Linkuri accesibilitate

Câți moldoveni s-au vaccinat? De ce diferă cifrele sociologilor de cele oficiale


Autoritățile medicale au prezentat astăzi noi planuri pentru avansarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Intenționează, de exemplu, să folosească ocazia alegerilor parlamentare anticipate, când oamenii vor veni la urne pentru vot, ca să-i invite și la injecție. În afară de faptul că întâmpină dificultăți în a-i convinge pe oameni să-și facă vaccinul, autoritățile nu reușesc să-i numere cum trebuie pe toți vaccinații, pentru că mulți și-au luat dozele în România sau în alte părți.

Autoritățile anunță noi planuri pentru accelerarea vaccinării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că mai ales bărbații, persoanele de peste 60 de ani și locuitori orașelor sunt cei mai receptivi la îndemnul autorităților de a se constitui cât mai repede starea de imunitate colectivă. Mai neîncrezători sunt tinerii, categoriile de vârstă 20-40 de ani, cetățenii domiciliați în raioanele din nordul și sudul țării.

În plus, potrivit companiei sociologice iData, care a realizat Barometrul Opiniei prezentat luni, 5 iunie, cei care s-au imunizat au în mai mare măsură studii superioare și s-au declarat români/moldoveni, spre deosebire de alte grupuri etnice și persoanele cu studii incomplete.

În total, 13,6% din populație a primit cel puțin prima doză de vaccin anti-Covid, pe când 8,25% a fost imunizată complet, a anunță secretatul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea. Lor li s-ar mai adăuga circa 3% din cetățeni, potrivit unor estimări aproximative ale autorităților, care s-ar fi vaccinat peste hotare. Rata de vaccinare generală ar fi mai mare de 20% - conform companiei iData ar fi în jur de 25%, iar potrivit companiei CIVIS - circa 20%. CIVIS a realizat recent un studiu la comanda biroului regional OMS care arată că a crescut rata de acceptare a vaccinurilor anti-Covid la 57%, față de 41% în luna martie. În continuare însă fiecare a patra persoana adultă din R. Moldova nu crede în existența virusului. Aceste ultime date au fost prezentate la fel de secretarul de stat de la Ministerul Sănătății.

De ce diferă ratele de vaccinare cu care operează sociologii de cele ale ministerului? Pentru că numărul populației totale la care se raportează este diferit, spune Denis Cernelea. Autoritățile includ și cetățenii plecați peste hotare și pe cei din stânga Nistrului, sociologii când fac sondaje se opresc la Nistru și iau în considerare numai populația ce se află efectiv în țară.

În ciuda acestor diferențe, tendințele rămân aceleași. Iată de ce conducerea Ministerului Sănătății caută metode de a accelera vaccinarea, contactează factori de decizie din localitățile unde acest proces decurge lent. Secretatul de stat Denis Cernelea:

Cea mai mică rată de vaccinare e în raioanele Briceni, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr Lunga...

„Constatăm în continuare acea disproporționalitate de acoperire teritorială, în municipiul Chișinău cu o acoperire, cea mai bună, în jur de 20%, urmează raioanele Dubăsari, Rezina, Florești, Cimișlia, Soroca, Orhei, cu o rată de acoperire în jur de 15%, restul, majoritatea teritoriilor fiind de 11-14% și, respectiv, mai redus este în raionul Briceni, cu 8,5%, și raioanele Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr Lunga, unde rata de acoperire este în jur de 7%.

Facem toate acțiunile posibile pentru a aduce cât mai aproape de cetățeni posibilitatea de a se vaccina. Ne propunem ca în cel mai scurt timp să reușim să venim în suport în acele teritorii unde trebuie suplimentar de informat și de accelerat rata de vaccinare”.

În ziua alegerilor, a mai spus secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, vor activa toate centrele de vaccinare, iar personalul medical va fi implicat atât în campanii de informare, cât și de imunizare. „După votare, mergi la vaccinare!” acesta va fi sloganul zilei.

Unul din coordonatorii campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, a reiterat că toate preparatele administrate în țară sunt sigure și eficiente. Experta i-a îndemnat pe cetățenii din grupurile de populație mai tânără să-și administreze serul, deoarece noile mutații sunt mai agresive și cauzează complicații și în cazul tinerilor:

„Atenționăm că această tulpină nouă, cum este tulpina Delta, s-a demonstrat a fi mai contagioasă. E destul ca 5-8 secunde să fie alături de un pacient bolnav și deja este garantat că te vei îmbolnăvi. Odată ce te-ai vaccinat ești sigur că nu vei face varianta gravă și foarte gravă”.

Demnitari din sănătate spun că în stoc mai sunt în jur de 300 de mii de vaccinuri, urmând să sosească în această lună alte peste 200 de mii de doze. Până acum responsabilii de la Ministerul Sănătății au dat asigurări că nu au admis ca medicamentului să-i expire valabilitatea și să fie aruncat.

Mai mulți specialiști spun că pentru a fi asigurată imunitatea colectivă e necesar să fie atins pragul de vaccinare de 70 la sută din populație. Cu o rată de vaccinare mică virusul va continua să circule în comunitate, iar banii și efortul depus se vor duce pe apa sâmbetei.

XS
SM
MD
LG