Linkuri accesibilitate

„Despre probitatea profesională a lui Stoianoglo nu se poate vorbi fără un pic de ironie” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Comentatorul politic Nicolae Negru analizează pentru „Ziarul Național” activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo. În opinia autorului, în cei aproape doi ani de când se află în funcție, procurorul șef nu a sporit credibilitatea principalei instituții de supraveghere a respectării legilor în R. Moldova.

Presa matinală: Jocurile politice și probitatea procurorului general
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

„După ce procurorul general s-a implicat în jocuri politice alături de Dodon, pentru a abate atenția de la problemele de integritate și imagine ale fostului președinte, (...) după ce l-a scos pe Veaceslav Platon din închisoare, ignorând rolul său în spălarea rublelor rusești, (...) despre probitatea profesională a lui Stoianoglo nu se poate vorbi fără un pic de ironie”, conchide Nicolae Negru.

Victor Pelin de la Agenția de știri IPN își intitulează comentariul „Graba și grebla”. Autorul observă că guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate se grăbește să convingă cetățenii că vremurile bune chiar au venit. Punct de start al vremurilor bune a servit convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru începutul demontării moștenirii guvernărilor precedente și a reclădirii instituțiilor statului. Doar că începutul activității PAS, cu încălcarea normelor transparenței decizionale și a procedurilor legislative, reprezintă un semnal extrem de îngrijorător, crede Victor Pelin. Răspunzând criticilor referitoare la încălcările comise, exponenții PAS fac ochii mari și se miră că nu le sunt înțelese intențiile nobile. De parcă toate guvernările precedente nu ar fi avut astfel de intenții, conchide autorul.

Portalul Tribuna.md publică un top al lucrurilor care ar putea să-i joace festa noului guvern. Printre acestea: dorința de a genera rapid rezultate. În articolul de pe Tribuna se constată că pentru că a promis multe și a creat mari așteptări, acest Guvern trebuie și să genereze rezultate, preferabil multe și… rapid. Noul Cabinet s-a promovat și continuă să se prezinte ca unul care va face reforma justiției, va lupta cu corupția mare și mică, va digitaliza procesele din toate instituțiile statului, va crește nivelul de viață al tuturor cetățenilor etc., pe scurt – va aduce „vremurile bune”, pe care nicio guvernare nu le-a adus. Și, mai mult, în dorința nu doar de a livra unele, primele rezultate, dar de a le prezenta cât mai curând, Guvernul și guvernarea, în general, ar putea admite greșeli care evident vor avea costuri…

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com face trimitere la date ale Biroului Național pentru Statistică, potrivit cărora numărul de călători în 2021, este abia la 60% față de cel din 2019. Până la nivelul de până la criza pandemică însă este încă mult. Transportul de mărfuri și pasageri a fost unul din cele mai afectate sectoare. În 2020 transportul de pasageri a scăzut aproape în jumătate, iar transportul de mărfuri – cu peste 12 %. Închiderea hotarelor și restricțiile de călătorie, precum și restrângerea volumului schimburilor comerciale în timpul crizei pandemice au constituit factorii de bază ce au determinat aceste involuții, susţin specialiştii de la Ministerul Economiei, citați de Mold-street.com.

Iar... portalul Stopfals.md, specializat pe demontarea falsurilor din presă, scrie despre un pretins documentar, realizat de un post TV marginal din Germania, a fost tradus în cel puțin 23 de limbi pentru a speria oamenii din diferite țări cu falsuri despre așa-zisele consecințe nefaste ale vaccinării. În „documentar” se speculează că în azilurile de bătrâni din această țară au murit mai mulți bătrâni din cauza imunizării, fiind indusă ideea că vaccinarea ar fi o catastrofă mondială, „ascunsă în mod iresponsabil de către mass-media”. În realitate, vaccinurile sunt inofensive, iar postul de televiziune care a realizat materialul video este cunoscut în Germania ca un promotor al teoriilor conspirației, publică cu regularitate falsuri și speculații, fiind fondat de conducătorul unei secte religioase. Documentarul a fost publicat și de instituții de presă din R. Moldova.

XS
SM
MD
LG