Linkuri accesibilitate

De la Londra, R. Moldova așteaptă nu numai banii, dar și fugarii (Alina Radu, ZdG)


Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic

Directoarea Zdg.md, Alina Radu, dedică un editorial Londrei. E locul, scrie ea, unde își păstrează banii, afacerile, furturile și secretele oligarhi din statele opace. Tendința pe care o observă autoarea în ultima perioadă la autoritățile britanice e ca să trimită acasă banii oligarhilor din țări sărace și opace. Dar iată concluzia pe care o formulează ea: “Așteptăm să trimită acasă și controversații, persoanele cu probleme penale, anunțate în căutare. Moldova are mare nevoie de returnarea banilor furați. Dar și de justiție. Nu poți judeca spălătoriile de bani, fără vinovați”. Evident, referința e la Veaceslav Platon, dar până a ajunge la el, Radu mai pomenește câteva nume: “Moldova, așa mică cum e, și-a adus contribuția. Vlad Plahotniuc își ținea acolo firmele, conturile. Luca Filat a ajuns în atenția poliției britanice pentru cheltuieli pe luxuri exorbitante. Recent, și Gheorghe Cavcaliuc, așteptat cu patimă de către organele de drept la Chișinău, s-a refugiat la Londra. Și-a deschis nestingherit o firmă, face angajări, iar celor care adresează comentarii nedorite, le trimite scrisori de intimidare. Iurie Cojocaru a primit și o cerere prealabilă de la Gheorghe Cavcaliuc. Tot la Londra s-a retras și Veaceslav Platon, controversatul bancher condamnat la 18 ani de detenție, care a ieșit în iulie trecut din închisoare, a participat în parlamentarele recente, apoi s-a retras englezește. A cerut azil autorităților britanice.”

Cotidianul.md publică mesajul președintei moldovene legat de comemorarea victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii. „Lecția acestei zile ne spune că guvernele de astăzi trebuie să fie și mai solidare în fața pericolelor globale, pentru a asigura securitatea cetățenilor”, se arată în el. Iar cotidianul dă detalii și despre intenția guvernului de a-i lipsi pe lucrătorii medicali nevaccinați anti-COVID de indemnizația unică de 16.000 de lei din partea statului, în cazul de infecție, și de cea de 100.000 de lei - în caz de deces. Propunerile se prevăd într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Sănătății. Documentul a fost propus pentru consultări publice până la data de 19 septembrie.

Radiochisinau.md publică două știri internaționale despre restricțiile anti-covid. Una din ele e că președintele SUA, Joe Biden, va anunța noi pași pentru a încetini răspândirea COVID-19, ceea ce urmează să se întâmple înainte de ședința Adunării Generale a ONU, ce se deschide marți. Într-o apariție la CNN, chirurgul general Dr. Vivek Murthy, care a făcut anunțul, a apărat eforturile lui Biden de a intensifica eforturile de vaccinarea în Statele Unite. "Vor exista mai multe acțiuni la care vom continua să lucrăm, în special pe frontul global", a spus el. A doua știre spune că cancelarul german Angela Merkel și-a îndemnat duminică conaționalii să profite de campania de vaccinare fără programare, care va începe luni în Germania. Germanii se vor putea vaccina fără programare prealabilă în magazine, transportul public, moschei sau pe terenurile de fotbal. Îngrijorat că rata de vaccinare de circa 62% din Germania nu va fi suficientă pentru a preveni un val de infectări cu COVID-19 la iarnă, în special din cauza variantei Delta, dominantă, guvernul face un efort pentru a-i încuraja pe nehotărâți să se vaccineze. „Nu a fost niciodată mai simplu și mai rapid să te vaccinezi", a spus Angela Merkel.

Adevarul.md citează criticile unor comentatori privind iniţiativele guvernării de numire în funcţii a oamenilor din anturajul decidenţilor PAS și prin excluderea obligativităţii organizării concursurilor publice . Unul dintre ei, Anatol Ţăranu, a oferit exemplul a doi angajaţi din sistemul educaţiei, şi respectiv, din sistemul de sănătate, care ar fi fost ameninţaţi cu demiterea de exponenţii noii guvernări. „Sunt oameni cărora li s-a spus că vor fi demişi şi tot păcatul lor este că au fost puşi în funcţii de vechea guvernare. Ei n-au avut legături ideologice cu fosta guvernare, ei sunt buni manageri, dar trebuie să plece pentru că a venit vremea oamenilor buni. Dacă se va merge pe această cale se va crea o categorie de oameni care vor fi duşmănoşi faţă de această guvernare. Atenţie, guvernare, aţi putea să creaţi un fenomen care, până la urmă, să răstoarne carul”, a spus Ţăranu, citat de adevărul.

XS
SM
MD
LG