Linkuri accesibilitate

Sondaj: 40% dintre ruși consideră că legea „agenților străini” este un instrument de presiune politică


Aproximativ 40% dintre ruși consideră că legea controversată a „agenților străini” este un instrument pentru ca autoritățile să facă presiuni asupra organizațiilor neguvernamentale, potrivit unor studii ale centrului independent de studii sociologice Levada de la Moscova.

Cifra reprezintă o creștere de 10% față de anul trecut. Mai mult de jumătate (57%) dintre respondenți au spus că au auzit despre lege și doar 11% dintre respondenți au spus că în general au înțeles-o.

Lansată după adoptarea legislației în 2012, legea „agenților străini” a fost modificată și întărită în mod repetat și utilizată din ce în ce mai mult împotriva grupurilor independente înainte de alegerile din septembrie din acest an. Si Centrul Levada ca și alte zeci de ONG-uri și organizații de media au fost ținta acestei legi.

Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că ar fi angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini”, precum și să se supună auditurilor efectuate de agenții guvernamentale ruse.

Sondajul Centrului Levada, desfășurat în perioada 22-28 iulie și publicat luni, pe 2 august, spune că opiniile cele mai critice despre legislație se manifesta în rândul persoanelor între 25 și 39 de ani și care nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin și care preferă să obțină informații de la surse de știri online și de pe rețele de socializare.

58% dintre respondenți au declarat că atitudinea lor față de un ONG vizat este neschimbată chiar daca s-a înregistrat ca agent străin, în timp ce patru la sută au spus că atitudinea lor față de un astfel de ONG se îmbunătățește.

62% dintre respondenți au declarat că rămân loiali ONG-urilor etichetate ca agenți străini.

Numărul persoanelor care consideră că legea se opune „influențelor negative ale Occidentului” a scăzut de la 48% în 2020 la 37% în acest an, majoritatea dintre ei fiind cu vârsta de 55 de ani sau mai în vârstă.

Astfel de respondenți preferă radioul și televiziunea pentru informare și mulți îl susțin pe președintele Putin și politicile sale – se arata în studiul Levada.

Studiul a fost realizat telefonic și 1.617 bărbați și femei din toată Rusia au răspuns întrebărilor.

În prezent, în Rusia, 77 de organizații sunt listate ca „agenți străini”, inclusiv 16 organizații media și 18 jurnaliști.

Modificările legii au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv serviciul rusesc al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă RFE / RL și proiectul TV realizat împreună cu Vocea Americii, Current Time.

Roskomnadzor a adoptat anul trecut reguli care impun ca mass-media listată să marcheze toate materialele scrise cu o notificare cuprinzătoare, toate materialele radio cu o declarație audio și toate materialele video cu un text care sa stea pe ecran 15 secunde.

Agenția a pregătit sute de reclamații împotriva serviciilor RFE / RL.

RFE / RL a numit amenzile „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a descris ca „intolerabile”.

Human Rights Watch (HRW) a descris legislația privind agenții străini ca fiind „restrictivă” și care intenționează „să demonizeze grupurile independente”.

Alegerile din septembrie din Rusia sunt văzute pe scară largă ca o parte importantă a eforturilor regimului lui Putin de a-și cimenta conducerea înaintea unei eventuale noi candidaturi a liderului de la Kremlin în 2024, care ar fi a șasea.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG