Linkuri accesibilitate

Protest anticorupție și pentru libertatea presei la Banja Luka


Banja Luka, 2 octombrie 2021.
Banja Luka, 2 octombrie 2021.

Mii de oameni au manifestat în Republika Srpska din Bosnia-Herțegovina împotriva corupției guvernamentale și pentru libertatea presei. Conduși de partide de opoziție, protestatarii de la Banja Luka, capitala Republicii Srpska, au acuzat sâmbătă de comportament criminal, nepotism și corupție partidul de guvernământ al liderului naționalist Milorad Dodik.

Demonstranții au au cerut și demiterea ministrului sănătății și a managerilor de spitale din entitate pentru presupuse acte de corupție în achiziționarea de materiale pentru combaterea pandemiei COVID-19, inclusiv a oxigenului utilizat pentru ventilatoare. S-a strigat „Hoților!” și „Destul!”.

Opoziția a acuzat de asemenea guvernul de la Banja Luka că limitează libertățile presei, spunând că partidul de guvernământ încearcă să reducă la tăcere mass-media critică la adresa autorităților sub pretextul renunțării la semnalul analogic pentru televiziunile comerciale.

Entitatea sârbă a Bosniei Herțegovina (numită Republika Srpska) și federația croato-musulmană au luat ființă în 1995, după ce Acordul de pace semnat la Dayton în Statele Unite în acel an a pus capăt sângerosului război bosniac declanșat în 1993.

XS
SM
MD
LG