferite impedimente pentru votul din rândul diasporei nu este întâmplător și vorbește de la sine că guvernanții care sunt acum la putere au frică de votul nostru, dar, pe de altă parte, vreau să spun că aceste impedimente care încearcă să fie puse fie din partea CEC-ului, a socialiștilor sau a altora au efectul bumerangului, pentru că diaspora devine și mai activă, și mai motivată ca să iasă la aceste alegeri. Și aș vrea să menționez un fenomen mai nou care se observă acum pe dimensiunea diasporei, și anume că pe votul diasporei astăzi mizează și cei care în realitate nici nu ar trebui să se uite în partea diasporei sau care cândva au fost dușmanii ei. Aceștia sunt niște lupi, să zicem așa, îmbrăcați în straie de miel, care au slujit în trecut regimul, iar acum au misiunea să rupă voturile din rândul celor plecați. Sunt un fel de... Dacă vă amintiți la alegerile prezidențiale trecute, aveam prin diasporă așa-zișii candidați independenți, care în realitate erau candidați finanțați de Partidul Democrat sau de Șor, sau de altcineva. Avem și acum câteva partide care s-au pornit cu traista prin diasporă, dar sunt sigur că nu o să le meargă, mai degrabă au să culeagă mai multă furtună decât voturi, pentru că noi cunoaștem foarte bine cine sunt aceste persoane, aceste partide și cine stă în spatele lor. Nu cred că aibă vreo șansă și să obțină un număr oarecare de voturi, poate doar cu excepția rudelor, pe care le mai au și ei peste hotare.”

Europa Liberă: Dar se menține entuziasmul de la alegerile prezidențiale și pentru acest scrutin parlamentar anticipat din 11 iulie?

Foarte mulți se pregătesc, deja se organizează cum să meargă la vot...

Oleg Josanu: „Da, se menține și văd că foarte mulți se pregătesc, deja se organizează cum să meargă la vot, să fie liberi în ziua respectivă, să urce mai mulți într-un automobil ș.a.m.d. Adică există pulsul, se simte că sunt foarte mulți interesați ca să voteze la acest scrutin.”

Europa Liberă: Moldova cea plecată este o forță uriașă, așa se spune, neoficial ar fi peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova care și-au găsit rostul în lumea întreagă. Oare cine ar spune câți din cei plecați se gândesc la modul cel mai serios să revină acasă? Și eventual, dacă ei se întorc, ce pot face în Republica Moldova, unde ar putea să activeze, în ce domenii?

Oleg Josanu: „Marea majoritate dorește să revină acasă, chiar dacă sunt plecați de mulți ani, oricum ultima dorință este să revină. Există multe dubii, poate frică de a se întoarce și aceste alegeri poate ne vor demonstra și ne vor aduce la aceea ca să dispară aceste dubii și să apară noi posibilități de reîntoarcere. Ce pot face cei întorși acasă? Eu cred că cei din diasporă pot face totul, începând de la o schimbare de mentalitate, pot fi buni profesioniști pe diferite domenii, pentru că peste hotare se muncește și se muncește cinstit, onest, sunt niște patrioți adevărați, cu dor de țară care, chiar dacă vor munci și în instituțiile statului ca funcționari de stat sau în alte domenii, vor fi persoane oneste și vor rămâne așa cum au fost educați în spiritul acesta democratic și cum este aici în Europa. Ca să nu vorbesc prea la general, știți că avem mii de pedagogi în diasporă și, de exemplu, atragerea lor și recalificarea, și integrarea din nou în câmpul muncii, eu cred că ar fi un succes foarte mare atât în domeniul învățământului și educației în general, cât și pentru ei ca reintegrare acasă. Și sunt sigur că mulți ar dori, odată reîntorși, dacă ar apărea aceste condiții ca să revină acasă, ar dori să se întoarcă pe acest tărâm și ar fi un lucru enorm, un aport bun din partea diasporei în acest domeniu, dacă să luăm acest domeniu.”

Europa Liberă: Adică la 11 iulie cei din diasporă ar putea vota drumul lor spre casă?

Oleg Josanu: „Da, foarte bine spus! Da, anume așa va fi! Și cu aceste voturi poate că vom ridica această țară din genunchi și vom scoate-o din halul în care au adus-o acești guvernanți.”

Europa Liberă: Ce subiecte, ce probleme ar trebui să se regăsească ca priorități pe agenda următorului parlament și dacă s-ar putea ca cei 101 deputați care vor fi aleși pe 11 iulie să pună capăt unei tranziții interminabile pentru cetățenii acestui stat?

Oleg Josanu: „Lupta cu corupția. Este o problemă foarte mare la noi acasă, corupția. Și anume aceasta ne-a distrus, ne-a adus la această mocirlă și nu mai este ieșire din situație, așa că ar trebui de început de luptat cu aceasta, și nu doar de luptat, dar și de pedepsit persoanele care în toți acești ani au fost într-un mod oarecare implicate. Și dacă vor fi pedepsite, ar fi un exemplu și pentru alții ca să nu facă așa. O reformă adevărată a justiției și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor corupți trebuie să aibă loc la noi în țară. Din cauza lor anume, nu numai a politicienilor, dar din cauza lor anume, a judecătorilor și procurorilor s-au făcut toate – și furtul miliardului, și toate fărădelegile la nivel de stat și la nivel înalt – doar cu suportul lor și totul a fost bazat pe sistemul mafiot pe care l-au construit ei. Eu cred că mai mult de 50% din breasla aceasta ar trebui să părăsească locurile lor de muncă, apoi altceva din partea parlamentului, ceea ce ar trebui să facă, ar fi un plan de dezvoltare rapidă, formarea unui guvern, să zicem, aproape că model, care să poată lucra pentru cetățeni, pentru țară, să fie noi legi în domeniul afacerilor, reforme în sistemul învățământului și educației. Desigur să se gândească pe segmentul diasporei, pe atragere a capitalului format în diasporă, vorbim de capitalul financiar, dar și capitalul uman. Și dacă va fi o pornire în acest sens, cred că va avea sorți de izbândă.”

Europa Liberă: Dacă urmărim evoluțiile pe parcursul acestor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, poate cineva să spună dacă există sau nu o diferență între felul cum guvernează țara forțele pro-occidentale sau forțele pro-estice?

Doar lozincile până acum erau occidentale, în rest, au furat toți împreună...

Oleg Josanu: „Diferență ar trebui să fie, pentru că între Est și Vest desigur există diferență, teoretic ar trebui să fie și noi ar trebui să scăpăm de acești hoți pro-estici care ne-au condus până acum, dar, totodată, parcă am avut și alianța pro-occidentală la putere, dar din ceea ce s-a întâmplat, se vede că nu prea au avut, să zicem așa, apucături democratice, pro-occidentale. Au furat și ei și a existat corupție ș.a.m.d., doar lozincile până acum erau occidentale, în rest, au furat toți împreună - și cei cu viziuni din Est, și cei cu viziuni occidentale. Sper că odată cu aceste alegeri să se schimbe această clasă și, într-adevăr, să aibă viziunile nu doar în teorie, dar și în practică să fie pro-occidentale.”

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu urmează să efectueze o vizită în Italia. Ce așteptări aveți voi de la această vizită?

Oleg Josanu: „Pentru mine și pentru mulți din diasporă este o vizită foarte importantă, este o vizită destul de bine organizată, din ceea ce am văzut, la nivel destul de înalt, va avea întâlniri cu președintele țării și apoi cu alte personalități importante și, nu în ultimul rând, se va întâlni și cu diaspora, din câte am înțeles, la Milano și la Roma vor avea lor întâlniri. Desigur avem așteptări enorme, o să încerc din toate puterile să fiu prezent la această întâlnire și să iau cu mine mulți cunoscuți și prieteni.”

Europa Liberă: Ce cunosc italienii despre Republica Moldova, ținând cont că totuși în Italia se află un număr foarte mare de cetățeni ai Republicii Moldova?

Oleg Josanu: „Da, suntem un număr impunător de moldoveni, suntem circa 200 de mii doar cu reședința aici, în Italia. Italienii, vă asigur, ne cunosc bine pe noi ca popor, ca un popor muncitor, onest și cunosc țara noastră, nu suntem la începutul anilor 2000, când nici nu știau bine unde se află pe hartă, acum moldovenii lucrează în diferite domenii, și nu doar în casele italienilor și sper că această vizită a dnei președinte să fie în folosul comunității noastre de aici și să ne aducă succes atât în relația noastră cu Italia, cât și să fie, poate, un început bun și de făcut acest acord în final în domeniul social între Italia și Republica Moldova. Aflându-ne aici, în Italia, noi avem aceleași drepturi, aceeași protecție din punct de vedere social ca și italienii, unicul lucru e că nu avem acest acord în domeniul pensiilor ca să putem, adică continuitatea aceasta a anilor de muncă în Italia s-o aducem acasă, dar sper să se rezolve și aceasta.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG