Roman Zadoinov, unul dintre membrii diasporei moldovene din SUA, este avocat cu peste 20 de ani de experiență la Curtea Europeană, devenit cunoscut pentru apărarea cauzelor prin care sute de cetățeni moldoveni au cerut despăgubiri fostelor guvernări. În opinia lui Zadoinov, moldovenii din diaspora își doresc un sistem judecătoresc curat, o misiune greu însă de realizat, după ce funcționarii corupți au reușit să fie protejați de propriile schimbări legislative.
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?
Roman Zadoinov: „Nici nu știu deja ce să mai aștept. A trecut mult timp, dar lucrurile nu stau mai bine, dar mai rău și mai rău, și mai rău, deoarece noi totuși am sperat că Republica Moldova va fi un stat de drept, un stat unde guvernul se gândește la problemele poporului, la problemele oamenilor, la problemele societății și încearcă să le rezolve.”
Noi totuși am sperat că Republica Moldova va fi un stat de drept...
Europa Liberă: Cât de păgubos e faptul că politicienii au încercat să mențină în centrul atenției cetățeanului votul geopolitic și nu problemele care toți cetățenii spun că macină statalitatea acestei țări?
Roman Zadoinov: „Situația particulară a Republicii Moldova a jucat aici un rol important, crucial, deoarece populația Republicii Moldova a trecut printr-o istorie foarte dificilă: au fost curente pro-românești, au fost curente pro-rusești. Noi avem o populație majoritară foarte diferită, chiar și cei care vorbesc limba română consideră că vorbesc limba moldovenească, avem multe probleme care nu sunt legate de democrație, de drepturile omului, de probleme ce țin de nivelul de viață al populației. Tot timpul am avut aceste probleme mai mult politice, mai mult de altă natură decât problemele generale ale populației într-un stat care are nevoie să supraviețuiască în această situație foarte complicată în ziua de astăzi. Avem niște state foarte puternice în jurul nostru, Republica Moldova este un stat foarte slab în comparație cu celelalte state care ne înconjoară. Noi trebuie să ne concentrăm pentru a rezolva problemele interne ale populației, în primul rând. Dacă politicienii o să se concentreze asupra rezolvării problemelor interne ale populației, cum ar fi, de exemplu, crearea locurilor de muncă, salarii adecvate, drumuri, asistență medicală efectivă, justiție echitabilă, lupta cu corupția, noi putem să supraviețuim, chiar dacă suntem un stat destul de slab în comparație cu celelalte state. Noi suntem slabi, asta trebuie de recunoscut, atât pe plan militar, cât și pe plan economic și pe alte planuri, să spunem așa, internaționale, unde celelalte state sunt foarte puternice.”
Europa Liberă: Și atunci când îi spui cetățeanului că vine tancul rusesc sau că vine NATO mai aproape de Republica Moldova, aceste sperietori mai rămân valabile la 30 de ani de independență, când situația s-a mai schimbat?
Roman Zadoinov: „Noi trăim în 2021, deci toate deciziile la nivel internațional se iau de un grup de state, nu se iau de către un singur stat. Avem Consiliul Europei, avem Uniunea Europeană, avem Organizația Națiunilor Unite, nu poate să vină un tanc rusesc sau un tanc al NATO pe teritoriul Republicii Moldova și să-l ocupe. În afară de faptul că avem problema cu Transnistria, care trebuie să fie rezolvată, alte probleme nu pot să apară în cazul de față, dacă Republica Moldova se conduce de principiile și tratatele internaționale. Ceea ce s-a format, corect ați menționat, acum 30 de ani, când am avut problema cu ocuparea regiunii transnistrene, deja este formată, înțelegeți? Ceva mai periculos decât s-a făcut, nu cred că se va face. Noi avem probleme mult mai grave în interiorul Republicii Moldova, decât problemele de care noi ne temem din exterior.”
Noi avem probleme mult mai grave în interiorul Republicii Moldova, decât problemele de care noi ne temem din exterior...
Europa Liberă: Credeți că acest parlament care va rezulta în urma votului din 11 iulie se va focusa pe aceste probleme despre care vorbiți inclusiv Dvs.?
Roman Zadoinov: „Oamenii au pierdut speranța, de aceea ei și pleacă din Republica Moldova. Speranță a fost primii 10 ani. Noi am sperat, am sperat că iată acum va veni cineva și se va gândi la poporul Republicii Moldova și nu la problemele NATO sau problemele tancurilor rusești ș.a.m.d. Cu părere de rău, nimeni nu se gândește la problemele interne ale cetățenilor care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Și chiar din acești 23 de concurenți electorali înscriși în această cursă a anticipatelor, nu există nicio forță care la modul serios s-ar gândi și la aceste probleme?
