Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Leac împotriva trufiei și imposturii”


Minutul electoral: „Leac împotriva trufiei și imposturii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Minutul electoral: „Leac împotriva trufiei și imposturii”

De fiecare dată când se anunță alegeri parlamentare și Comisia Electorală Centrală eliberează brevetele de autentificare a candidaților urmăresc aceleași metamorfoze. Personaje comune, palide ori de-a dreptul mediocre, prind a crede în propria îndumnezeire.

Minutul electoral: „Leac împotriva trufiei și imposturii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Simpla lor dorință de a deveni deputați le dă senzația că deja li se cuvine ceva peste rația zilnică. Ei revendică atenție sporită. În campania din acest an am văzut mai multe specimene lovite de virusul trufiei. Vă las pe voi să faceți clasamentul indivizilor cu simptomatica cea mai pronunțată, dar sunt convins că nu-i veți uita pe Kalinin ori pe Platon, alias Valiko, și pe alți salvatori ai „Basarabiei rătăcite pe mapamond”.

Trecerea subită de cealaltă parte a ecranului de televizor, unde moderatorii dezbaterilor - obligați de lege și de bunul-simț - fac eforturi disperate să-i trateze cu toleranță și, după caz, să le tempereze comportamentul de-a dreptul agresiv, îi hipnotizează pe acești candidați, le dă falsa impresie că au toate virtuțile potrivite și că au dobândit peste noapte priceperea necesară ca să se pronunțe în cunoștință de cauză despre diametrul obligatoriu al bortei de la covrig și despre aplicabilitatea filosofiei lui Kant la gestionarea rețelelor de canalizare.

Calul de bătaie însă este geopolitica. Cum altfel?

Omul cu adeverință de candidat se vede hașurând ca Stalin harta, desenând săgeți grase care înseamnă în mintea lui deplasări de divizii, fluxuri de capital și de gastarbeiteri. Cum să nu preia el stilul celor doi ex-comandanți și ex-supremi, care umflă nările stropșindu-se la ambasadorii occidentali și la trupele NATO gata să „înghită Moldova răsăriteană”? Acest rol al lui Gulliver în țara vălenașilor îl interpretează, de fapt, alaiul de ortaci, exact ca în dictonul despre rege. Dar și jurnaliștii, care se văd siliți să-i ceară opiniile savantlâcoase, ca să le bage cumva în știri și reportaje, că doar CEC-ul le-a omologat tuturor mărimea dorinței imense, nemărginite de a deveni deputați.

Noi, cei care o suportăm de cealaltă parte a televizorului, avem însă discernământul necesar ca să-i detectăm imediat pe demagogi și impostori, ca să folosim apoi remedii de nădejde – telecomanda și buletinul de vot.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG