Președintele Maia Sandu a desemnat-o oficial pe Nataliei Gavrilița drept candidată la funcția de premier. Gavriliță a fost singura candidată, propusă de PAS, partid care deține o majoritate de 63 de mandate în Parlament.
Deloc surprinzătoare, nominalizarea Nataliei Gavrilița a fost intuită de majoritatea observatorilor în săptămânile ce s-au scurs de la victoria obținută de PAS în scrutinul din 11 iulie. Novice în viața politică moldoveană, Natalia Gavrilița a preluat portofoliul de la finanțe în 2019, când Maia Sandu condusese pentru câteva luni executivul, iar ulterior a jucat un rol activ în construcția de partid a formațiunii deținătoare acum a majorității parlamentare.
“Unanim, fracțiunea PAS a nominalizat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru. Are expertiza necesară, are experiență guvernamentală. Suntem convinși că în cel mai scurt timp dumneaei va întruni mai mult decât numărul necesar de voturi în parlament și va veni în fața țării cu un guvern pe măsura așteptărilor cetățenilor,” a declarat parlamentarul PAS, Mihai Popșoi, proaspăt ales vice-spicher, astăzi, imediat după consultările organizate la președinție pentru desemnarea candidatului la funcția de premier.
Dintre celelalte două formațiuni parlamentare, la consultări, vineri 30 iulie, s-a prezentat doar partidul Șor, iar Marina Tauber, o reprezentantă a acestui partid, a explicat ulterior discuțiilor cu președinta de ce formațiunea sa a decis să nu înainteze vreun candidat, dar să sprijine propunerea PAS:
“Vrem să-i mulțumim d-nei președintă pentru această dorința de a discuta, să fim auziți deși suntem o fracțiune mică. Noi nu vom înainta nici un candidat, noi înțelegem foarte bine că majoritatea are voturile necesare și, într-adevăr, are tot dreptul să decidă cine va fi prim-ministru.”
Ulterior, Partidul Șor a dat publicității un comunicat în care precizează că va sprijini candidatura Nataliei Gavrilița în Parlament, săptămâna viitoare. La fel și lista guvernului pe care o va prezenta candidata PAS.
Lipsind de la consultări, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, pe de altă parte, a anunțat că nu va susține candidatura Nataliei Gavrilița:
„Regretăm faptul că dna președintă nu s-a prezentat la fracțiune să discutăm. Indiferent ce candidat va fi, noi suntem în opoziție, deci evident că nu vom susține această candidatură,” a declarat Corneliu Furculiță, vice-președinte al fracțiunii parlamentare BCS, azi, într-o conferință de presă.
Învingătorului alegerilor parlamentare anticipate i s-a tot sugerat în ultimele săptămâni să nu meargă pe varianta unui executiv monocolor, cu membri doar din PAS, ci să încerce să coopteze figuri valoroase din partidele care nu au reușit să se califice pentru intrarea în parlament, de exemplu din Platforma DA condusă de Andrei Năstase, sau tânăra formațiune a juristului Ștefan Gligor - Partidul Schimbării.
Vorbind vineri,după consultările de la președinție, Mihai Popșoi a sugerat că în garnitura guvernamentală viitoare, dacă vor exista oameni din afara partidului, aceștia vor fi mai degrabă din rândul societății civile:
„Vor fi cu siguranță oameni din afara PAS, din societatea civilă, din diaspora.”
Deși are la dispoziție două săptămâni pentru a-și avansa echipa guvernamentală, Natalia Gavrilița a declarat că-și va face publică lista deja lunea viitoare, iar votul de învestitură s-ar putea produce joi, în aceeași săptămână.
Printre câteva potențiale nume de miniștri, în spațiul public se invocă cu o oarecare siguranță cele ale luiNicu Popescu pentru externe,Olesea Stamate - pentru justiție și Andrei Spînu – pentru economie.