Roman Zadoinov: „Eu văd că multe persoane din cele care sunt înscrise acum în buletinul de vot au fost la putere în acești 30 de ani, cel puțin, o dată și, practic, se învârtesc în jurul puterii, în jurul parlamentului. Cineva schimbă partidele, cineva schimbă statul, cineva schimbă denumirea, dar rămân tot aceleași persoane care s-au învârtit în jurul puterii, ori puterea legislativă au executat, ori puterea executivă, ori puterea judecătorească. Dacă ați observat, ei toți s-au învârtit în jurul puterii și n-am văzut ca cineva să se gândească la problemele Republicii Moldova, cu părere de rău. Asta este părerea mea personală.”
Europa Liberă: Dar ce ar trebui să facă inclusiv politicienii care vor ajunge în parlament pentru a începe schimbarea situației din justiție sau în alte domenii-cheie din Republica Moldova?
Roman Zadoinov: „În primul rând, ca să putem schimba situația cu medicina inefectivă, cu justiția inechitabilă, cu corupția, cu lipsa locurilor de muncă, economia distrusă, noi trebuie să începem să lucrăm conform standardelor și principiilor Consiliului Europei la care am aderat. Noi avem o mulțime de tratate internaționale pe care le-am acceptat, pe care le-am semnat, inclusiv tratatele Organizației Națiunilor Unite, unde Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să respecte principiile de guvernare, ca să combată corupția, ca să creeze mediul înconjurător respectiv pentru cetățenii Republicii Moldova, ca ei să poată trăi normal pe teritoriul Republicii Moldova, ca să fie create drumurile, ca să fie dotate spitalele cu echipamentul necesar și nu numai clădirile de la spitale. Iar judecătorii care sunt corupți să fie determinați să plece din sistem.
Noi avem mecanisme suficiente pentru a combate corupția din sistemul procuraturii...
Noi avem mecanisme penale, avem mecanisme disciplinare, avem mecanisme administrative pentru a-i elimina din sistem pe cei corupți, avem mecanisme suficiente pentru a combate corupția din sistemul procuraturii. Ați observat ce se întâmplă la noi în sistemul de justiție, de-acum nici nu mai ating poliția sau Ministerul Afacerilor Interne, suficient cât am văzut că s-a întâmplat în cadrul acestor instituții pe parcursul a 30 de ani, când ei s-au ocupat nimeni cu susținerea unor persoane politice și eu îmi dau foarte bine seama cum au fost răsplătiți acești funcționari publici care au servit persoane politice și au prestat servicii politice acestor persoane. Deci, eu știu foarte bine cum ei au fost răsplătiți, noi am văzut cum persoane din Ministerul Afacerilor Interne, din sistemul judecătoresc, din procuratură au avansat într-un timp foarte scurt de la persoane neînsemnate în funcții foarte importante în sistemul procuraturii, în funcții-cheie din Ministerul Afacerilor Interne, în funcții-cheie din Centrul de Combatere a Corupției, în funcții-cheie din Procuratura Generală și din instanțele de judecată; noi am văzut ce s-a făcut cu sistemul judecătoresc, când în loc să fie create instanțe de judecată independente, invers au fost concentrate în mâinile unei persoane care este mau ușor de controlat și la momentul de față, practic, sistemul judecătoresc nu este independent și imparțial cum el trebuie să fie conform standardelor internaționale la care Republica Moldova a aderat, dar mai mult este controlat, este manipulat și nu corespunde standardelor internaționale la care justiția din Republica Moldova a aderat.”
Europa Liberă: Toți politicienii spun că ei exprimă voință politică pentru ca această justiție să ajungă a fi una independentă și care ar fi echitabilă și ar apăra drepturile cetățenilor.
Roman Zadoinov: „Am trăit în Uniunea Sovietică când pe noi ne-au învățat că oamenii hotărăsc totul. Cu alte cuvinte, noi putem să avem aceste angajamente internaționale față de Consiliul Europei, față de Uniunea Europeană, față de Organizația Națiunilor Unite, dar dacă oamenii care stau la putere nu doresc să se folosească de aceste angajamente, să execute aceste angajamente, să folosească pârghiile și mecanismele interne și externe necesare pentru a crea un stat de drept, nimeni n-are s-o facă. Cu alte cuvinte, la noi se spunea că oamenii hotărăsc totul, se are în vedere că oamenii care stau la putere, care au aceste posibilități să schimbe situația. Ei, cu părere de rău, mă refer la oamenii care stau la putere și care s-au aflat la putere toți acești 30 de ani s-au gândit numai la un singur lucru: mărirea puterii, imunitatea ca să nu fie urmăriți penal și situația economică a lor persoană. Cu alte cuvinte, îmbogățirea pe seama bugetului de stat, pe seama faptului că se află la putere și pe seama faptului că au acces la resursele de care dispune Republica Moldova, inclusiv la resursele internaționale care vin în Republica Moldova prin intermediul aceluiași Consiliu al Europei, prin intermediul Uniunii Europene ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar această reformă în justiție depinde și de integritatea politicienilor care vor ajunge în parlamentul următor?
30 de ani s-au gândit numai la un singur lucru: mărirea puterii, imunitatea ca să nu fie urmăriți penal și situația economică a lor persoană...
Roman Zadoinov: „Foarte corect. Oamenii decid totul. E clar că omul care vine la putere decide absolut totul, indiferent de faptul care întrebare va fi rezolvată de această persoană, el decide cum va fi aplicată legislația. Noi, juriștii, spunem că există lege în mod teoretic și există practică de aplicare a legii. Cu alte cuvinte, legea chiar dacă există, dar ea nu este aplicată corect, nu are efectul cel pentru care ea a fost creată. Deci, persoana care are posibilitatea să aplice legislația, ea o poate aplica în mod eronat, o poate aplica în mod greșit, o poate aplica ilegal în mod intenționat din cauză că este deja afectată prin lipsa de independență, imparțialitate, lipsa de conflictul de interese. Apropo, vizavi de conflictul de interese, în Republica Moldova noi nu prea discutăm despre această problemă a conflictului de interese și a transmiterii de informații care țin de conflictul de interese publicului, pentru ca publicul să cunoască problemele legate de conflictul de interese. Dar conflictul de interese în Republica Moldova este o problemă foarte gravă, deoarece avem persoane care sunt legate între ele prin diferite relații personale, iar aceste relații personale nu sunt declarate, nu sunt comunicate publicului și aici apar aceste momente când noi vedem că se creează anumite grupuri, grupuri de interese care ocupă anumite locuri în cadrul puterii de stat. Noi vedem că se formează grupuri de interese care ocupă funcții publice din parlament și tot ei ocupă funcții publice din guvern, și tot ei ocupă funcții publice din organele executive, cum sunt, de exemplu, procuratura și organele din justiție, cum sunt instanțele de judecată și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate. Și când aceste grupuri ajung în situația de aplicare a legislației, ele aplică legislația nu în mod independent, nu în mod corect, cum ar trebui să fie când nu este conflictul de interese între aceste persoane, dar ei aplică legislația în interesul acestor grupări. Astfel ajungem la momentul când legea nu este aplicată corect, legea nu este aplicată în interesul societății.”
Europa Liberă: Ce miză e pusă pe votul din diasporă și cât de mult cei din diasporă ar putea să creadă în promisiunile pe care le fac politicienii în campania electorală, precum că îi vor aștepta acasă, le vor oferi toate condițiile și posibilitățile ca să se simtă și în Republica Moldova așa precum se simt peste hotare?
Roman Zadoinov: „Este foarte dificil de prognozat situația particulară din Republica Moldova, deoarece până acum am observat numai lupta politică între puterile politice care există pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă ați observat, ei se luptă între ei prin aplicarea anumitor metode de compromat, când se caută compromaturi împotriva unor sau altor persoane care se află pe diferite poziții politice. Inclusiv pe parcursul a 30 de ani din istoria Republicii Moldova am observat că anume așa s-a lucrat cu eliminarea concurenților politici din sistem, s-au folosit sistemele penale cum este procuratura, poliția, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul de Combatere a Corupției, instanțele de judecată. Asta înseamnă, de fapt, că cine a avut influență mai mare asupra acestor organe, cum v-am spus, privind conflictul de interese, acela a și câștigat lupta aceasta de eliminare a concurenților politici. Ei nu se gândesc la interesele poporului Republicii Moldova din punctul meu de vedere, ei se gândesc numai la un singur lucru – cum să ajungă la putere și cum de eliminat concurenții politici, iar referitor la poporul Republicii Moldova ei demult scriau anumite programe de ieșire din criza aceasta economică a Republicii Moldova, deoarece ei nici nu vor să recunoască faptul că Republica Moldova se află într-o criză economică. Ei nu vor să recunoască și nu au programe de scoatere a Republicii Moldova din criza asistenței medicale, deoarece în Republica Moldova, practic, nu există asistență medicală efectivă, nu există asistență socială efectivă a persoanelor vulnerabile care au nevoie de ajutorul statului din punct de vedere social; ei nu au un program efectiv de combatere a corupției în Republica Moldova, un program efectiv de combatere a conflictelor de interese. Practic, toate informațiile pe care le vedem și în mass-media, și în alte surse de informație ne arată că ei se luptă între ei numai pentru a ajunge la putere.”
Ei nu au un program efectiv de combatere a corupției și de combatere a conflictelor de interese...
Europa Liberă: Dvs. o să mergeți la vot?
Roman Zadoinov: „Da, eu am să merg la vot.”
Europa Liberă: Și ce veți lua în calcul atunci când o să aplicați ștampila pe buletinul de vot – programul, promisiunile, lista, liderul partidului? Ce cântărește mai mult?
Roman Zadoinov: „Eu cred că am să iau în calcul absolut toată informația pe care o dețin și noi prin asta și suntem diferiți. Noi suntem diferiți prin faptul că avem diferită istorie, prin faptul că avem diferită istorie de viață a noastră personală. Fiecare ar istoria lui cum el s-a dezvoltat în societatea civilă, fiecare are practica sa de viață, fiecare are valorile sale personale și valorile familiei în care a fost crescut, de aceea eu cred că toate aceste informații au să influențeze decizia pe care am s-o iau. În afară de aceasta, eu totuși am o experiență de viață, am anumită informație din alte surse în afară de mass-media și sursele pe care le cunosc personal și eu cred că fiecare persoană are aceste surse de informații și o să decidă nu numai din ceea ce vede și aude prin intermediul televiziunii sau radioului, sau internetului, sau mass-mediei, dar o să decidă și din restul de informații pe care le are, reieșind din propria practică de viață.”
Europa Liberă: Rezultatele acestor alegeri ar putea să vă aducă în fața unei dileme dacă să rămâneți acolo, peste Ocean, în SUA sau să reveniți în Moldova?
Roman Zadoinov: „Nu, nu cred că rezultatele alegerilor vor influența decizia mea, deoarece noi, moldovenii, ne-am aflat într-un mediu foarte dificil de viață; noi am trăit în diferite timpuri și, practic, noi supraviețuim independent de faptul cine se află la putere în Republica Moldova. Eu nu cred că se va schimba ceva în Republica Moldova în viitorul apropiat.”
Europa Liberă: Când ar putea să apară, să vină această schimbare?
Roman Zadoinov: „Greu de spus, foarte greu, deoarece s-au format deja aceste grupări și structuri ilegale pe teritoriul Republicii Moldova care i-au acaparat puterile chiar în sistemele principale de guvernare cum este Parlamentul Republicii Moldova, guvernul, sistemul judecătoresc, procuratura, organele de forță. Aceste grupări deja s-au format și se mențin foarte bine pe teritoriul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Și ele nu pot fi demontate?
Să elimini aceste persoane din sistem este foarte greu, deoarece ele decid...
Roman Zadoinov: „Foarte greu. Eu nu cred că acum este posibil prin aplicarea fluxului normal de viață politică în Republica Moldova de schimbat situația, deoarece, practic, ei s-au înrădăcinat atât de puternic în sistemul de guvernare al Republicii Moldova, încât să elimini aceste persoane din sistem este foarte greu, deoarece ele decid. Persoanele care acum stau în funcțiile-cheie din Republica Moldova și care decid cine va fi persecutat, cine va fi arestat, cine va fi trimis la pușcărie, cine va primi resurse financiare, cine va construi apartamente, cine va construi drumurile, cine va importa marfă în Republica Moldova, ce impozite vor fi achitate și cine va achita impozitele, cine trebuie să achite impozitele, cine nu trebuie să achite impozitele – toate aceste întrebări acum sunt hotărâte de persoanele care stau la putere foarte bine și asta înseamnă că trebuie să-i impui pe ei înșiși să-și pună cătușele pe mâini, ceea ce este, practic, imposibil. A trecut prea mult timp și aceste peroane deja au acaparat atât de mare putere și bani și s-au înrădăcinat atât de adânc în sistemul de guvernare al Republicii Moldova, încât eu deja nici nu știu cum să-i elimini din sistem. Aici, în Statele Unite ale Americii, acest lucru se învață încă de la anul întâi la Universitatea de Drept, că dacă tu îi permiți unui funcționar public să se mențină la putere și să se folosească de putere în mod ilegal mai mult de un timp anumit, spre exemplu, 5-7 ani, el deja este atât de tare fixat de această poziție, încât, practic, nu poți să-l elimini din sistem, deoarece el deja are scheme, are legături, are bani, are posibilități. El decide și, dacă vrei să-l elimini din sistem, tu trebuie să-l lipsești de aceste posibilități – de bani, de putere, de posibilitatea de a decide, de legăturile dintre ei, conflictul de interese ș.a.m.d., ceea ce este foarte greu de făcut. Noi nu trebuia să le scăpăm pe aceste persoane de sub control încă în primii 5-7 ani de independență a Republicii Moldova, noi i-am scăpat de sub control, ei deja dețin așa o putere enormă, încât eu nu știu ce trebuie să faci ca să-i elimini pe ei din sistem și să poți, într-adevăr, crea un sistem echitabil. E foarte dificil acum și eu nu cred că cineva din Republica Moldova o să aibă această posibilitate.”