Linkuri accesibilitate

Arcadie Barbăroșie (IPP): „Fiecare al patrulea moldovean este indecis”cu cine va vota pe 11 iulie


Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, autorul BOP - Chișinău, iulie 2020.
Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, autorul BOP - Chișinău, iulie 2020.

Ultimele sondaje dinaintea alegerilor de duminica viitoare apar azi la Chișinău, unul al Asociației Sociologilor și Demografilor, și altul al Institutului de Politici Publice cunoscut sub denumirea Barometrul de Opinie Publică, pe scurt BOP. Rezultatele celui de-al doilea sondaj au fost făcute parțial publice încă de vineri, iar cel care a făcut-o în locul autorilor, politicianul de la Bălți, Renato Usatîi, l-a acuzat totodată pe directorul IPP că i-ar fi tăiat 4% pe care le-ar fi adunat formațiunii pro-prezidențiale PAS. Îl vom întreba în această dimineață pe Arcadie Barbăroșie, directorul IPP, cum răspunde acestor acuzații.

Interviul matinal cu Arcadie Barbăroșie, IPP despre ultimul BOP
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Prima întrebare: ați obișnuit deja opinia publică cu barometre de două ori pe an, de obicei, în februarie - martie și octombrie – noiembrie. Acum e un fel de BOP peste rând și aceasta se explică, probabil, prin faptul că sunt alegeri acum?

Arcadie Barbăroșie: „Da, aceasta este explicația principală că noi încercăm să dăm cetățeanului opinia concetățenilor despre acest eveniment, foarte important. Și fiindcă alegerile sunt la mijloc de an, venim cu acest barometru suplimentar. Am mai avut în 2009 un astfel de barometru, realizat vara, și, din cât îmi amintesc, acesta este al doilea. De ce este important să realizăm acest barometru și acest sondaj? Pentru că cetățeanul se mai întreabă cum decurg alegerile, dar și pentru cine să voteze. Noi am putea să dăm răspuns recomandându-le să voteze concurentul nr.1 sau nr.2 , sau 5 sau 6, dar noi nu dăm asemenea răspunsuri. Noi îi spunem că, conform acestui sondaj, cam acestea sunt tendințele în societate, deoarece situația este foarte variabilă.

Cetățeanul, când răspunde la întrebări, se referă la situația din ziua când este întrebat. Peste o zi el poate să-și schimbe opinia, dar răspunsul la întrebare rămâne notat și apoi acest răspuns se combină cu altele și astfel noi încercăm să vedem care este situația în general în țară. Sigur că întrebăm doar 1100 de cetățeni și încercăm să extindem aceste răspunsuri asupra întregii populații și nu suntem tocmai corecți în următorul sens. Există diferențe între răspunsurile pe care le primim și realitatea din ziua alegerilor.

În primul rând, aceasta se datorează intervalului de timp, căci întrebările au fost adresate începând cu trei săptămâni și terminând cu o săptămână în urmă, iar între timp cetățeanul poate să-și schimbe opinia.

În al doilea rând, sunt aproximativ 20-25 la sută, adică fiecare al patrulea cetățean spune că va participa la alegeri, dar încă nu știe cu cine va vota sau nu vrea să răspundă la întrebare.”

Europa Liberă: Pe care îi numim, de obicei, cei indeciși.

Arcadie Barbăroșie: „Da, dar indecișii sunt partea cea mai importantă. Da, ei sunt indeciși, dar ei vor decide până la urmă și vor vota. Și aici este marea întrebare care apare la realizarea sondajelor: ce să facem noi cu acești indeciși, încotro se vor duce ei? Da, după părerea mea, sunt destul de mulți indeciși la această întrebare, pentru că cetățeanul într-adevăr nu știe pentru cine va vota și noi nu avem ce-i face. Atunci când îl întrebăm, el răspunde că va participa la alegeri, dar nu știe cu cine va vota. Și noi nu încercăm să-i impunem cetățeanului un răspuns. Aceasta nu se poate de făcut în niciun caz.

Câtă greutate are votul din diaspora?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:46 0:00

Noi nu realizăm sondajul în afara țării, doar pe teritoriul conturat constituțional de guvernul R.Moldova.

Doi: o problemă foarte mare care apare în legătură cu chestionarea cetățenilor este anume cu participarea la vot a diasporei. Noi nu realizăm sondajul în afara țării, doar pe teritoriul conturat constituțional de guvernul R.Moldova și atunci când vin întrebări de felul cum vor vota cetățenii din Rusia sau ce facem cu transnistrenii care au drept de vot, ce facem cu concetățenii noștri care trăiesc în țări din Europa sau în SUA, Canada, noi cum să ghicim răspunsurile lor la acest vot. Și aici avem destul de multe păreri, eu presupun că aproximativ unu din șapte sau unu din opt, nouă sau zece, la sigur va participa la alegeri, deducând din alegerile trecute, prezidențiale în particular, dar noi nu știm părerea lor. Și acești cetățeni vor schimba, la sigur, relația în țară. Acestea sunt cele două probleme mari cu care ne confruntăm la fiecare sondaj...”

Europa Liberă: La începutul acestei campanii, domnule Barbăroșie, ați ieșit la conferință comună cu reprezentanții WatchDog.MD și ați vorbit despre un parteneriat. Aș vrea să ne dați detalii despre acest parteneriat: cine, din ce fonduri, în ce scop.

Arcadie Barbăroșie: „Da, acesta este un alt proiect la care participă Institutul de Politici Publice, este un parteneriat cu WatchDog.MD și este un proiect finanțat de National Endowment for Democracy (NED). Și de către programul Matra și este orientat spre a încerca să vedem cum va vota cetățeanul în ziua alegerilor, bazându-ne doar pe rezultatele sondajelor de opinie, care au fost trei la număr, și încercând să vedem în ziua alegerilor cum votează cetățeanul.

În acest sens, noi am realizat aceste trei sondaje, două dintre care la telefon și unul realizat de către două companii sociologice direct pe teren. Răspunsurile la aceste sondaje au fost deja publicate, ele sunt cunoscute.

Acest parteneriat este important și-l vom realiza pentru a încerca să susținem cetățenii care votează în R. Moldova, nu forțele politice, nu lupta pentru putere. Încercăm să-i spunem cetățeanului că: uite, așa ai votat în alegeri și acesta este rezultatul pe care l-ai obținut.

Europa Liberă: Cum ați descrie tendințele din aceste sondaje, care au fost deja prezentate?

Arcadie Barbăroșie: „Să luăm, de exemplu, întrebarea: Dacă duminica viitoare se vor organiza alegeri, pentru cine ați vota? Aici se evidențiază două partide foarte clar, este PAS și Blocul socialiștilor și comuniștilor, deci putem spune că aceste două partide la sigur vor trece în Parlament, conform răspunsurilor primite. Pentru alte două partide, cel al lui Ilan Șor și cel al lui Renato Usatîi, situația nu este clară. Șor parcă trece, căci are 5,1%, cu marja de eroare de 2,9, deci poate fi și 3, poate fi și 7%. la fel și Usatîi, cu 5%, poate să fie și 3 dar și 7% Deci, în sensul acesta noi trebuie să fim foarte atenți cu presupunerile dacă un partid sau altul va intra sau nu în viitorul parlament. Oricum, partidul PAS are peste 50% din voturi și trece în parlament, iar celelalte partide care vor intra nu vor putea să influențeze aceste 50% de alegători. Cu atât mai mult, dacă trece PAS, Blocul socialiștilor și comuniștilor, Partidul Șor, partidul lui Usatîi în Parlament, ei la sigur vor redistribui aceste voturi, dar în acest caz PAS va avea cel puțin 58-62% din locurile din Parlament. Asta conform sondajului realizat la 2-8 iunie.

Aș vrea să vă mai spun și despre rezultatul sondajului realizat între 12-19 iunie. Și în acest caz, partidul PAS este exact în aceeași poziție, cu 49-50%, iar Blocul socialiștilor și comuniștilor a mai scăzut nițel, în schimb, au urcat partidele lui Renato Usatîi și Ilan Șor. Și în această situație, cele patru partide intră în Parlament și atunci PAS va avea aproximativ 56-58 de locuri în Parlament, iar celelalte vor fi împărțite între celelalte trei partide. Eu cred că PAS va avea cel puțin 55 de locuri în Parlament.”

Europa Liberă: Dl Renato Usatîi pare tare supărat în aceste zile și pe Dvs. și pe comunitatea WatchDog.MD A spus că trucați datele, cel puțin așa afirmă dumnealui, că ați tăiat de la el și ați adăugat la PAS. Cum, în general, priviți aceste acuzații lansate de dl Renato Usatîi?

Arcadie Barbăroșie: „Nu este primul și, cu părere de rău, nu este ultimul caz în istoria sondajelor care se realizează în preajma alegerilor. Mie îmi pare rău că dl Usatîi, care părea a fi un politician serios și părea că are încredere în aceste cercetări pe care le facem noi, și-a permis niște declarații care nu sună defel frumos din gura unui politician serios.

Eu i-aș sugera domnului Usatîi să se gândească mai bine că mai are o săptămână până la alegeri, răstimp în care poate să încerce să adune mai multe voturi pentru partidul său. Este prima mea sugestie pentru dumnealui.

Noi niciodată nu am manipulat rezultatele sondajelor.

A doua sugestie este, da, domnul Usatîi a spus că noi încercăm să manipulăm și că el va avea 10-12 la sută din voturile alegătorilor. Eu admit că s-ar putea întâmpla ca domnul Usatîi să ia mai mult, deși nu văd de unde, dar admit lucrul acesta. Cu atât mai mult că sondajul a fost început cu trei săptămâni în urmă și s-a terminat cu mai puțin de o săptămână în urmă, deci dumnealui mai are o rezervă pentru a lucra cu cetățenii și a-i convinge că este un politician bun și serios. Dar comportamentul lui îmi pare neserios la acest moment. Noi niciodată nu am manipulat rezultatele sondajelor, pentru că nu prea văd care este legătura dintre cifrele manipulate și realitatea pe care o observăm.

Domnul Usatîi mai bine ar folosi acei bani pe care i-a plătit cetățeanului ca să-i aducă o foaie de hârtie ruptă de nu știu unde, donându-i cetățenilor care au nevoie. Dar cetățenii acestei țări chiar au nevoie.”

Europa Liberă: Da de unde putea să ia aceste date, pentru că înțeleg că, cumva, sunt citate corect datele sondajului. Aveți vreo idee ce putea să se întâmple?

Arcadie Barbăroșie: „Eu pot doar să fac presupuneri. Nu vreau să discutăm acest moment căci am putea să implicăm diferiți cetățeni care poate au și făcut lucrul acesta, dar eu nu prea înțeleg cum, dar, mă rog, există căi și dl Usatîi a demonstrat că poate să o facă, căci nu prima dată el face acest lucru...”

Europa Liberă: Companiile de sondaje la care apelați sunt de încredere? De ce vă întreb lucrul acesta, pentru că tot dumnealui pretinde că, de data aceasta, ați încredințat sondajul unei companii cu afiliere socialistă și aș vrea să știu ce atitudine aveți față de acest lucru.

Arcadie Barbăroșie: „Noi avem încredere totală în companiile cu care lucrăm.

De data aceasta, sondajul a fost realizat de iDATA care a propus o metodă tehnică pentru realizarea sondajului și care s-a dovedit a fi bună. Eu nu cred că există într-adevăr vreo relație între iDATA și socialiști, pentru că, în primul rând, acesta nu este ultimul sondaj realizat în țara noastră și este cel mai important argument.

Noi realizăm sondajele în prezent cu trei companii sociologice, în fond, Civis, CBS-Axa și iDATA.

În al doilea rând, dacă încerci să-ți pătezi în felul acesta numele, este foarte greu să-l repari după aceea. Apoi, noi realizăm sondajele în prezent cu trei companii sociologice, în fond, Civis, CBS-Axa și iDATA. Am mai făcut un sondaj cu iDATA în 2019 și ne-am convins că ei lucrează corect. Eu nu cred că la nivel de conducere al companiei iDATA. Dar exista niște opinii care ar putea să schimbe imaginea acestei companii. Este o companie serioasă, care împlinește astăzi cinci ani și s-o felicităm în felul acesta. Personal, eu consider că ei sunt foarte corecți.”

Europa Liberă: Observăm că domnul Usatîi invocă datele de dinaintea prezidențialelor, ați văzut probabil și Dvs. El spune că și atunci a fost tratat la fel ca acuma, adică nedrept, și ar fi luat cu 10% mai mult decât i s-a dat. Așa este?

Arcadie Barbăroșie: „Domnul Usatîi a adus argumentele respective pentru a afirma că el a fost într-un fel subestimat la alegerile prezidențiale , dar eu zic încă o dată să ne uităm la realizări și să vedem ce a făcut dl Usatîi atunci și ce a făcut acum.

Eu admit că există erori care nu pot fi explicate decât prin faptul că cetățeanul își schimbă părerea.

Când am realizat acel sondaj am avut și atunci acel procent de persoane care nu știau cu cine vor vota și procentul acela, probabil, l-a votat pe dl Usatîi. Eu admit că există erori care nu pot fi explicate decât prin faptul că cetățeanul își schimbă părerea sau își asumă o părere doar în momentul când votează, în ziua votului. Există și asemenea procentaj. Nu este atât de mare diferența la care face referință dl Usatîi, încât să zică că noi am prezentat anumit procentaj, iar el a luat mai mult, nu știu cât. Și eu mai spun o dată că dl Usatîi ar face mult mai bine dacă s-ar concentra pe ceea ce trebuie să facă el pentru cetățeni, nu pe ceea ce trebuie să facă sondajele de opinie publică pentru el.”

Europa Liberă: Dar credeți că aceste acuzații lansate chiar înainte să apară studiul v-ar putea știrbi din credibilitate? Vă deranjează apariția lor și de ce o face dl Usatîi?

0,5 % au zis că se uită la sondaje (înainte de vot).

Arcadie Barbăroșie: „Noi am întrebat cetățenii ce surse de informare folosesc ca să ia o decizie atunci când votează. Am dat ca și variante de răspuns sondajele de opinie publică. 0,5 % au zis că se uită la sondaje. Jumătate de procent din populație se uită la sondaje, și care se uită repede. Noi, cercetătorii, sociologii stăm mai mult timp asupra lor, le analizăm. Pot să vă arăt și site-ul pe care-l realizăm, în care sunt bine remarcate anumite tendințe, anumite limite, dar cetățeanul simplu, cel jumătate de procent, se uită la sondaje publice atunci când votează. În felul acesta, poziția domnului Usatîi mi se pare, cum să vă zic, nițel trasă de urechi. Nu este o poziție corectă.

Da, există politicieni care spun că sondajul nu este corect și nu sunt de acord cu el. Noi știm lucrul acesta, căci de 21 de ani de când realizăm sondaje, de fiecare dată ne ciocnim cu asemenea poziții.”

XS
SM
MD
LG