Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Cum citim rezultatele alegerilor și... ce urmează?


Igor Boțan
Igor Boțan

Cum pot fi citite rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și ce va urma? Vasile Botnaru a stat de vorbă cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, cum citiți Dvs. rezultatele acestui scrutin anticipat din perspectiva unui vector proeuropean care, la un moment dat, era contestat, mai să se ducă pendulul înapoi spre spațiul răsăritean? A intrat oare democrația pe o pârtie ireversibilă?

Un partid proeuropean de centru-dreapta a reușit să obțină cel mai bun rezultat în istoria Republicii Moldova...

Igor Boțan: „Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie reprezintă un mesaj clar al cetățenilor Republicii Moldova, și anume: calea integrării europene este cea corectă pentru această societate. Sunt un șir de lucruri foarte importante, demne de a fi menționate, este vorba despre faptul că un partid proeuropean de centru-dreapta a reușit să obțină cel mai bun rezultat în istoria Republicii Moldova. În zece alegeri parlamentare pentru zece legislaturi, este cel mai mare rezultat, peste 52%.”

Europa Liberă: Formațiune de relativ proaspătă apariție...

Igor Boțan: „Acest lucru este, de asemenea, de menționat. Partidul Acțiune și Solidaritate a fost constituit în mai 2016 pe valul protestelor împotriva furtului miliardului și a capturării statului. Și acest lucru pune în evidență ce au urmărit cetățenii Republicii Moldova atunci când au oferit acest vot de încredere formațiunii pe care a constituit-o președinta Maia Sandu.”

Europa Liberă: De ce anume acestei formațiuni, mai sunt formațiuni de apariție recentă, la fel protestatare, la fel care oferă o alternativă, de ce anume această formațiune a adunat aceste simpatii?

Igor Boțan: „Aici răspunsul cred că este la suprafață. Cetățenii Republicii Moldova au obosit de instabilitate și își doresc ca puterea să fie concentrată în mâinile unei forțe politice care a avut drept lider o personalitate în care au avut încredere. Nu trebuie să uităm că mișcarea protestatară a avut doi lideri, iar atunci când unul din acești lideri a fost atacat și a fost, de fapt, transformat în sac de box pentru propaganda oligarhică, celălalt lider a știut să transmită un mesaj și să-și fidelizeze electoratul și cetățenii care au fost parte la acest proces protestatar împotriva oligarhiei și capturării instituțiilor statului. Deci a fost un efort de aproximativ șase ani de zile pentru o formațiune constituită de la zero, foarte tânără, fără experiență, dar, iată, care a știut cu liderul său să-și fidelizeze cetățenii și cred că aceasta a fost formula succesului.”

Cetățenii Republicii Moldova au obosit de instabilitate...

Europa Liberă: Pe parcursul acestei perioade, dar, în special în ultimul timp, adversarii președintei Maia Sandu au căutat breșe în acest zid proeuropean și ca piranha se adresau la aspecte destul de exotice. De exemplu, că n-ar fi căsătorită și, vezi Doamne, nu poate să-i înțeleagă pe familiști, că are de gând să aducă sirieni, acum, mai nou, că ar fi o marionetă în mâna guvernelor străine, cea mai recentă amenințare venită de la Igor Dodon, că ar fi în cârdășie cu președintele sau serviciile speciale din Kiev și l-ar fi sacrificat pe judecătorul Ceaus. Toate astea n-au funcționat, se vede că alegătorii n-au înghițit aceste gogoși. De ce?

Igor Boțan: „Atacurile la adresa dnei Maia Sandu au venit din partea unor persoane absolut compromise, văzute în relații cu liderii oligarhiei care s-a instaurat aici, în Republica Moldova, au fost destule materiale pentru ca cetățenii să se convingă că avem situația care e descrisă de proverbul nostru național: hoțul strigă prinde hoțul! Și cred că acest lucru le-a jucat festa celor care au pornit aceste campanii de atac la adresa Maiei Sandu. Ne amintim lucruri foarte urâte, cum a fost acuzația că ar fi într-o relație financiară cu Open Dialogue, chiar a fost formată o comisie parlamentară în acest sens pentru a încerca să defăimeze un lider care, iată așa, și-a obținut credibilitatea prin acțiune fermă. Mai mult decât atât, cetățenii Republicii Moldova țin minte că, fiind membra a guvernului Gaburici, dna Maia Sandu a făcut declarații tranșante atunci când au apărut materiale privind furtul miliardului și cred că acesta a fost punctul de pornire pentru platforma politică pe care a inițiat-o dna Maia Sandu. Un cetățean dedicat, devotat intereselor Republicii Moldova, onest, care s-a afirmat în poziția de ministru al educației, iar ulterior, așa cum o cunoaștem pe dna Maia Sandu, a avut curajul să intre în această luptă politică cu un sistem oligarhic feroce și iată a reușit. Cred că cetățenii Republicii Moldova, pas cu pas, s-au convins că pot avea încredere într-o formațiune care a fost constituită de dna președintă, cărei acum i se oferă pârghiile de a încerca să-și implementeze programul de țară cu care a câștigat la alegerile prezidențiale. Iar noi, cetățenii, trebuie să înțelegem că există totuși pericole, că democrația moldovenească este firavă, că există pericolul lunecării iarăși spre tot felul de lucruri reprobabile, de aceea societatea civilă va trebui să se organizeze și să țină ochiul pe lucrurile care se desfășoară, se petrec în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Apropo de ispitele din zonă și nu doar din zonă, din lume, sunt multe exemple când radicalii de dreapta obțin o revanșă. În Republica Moldova n-a funcționat până acum vocea singulară a lui Platon, de exemplu, care a încercat să îmbrace aceste zale de haiduc, n-a fost sprijinită. Moldova, în sensul acesta, rămâne patriarhală?

Igor Boțan: „Nu cred că acest profil este unul adecvat pentru Republica Moldova, dimpotrivă, tradiționaliștii, cei care încearcă să se considere conservatori, sunt în Partidul Socialiștilor, aceștia chiar și-au schimbat ideologia politică la sfârșitul anului trecut, îmbrățișând ideologia așa-zisului conservatorism social împrumutată de la partidul lui Vladimir Putin.”

Europa Liberă: Cu accente clericale pronunțate.

Igor Boțan: „Exact! Și cu elemente de păgânism, trebuie să recunoaștem acest lucru. Referindu-ne la Partidul Politic PAS care a învins în această campanie electorală, este vorba de o echipă de oameni foarte tineri, cărora, într-adevăr, le lipsește experiența, dar care, din punct de vedere politic, sunt mai degrabă de centru-dreapta, așa cum spuneam, probabil împărtășesc ideologia și filosofia lui John Rawls pentru care dreptatea și echitatea contează foarte mult. Deci este un partid care pune accentul pe pacea civică și pe suportul păturilor defavorizate în societate, dar care, de asemenea, înțelege că e nevoie de a imprima un parcurs dinamic dezvoltării social-economice.

În jumătate de an de mandat, dna președintă Maia Sandu a avut deschiderea din partea principalilor lideri europeni...

Și ne-am convins cu toții că, în jumătate de an de mandat, dna președintă Maia Sandu a avut deschiderea din partea principalilor lideri europeni și promisiuni că Republica Moldova, cu potențialul ei foarte modest, poate conta pe sprijinul partenerilor de dezvoltare, în primul rând, al Uniunii Europene cu o singură condiție, că cetățenii Republicii Moldova și clasa politică reînnoită în această țară își vor pune toată priceperea și dedicația pentru a scoate țara din criza în care s-a pomenit.”

Europa Liberă: Stânga, mai nou, bicefală a încercat să pedaleze în continuare orientarea răsăriteană. Spunând „Rusia”, credeau că este cuvântul magic ca și halvaua de la care se face dulce în gură și se pare că au greșit. Mă interesează în acest sens votul etnic pe care a contat stânga și centru-stânga, acum unde s-a dus?

Igor Boțan: „Trebuie să recunoaștem că PAS a pus accentele corect atunci când a înțeles să transmită un mesaj societății că trebuie să devenim o comunitate consolidată. În privința partidelor pe care le-ați identificat de stânga...”

Europa Liberă: Convențional...

Igor Boțan: „Da, convențional, aici există mari probleme, pentru că Partidul Socialiștilor, odată ce a îmbrățișat ideologia conservatorismului, nu mai este un partid de stânga. În privința Partidului Comuniștilor, care pretinde că este un partid marxist, aici există mari semne de întrebare, pentru că, ne amintim, fiind la guvernare, Partidul Comuniștilor a lansat ideea revoluției liberale în Republica Moldova și transformarea într-un fel de oază liberală, după formulele unui economist sud-american care se numea Hernando de Soto. Deci, aici există mari probleme în privința consolidării acestui flanc, pe care convențional l-ați numit de stânga.”

Europa Liberă: Mai curând, Congresul Civic este de stânga.

Igor Boțan: „Da, Congresul Civic ar putea fi o forță care să încerce să lupte pentru flancul stâng al spectrului politic din Republica Moldova...”

Europa Liberă: Dar nici ei n-au avut succes. Adică, stânga totuși nu este foarte populară, dar nici robinhoodismul de dreapta nu are priză?

Este un colaps pentru Igor Dodon ca lider politic...

Igor Boțan: „Trebuie să recunoaștem că este un colaps pentru Igor Dodon ca lider politic. Și mai există un lucru pe care am vrut să-l menționez: pe ultima sută de metri a campaniei electorale, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a insistat ca Constituția să fie modificată pentru ca clauza integrării europene să fie fixată în Constituția țării și înțelegem de ce a făcut acest lucru dl Voronin. Dl Voronin, cel mai probabil, vrea să intre în istoria Republicii Moldova ca liderul politic care a dat start integrării europene odată cu semnarea decretului prezidențial din 13 noiembrie 2002.”

Europa Liberă: Adică vrea să consolideze imaginea lui Voronin din 2005?

Igor Boțan: „Exact. Și acest lucru demonstrează că pe segmentul pe care l-ați identificat de stânga, de fapt, nu există niciun fel de pivot ideologic sau pivot, hai să spunem așa, geopolitic, care ar putea să ne facă încrezători că această forță politică, fiind în opoziție în parlament, va avea o voce puternică și va putea cumva influența evoluția din Republica Moldova, în acest sens...”

Europa Liberă: Dar șicane va face, asta-i fără îndoială?

Igor Boțan: „Poate să facă, dar am vrut să spun că în acest sens cred că Congresul Civic are o perspectivă - cum să zic eu mai bine? - care poate fi valorificată, pentru că acolo unde nu există niciun fel de repere clare din punct de vedere ideologic, din punctul de vedere al geopoliticii, din păcate, trebuie să recunoaștem acest lucru, e nevoie de o forță politică competentă care ar putea exercita presiune asupra puterii.”

Europa Liberă: Astfel încât puterea să fie vigilentă?

Igor Boțan: „Da, această victorie a Partidului Acțiune și Solidaritate trebuie să o înțelegem și să o citim foarte atent. După concentrarea puterii în mâinile unei singure formațiuni politice, trebuie să ne gândim cu toții cum să-i facem un fel de opoziție care să fie decentă, să fie competentă și să fie constructivă. Deci, nu vreau să folosesc sintagma „opoziție constructivă”, pentru că aceasta a fost devalorizată, dar e nevoie de prudență și de mesaje foarte puternice, că societatea stă cu ochiul pe această formațiune care, iată, a devenit învingătoare în această competiție electorală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG