Linkuri accesibilitate

Merkel și Biden spun că Rusia trebuie împiedicată să folosească livrările de energie ca armă


Cancelara Germaniei Angela Merkel și președintele SUA Joe Biden în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă
Cancelara Germaniei Angela Merkel și președintele SUA Joe Biden în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă

Președintele american Joe Biden spune că, în ciuda divergențelor pe care le are cu cancelara germană Angela Merkel în chestiunea gazoductului Nord Stream 2, ambii sunt de acord că Rusia nu trebuie lăsată să folosească livrările de energie ca „armă” împotriva vecinilor.

Biden a vorbit pe 15 iulie, la o conferință de presă susținută împreună cu Merkel, la Casa Albă.

Președintele SUA Joe Biden
Președintele SUA Joe Biden

„Părerea mea despre Nord Sream 2 este cunoscută de ceva timp (...). În vreme ce mi-am reiterat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelara Merkel și cu mine suntem absolut uniți în convingerea noastră că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca armă pentru a-și constrânge sau amenința vecinii”, a spus președintele american.

El a adăugat că Statele Unite și Germania „sunt împreună și vor rămâne împreună, pentru a-și apăra aliații de pe flancul estic al NATO împotriva agresiunii ruse”.

Nord Stream 2, un gazoduct aproape finalizat, de 11 miliarde de dolari, în Marea Baltică, a creat o rară stare de animozitate între cei doi aliați. Dar Biden a semnalat din nou că este gata să treacă peste această neînțelegere, spunând: „Prietenii buni pot avea și păreri diferite”.

Prietenii buni pot avea și păreri diferite...

Președintele american s-a opus mult timp gazoductului care va dubla capacitățile Rusiei de a livra direct gaze Germaniei.

Dar în luna mai a renunțat la regimul de sancțiuni americane împotriva proiectului, care ar fi lovit în companii germane, și a spus că, de vreme ce conducta este aproape terminată, sancțiunile nu ar face decât să afecteze relațiile Statelor Unite cu aliații europeni.

Argumentele Washingtonului împotriva conductei sunt că ea va crește dependența germană de aprovizionarea cu energie din Rusia și va face Berlinul mai susceptibil la influența Moscovei. În același timp, există îngrijorarea că Ucraina, pe unde trece astăzi mare parte a exportului rusesc de gaze către Europa, va rămâne fără venituri importante din taxe de tranzit, fiindu-i pusă în pericol și securitatea energetică.

Cancelara Germaniei Angela Merkel
Cancelara Germaniei Angela Merkel

La conferința de presă de la Casa Albă, Merkel și-a reiterat poziția conform căreia Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, decizia de a-l realiza ținând de dreptul suveran al Germaniei.

„Dar vreau să o spun foarte clar - înțelegerea noastră a fost și este că Ucraina rămâne o țară de tranzit a gazelor naturale, că Ucraina are dreptul, ca orice țară, la suveranitatea teritorială. De aceea suntem implicați și în procesul de la Minsk. Și vom acționa dacă Rusia nu onorează dreptul Ucrainei la tranzit”, a spus Merkel.

Vizita actuală în Statele Unite îi este probabil ultima în calitate de cancelară. Aflată acum la al patrulea său mandat, Merkel, în vârstă de 66 de ani, va demisiona după alegerile parlamentare germane din luna septembrie. Chiar în debutul conferinței lor de presă comune, Biden a felicitat-o pentru cei aproape 16 ani de aflare în fruntea guvernului german.

„Cooperarea dintre Statele Unite și Germania este puternică și sperăm să continuăm acest lucru și sunt încrezător că așa va fi”, a declarat Biden ceva mai devreme, la începutul întâlnirii sale cu Merkel în Biroul Oval.

Merkel a lăudat „prietenia” cu Statele Unite și contribuția acestora „la o Germanie liberă și democratică”. Primirea ei la Casa Albă a făcut parte dintr-un efort al administrației Biden de a repara relația cu un aliat pe care fostul președinte Donald Trump l-a atacat în mod frecvent în chestiuni de comerț și apărare.

În timpul întâlnirii bilaterale, cei doi politicieni au discutat și despre pandemia de coronavirus, China, relația comercială și schimbările climatice.

Merkel s-a mai întâlnit cu vicepreședinta americană Kamala Harris...

De asemenea, a primit al 18-lea său titlu de doctor honoris causa, de data aceasta de la Universitatea Johns Hopkins.

La primirea titlului, Merkel a vorbit despre viața sa după pensionare. Mai exact, a spus că are nevoie de o pauză pentru a se gândi la ceea ce o interesează cu adevărat.

„Și apoi voi încerca să citesc, apoi mă voi odihni puțin, pentru că sunt foarte obosită, apoi voi dormi, și apoi vom vedea ce se întâmplă”, a spus Angela Merkel.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG