Linkuri accesibilitate

Doi lideri importanți ai opoziției din Belarus, condamnați la mari pedepse cu închisoarea


Maria Kalesnikava și Maxim Znak la o conferință de presă din august 2020
Maria Kalesnikava și Maxim Znak la o conferință de presă din august 2020

Doi lideri importanți ai opoziției bieloruse, Maria Kalesnikava și Maksim Znak, au fost condamnați la pedepse mari cu închisoare pe baza acuzațiilor de conspirație.

Doi lideri importanți ai opoziției din Belarus, condamnați la mari pedepse cu închisoarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Statele Unite au definit acuzațiile drept „fabricate”. Regimul Lukașenka își continuă represiunea dură împotriva activiștilor și grupurilor pro-democrație care îi contestă autoritatea și legitimitatea în urma alegerilor de anul trecut, considerate fraudate masiv de opoziție și de organismele internaționale.

Kalesnikava a fost condamnat la 11 ani de închisoare iar Maxim Znak la 10 ani de închisoare. Amândoi sunt considerați de justiția lui Lukașenka vinovați de organizarea unei conspirație pentru preluarea puterii, că au solicitat acțiuni pentru a dăuna securității naționale și au cerut organizarea de acțiuni care au dăunat securității naționale încercând să creeze ceea ce justiția de la Minsk consideră „un grup extremist”.

Cei doi, membri ai Consiliului de coordonare al opoziției, au respins acuzațiile considerăndu-le motivate politic.

Cerem eliberarea imediată a lui Maria și Maksim, care nu sunt vinovați de nimic. Este teroare împotriva belarușilor care îndrăznesc să se ridice în fața regimului", a scris lidera opoziției Sviatlana Țikanouskaia într-un tweet imediat după verdict.

Represiunea împotriva opozitiei și a simptizanților ei a început după alegerile prezidențiale din august 2020 al căror rezultat – contestat de Occident și de opozitie - i-au acordat lui Lukașenka un al șaselea mandat, provocând un val de proteste fără precedent la care au participat sute de mii de oameni în întreaga țară.

Protestele în masă împotriva lui Lukașenka au fost urmate de pedepse dure cu închisoarea pentru participanți și organizatori și cu violențe de stradă masive. O mare parte din conducerea opoziției a fost închisă sau forțată în exil.

Mai mulți protestatari au fost uciși și mii arestați în timpul demonstrațiilor în masă care cereau demisia lui Lukașenka. Grupurile pentru drepturile omului consideră că există relatari credibile de tortură împotriva manifestanților.

Kalesnikava a fost arestată pe 7 septembrie în centrul orașului Minsk de persoane mascate și a fost dusă la granița ucraineană a doua zi, împreună cu doi asociați ai săi. I s-a cerut să treacă granița, Kalesnikava a refuzat, rupându-și pașaportul în fața celor care au arestat-o, spunând ca nu vrea să părăsească țara și că va rămâne în Belarus „până la sfârșit”. A fost dusă înapoi la Minsk și închisă.

Kalesnikava spunea atunci că cei care au încercat să o expulzeze din țară i-au spus că o vor face oricum și că ea va părăsi Belarusul „vie sau în bucăți”. De asemenea, a fost amenințată cu 25 de ani de închisoare, iar aceste amenințări „au fost reale”, a mai spus ea. Iată, astazi, Justitia lui Lukașenka a condamnat-o la 11 ani de detenție.

Kalesnikava a fost o colaboratoare apropiată a fostului candidat la președinție de anul trecut Viktar Babarîka, care a fost și el condamnat la 14 ani de închisoare sub acuzații de corupție.

Împreună cu Svetlana Țihanovskaia și Veranika Țapkala, scenografa Maria Kalesnikava a format „trioul femeilor belaruse curajoase” care au încercat să îl îndepărteze de la putere pe Aleksandr Lukașenka după 26 de ani. Cele trei femei, „femeile curoajoase din Belarus” au obținut, împreună cu opoziția democrată din Belarus premiul Saharov al Parlamentului European pentru anul 2020.

Kalesnikava a fost recent selectat pentru Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului, care este acordat în fiecare an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru a onora activitatea „remarcabilă” a societății civile în apărarea drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG