Igor Spoială este plecat din 2006 dar familia i-a rămas în R. Moldova. Lucrează acum ca șofer în Italia și nu și-ar dori decât să se întoarcă, dacă R. Moldova ar fi o țară „ca cele din Europa”, unde ești plătit bine, la timp, unde „nu ți-e frică”.
Un interviu cu Igor Spoială în seria electorală a Europei Libere, „Vocea diasporei”:
Igor Spoială: „Avem așteptări mari, schimbări ce țin de clasa politică și să înceapă totul pe curat, să meargă deja proiecte de legi bune, să voteze pentru popor, să țină la popor, așa cum președinta noastră a început cu piciorul drept. Și așteptăm să se schimbe ceva în viitor în țară, poate să ne retragem acasă, că avem de toate aici, în Europa, dar un gol în suflet este mereu.”
Europa Liberă: De ce ați ales calea pribegiei? De ce ați ales să munciți și să vă stabiliți în străinătate?
Igor Spoială: „Am ales această cale pentru un salariu mai decent, ca să putem întreține familia și acoperi cheltuielile, că acasă nu prea era de muncă și cam greu, șchiopătând așa, am hotărât să mergem acolo unde-i mai bine.”
Europa Liberă: Și când ați luat această decizie?
Igor Spoială: „Sunt cam mulțișori ani de atunci, din 2006. În 2006 am luat-o printre primii, poate acum e timpul să ne întoarcem deja.”
Europa Liberă: Cum descrieți confortul de acolo?
Igor Spoială: „Este de toate și ne-am dori să fie și la noi în țară măcar pe aproape. Există stabilitate, este un loc de muncă, numai cel care nu vrea să muncească nu-și găsește, locuri de muncă sunt, oamenii plătesc atât cât îți promit și leafa e la timp. Ne bucurăm și de respect, avem de toate aici, numai că vrem acasă, ne lipsesc cei dragi, familii, părinți, frați.”
Europa Liberă: Revenirea acasă înseamnă: crearea condițiilor bune ca să găsiți un job care să vă aducă satisfacție, să aveți un salariu bun sau revenirea acasă înseamnă și să aduceți investiții, și să faceți afaceri aici?
O stabilitate de legi, dreptul omului să fie respectat, să nu ai frică de nimeni.
Igor Spoială: „Da, și investiții am putea să facem, dar ne temem, că acum nu-i nimic stabilitate sau măcar un loc de muncă stabil, să știi că primești un salariu decent și-ți poți onora cheltuielile, să ai un trai ca în Europa, măcar ca în țările acestea care au intrat ultimele, în 2007, cum ar fi Slovenia, Polonia, ele s-au ridicat mult, chiar și în România, bunăoară, e altă mișcare. O stabilitate de legi, dreptul omului să fie respectat, să nu ai frică de nimeni.”
Europa Liberă: La ce salariu v-ați aștepta să ridicați în Republica Moldova ca să aveți încredere că anume cu acești bani puteți să aveți o viață decentă acasă?
Igor Spoială: „Între 15-20 de mii de lei ar fi ceva, am putea să o ducem, că eu aici fac șoferie, lucrez mult și primesc poate puțin mai mult ca alții care muncesc opt ore și tind la 15-20 de mii ca șofer sau chiar altceva, ar fi mai bine deja ca la început.”
Europa Liberă: Dar dacă ar fi să investiți o sumă din banii pe care i-ați agonisit acolo în sudoarea frunții, în ce domeniu ați face această investiție?
Igor Spoială: „Într-un hotel, restaurant ceva.”
Europa Liberă: Dar familia Dvs. e acasă?
Igor Spoială: „Familia mea îi acasă. Asta-i problema, că eu sunt călător, turist, vin de câteva ori pe an acasă, dar eu de asta am și lăsat familia și totul acasă ca să ne întoarcem mai repede, dar ba azi, ba mâine, anii trec.”
Europa Liberă: Se acreditează ideea că votul din diasporă ar însemna votul pentru mulți de a se întoarce în Republica Moldova. Unii sunt de părere că anume acest vot de peste hotare ar putea să decidă soarta următoarei guvernări, alții spun că, din contra, nu ar trebui să hotărască viitorul politic al Republicii Moldova, pentru că cei plecați de acasă nu cunosc atât de bine realitățile.
Igor Spoială: „Cred că noi cunoaștem mai bine clasa politică și ei ar trebui să citească Constituția și să vadă că noi avem aceleași drepturi și, oriunde ne-am afla, avem dreptul la vot și, să zicem, dintr-o 100% din diaspora poate vreo 30% s-au stabilit aici și nici nu prea vor să revină acasă, dar vreo 70% vor să revină acasă, acolo de unde au plecat, că noi suntem de acolo, suntem cetățeni ai Republicii Moldova, dar cine se teme de diaspora, asta spune, acei politicieni care...”
Europa Liberă: De ce credeți că sunt politicieni care se tem de diaspora?
Igor Spoială: „Pentru că s-a văzut la prezidențiale ce procentaj de voturi au acumulat, au ofensat diaspora, nu ne-au ajutat cu nimic, ne-am dus cum am putut, bani mereu am trimis acasă, ei numai și-au deschis acolo afaceri, magazine, care tot diaspora trimite bani și le aduce câștiguri. Dar politicienii de dreapta care-s proeuropeni, după cum am văzut, ei țin la cetățenii noștri din diaspora.”
Europa Liberă: Ce distanță trebuie să parcurgeți până la prima secție de votare unde o să vă exercitați dreptul la vot?
Igor Spoială: „Nu-i mare lucru aici, vreo 80-90 de kilometri, într-o oră suntem la Torino, că suntem aproape de Torino, cum ar fi de la Telenești până la Chișinău.”
Europa Liberă: Și sunteți gata să stați la coadă eventual dacă vor veni mulți alegători?
Igor Spoială: „Eu la ora 6 dimineață o să fiu primul pe pragul secției.”
Europa Liberă: De ce?
Igor Spoială: „Pentru că am așa mare dorință să votez. Eu am fost și la prezidențiale de două ori, dar vreau să spun că la noi, la Torino, nu a fost așa multă lume sau nu sunt chiar mulți, coada era de vreo 10 metri și votai, ieșeai afară și erau cam aceiași 10 metri, nu mai mult. Să zicem, în vreo 10 minute am intrat și am și ieșit, n-au fost probleme aici, la Torino, dar prin alte părți în Italia sau în Germania, în Marea Britanie a fost problematică treaba, însă aceștia au pus numai 11 secții în plus.”
Europa Liberă: Da, 150 de secții de votare în străinătate.
Igor Spoială: „Eu sper că după votare o să avem un parlament bun și o să fie trași la răspundere acei de la CEC.”
Europa Liberă: Cum credeți, votul electronic ar fi unul salvator, dacă deputații ar vota pentru el?
Igor Spoială: „Poate e o chestie bună, dar să fie într-un mod așa ca să nu poată intra în codul personal, dar părerea mea e că să fie secții de votare, să fie buletine mai multe și ce a pus omul cu mâna lui cred că e mai sigur.”
Europa Liberă: Și pe ce drum ar trebui să se îndrepte Republica Moldova după 11 iulie?
Igor Spoială: „Spre Vest!”
Europa Liberă: De ce?
Igor Spoială: „Aici este de muncă, legea funcționează și-i în capul mesei, comunitatea europeană e bine pusă și s-a ridicat la un nivel destul de bun de trai. Acum cu această pandemie, dar până acum mie mi se pare că lumea trăia prea bine nu știu cum – vrei să mergi la mare, vrei să mergi la lucru, e democrație, nu ești obligat de nimeni, ai toate drepturile, ești apărat, legea lucrează. Să zicem în domeniul muncii, orice patron de muncă, care a încercat să ofenseze vreun muncitor, legea a fost mereu de partea muncitorului, în schimb la noi e contrariul.”
Europa Liberă: Ați spus că drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova ar fi o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, dar cunoașteți foarte bine ce atmosferă domină în Republica Moldova. Societatea e destul de polarizată, unii văd o apropiere mai mare de Rusia, alții - o apropiere mai mare de Occident și greu se identifică o idee care ar trebui și ar putea să-i unească pe toți. Cum ar putea fi împăcate aceste spirite?
Igor Spoială: „Îndreptarea spre Uniunea Europeană o să fie calea cea mai dreaptă, dar între timp toată lumea are să se convingă, cum ne-am convins și noi cu România, că nu știu câte procente din populație spuneau că românii sunt așa și așa, dar acum și rușii deja îi mulțumesc României pentru ajutoare. Lumea o să vadă schimbarea și o să-și schimbe părerile, dacă Rusia vrea să ne ajute, n-are decât, suntem cu tot respectul pentru toți, dar eu cred că lumea o să vadă singură și cu încetul o să-și schimbe părerile.”
Europa Liberă: Dar în acești 30 de ani de independență, ce a vrut Rusia de la Republica Moldova?
Igor Spoială: „A ținut-o ostatică așa, să nu poate să se miște înainte, a ținut-o așa, ca pe un scut de apărare către Europa, către NATO, atât Moldova, cât și Ucraina. Asta a fost ideea ca populația să fie săracă și să fie posibil de cumpărat cu pomeni electorale și să nu fim prea deștepți, că dacă ne uităm la Țările Baltice care s-au desprins primele de Uniunea Sovietică, ele stau foarte bine și merge bine economia la ei.”
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova peste 4 ani, în 2025? Cum ați vrea să arate Republica Moldova?
Igor Spoială: „Mi-aș dori să le dea voie la investitorii străini să investească primii 3-5 ani fără taxe, să scoată, cel puțin, gardul, hotarul acesta dintre Europa, să fie control doar așa cum era în partea cealaltă de Românie, să mergem încet spre Europa și să vină investitori la noi sau mărfurile noastre, produsele să fie promovate pe piața europeană.
Uniunea Europeană a promis un ajutor de 600 de milioane de euro, dar la noi trebuie lichidată corupția.
Noi avem mărfuri bune, pământuri bune tot, numai că nu sunt încă promovate și hotarul acesta și taxele acestea, e jale cu corupția. În primul rând, ar trebui să ceară de la procurorul general o dată, de două-trei ori socoteală, dacă nu, să fie demis și să înceapă schimbările că doar Uniunea Europeană a promis un ajutor de 600 de milioane de euro, dar la noi trebuie lichidată corupția.”
Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. să fie dusă această luptă împotriva corupției?
Igor Spoială: „Cred că dacă o să fie un parlament bun, o să voteze legi și o să se schimbe încetul cu încetul, să adopte acea lege pentru verificarea averii, pentru confiscare, încet-încet să-i verifice pe toți și cei care au greșit să fie demiși și puse persoane integre. Sunt o mulțime de tineri curați, cu viziuni noi, care ar putea să muncească, care nu sunt pătați încă de mită și de „kulioacele” acestea. Sunt foarte mulți tineri care ar putea să prospere. Să le dea leafă bună, leafă mare la toți, dar niciun fel de mită și legea să fie pusă în capul mesei.”
Europa Liberă: Deci va fi greu, dar nu imposibil, asta lăsați să se înțeleagă?
Igor Spoială: „Nu-i imposibil. Nu, nu, eu sunt foarte optimist și așa cum înainte de alegerile prezidențiale mai vorbeam cu lumea și mulți ziceau că nu, că oricum n-o să câștige, că așa și-așa, dar până la urmă a fost o pierdere cam urâtă pentru Igor Nicolaevici. Mi se pare că n-a fost nicio înfrângere la un procentaj atât de mare diferență și dacă nu mai falsifica și nu mai truca, el pierdea rușinos. Așa-i și cu alegerile parlamentare. Eu cred că victoria o să fie de partea noastră, de partea poporului și pornim vremurile bune.”