Linkuri accesibilitate

Parlamentul și-a ales conducerea pe fundalul unor tensiuni, între noii și vechii guvernanți


La Chișinău prinde contur noua structură a puterii politice dominată de partidul pro-prezidențial PAS, câștigătorul detașat al alegerilor anticipate de la 11 iulie. Astăzi, în a doua ședință, noul parlament, în care pas are 63 de mandate din 101, și-a ales organele de conducere, inclusiv președintele, în persoana președintelui interimar PAS, Igor Grosu. Liliana Barbăroșie sintetizează momentele principale ale ședinței de azi a legislativului.

Parlamentul și-a ales conducerea pe fundalul unor tensiuni, între noii și vechii guvernanți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Proaspătul președinte de parlament s-a declarat din start preocupat de agenda anti-corupție a formațiunii sale învingătoare în alegeri. Adresându-se opoziției într-un discurs de la începutul ședinței, el a declarat:

„Scopul nostru este ca acest parlament să facă ordine. Nu încercați, tradițional, să fiți avocații oligarhilor, ai nedreptăților și hoției, acoperindu-vă cu rolul politic de opoziție. Jocul de-a culiocul, legi de contrabandă, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat.”

Acest discurs cu note critice la adresa guvernării socialiste anterioare aflate acum în opoziție a adus după sine câteva replici tăioase, de exemplu a socialistului Bogdan Țârdea:

„Tare m-ați amuzat, dle Grosu, cu exclamații despre hoți și bandiți. Ați fost parte a unei guvernări în care s-au produs cele mai mari crime contra acestei țări. Considerați că aveți dreptul moral de a vorbi de hoți și bandiți?”

Igor Grosu: „Ar fi fost straniu dacă întruchiparea propagandei și minciunii socialiste nu ar fi luat cuvântul. Ați uitat să mă acuzați de marea depresie... Am să mă folosesc și eu de dreptul meu și am să vă acționez în judecată.”

Ședința a fost, așadar, compusă nu doar din momente festive, ci și din unele marcate de tensiuni, între noii și vechii guvernanți, altele ridicole, cauzate de felul cum s-a descurcat în română un comunist, el și decan de vârstă al parlamentului care a moderat ședința, iar pe alocuri - de declarații scandaloase, atunci când un deputat socialist, Grigore Novac, referindu-se la o decizie de azi a Curții Constituționale ce anula interdicția de vânzare către ambasada SUA a stadionului republican, le arunca pro-europenilor: „Mă tem să nu vă văd într-o zi veniți în rochie, aici, la ședința parlamentului.”

Ședința a fost, așadar, compusă nu doar din momente festive...

Chiar dacă nu a participat, prin vot, la alegerea speakerului, Blocul comuniștilor și socialiștilor și-a votat un propriu vice-speaker – funcție care se atribuie în mod tradițional opoziției parlamentare și în care a fost instalat un fruntaș din PSRM, Vlad Batrîncea.

Spre deosebire de parlamentul anterior, în care au existat patru funcții de vice-speaker, acest legislativ va avea doar doi, urmare a voinței majorității, celălalt fotoliu ajungând la un alt deputat din PAS și anume Mihai Popșoi.

Tensiunile au însoțit ședința și ulterior, atunci când s-a ajuns la alegerea biroului permanent, structură importantă care decide asupra agendei parlamentare. Socialiștii nu au fost de acord cu numărul de reprezentanți - din 12 membri ai biroului, aceștia vor deține, împreună cu vice-președintele Vlad Batrîncea care e membru din oficiu, patru locuri cu drept de vot.

„Nu vreți ca Blocul Comuniștilor și Socialiștilor să aibă o treime din birou, pentru că atunci ar avea posibilitatea să solicite convocarea parlamentului, atunci când va fi necesar. Ați vorbit despre ipocrizie... când ați fost cinstit?”, s-a revoltat socialistul Vasile Bolea.

Cele trei fracțiuni parlamentare, constituite tot astăzi, vor fi conduse de Mihai Popșoi (PAS), Zianida Grecianîi (BCS) și, oarecum surprinzător, de Ilan Șor - deputatul care după o condamnare în justiție lipsește de mai mult de doi ani din R. Moldova. În același timp, cele 11 comisii parlamentare vor fi conduse, după același principiu al proporționalității, majoritatea - de deputați ai PAS, iar trei – de opoziție.

XS
SM
MD
LG