Linkuri accesibilitate

Pe ce lideri s-ar putea baza președintele Biden, în epoca post-Merkel?


Cancelarul Angela Merkel și vicepreședintele SUA, Joe Biden, la Berlin, în februarie 2013
Cancelarul Angela Merkel și vicepreședintele SUA, Joe Biden, la Berlin, în februarie 2013

Analiști se întreabă pe ce lider politic european se va putea baza președintele Biden, acum când Angela Merkel iese din scenă. Aceasta a condus Germania un deceniu și jumătate și și-a asumat de facto rolul de lider european, apropiat de America, în ciuda faptului că în Uniunea Europeană deciziile se iau prin consens și că postura de lider de facto nu e întotdeauna suficientă pentru a promova politici, așa cum s-a văzut de atâtea ori în ultimii ani.

Patru președinți americani au privit-o pe Merkel ca pe un lider cheie, în încercarea de a se ajunge la un consens. Cei care ar putea să preia acest rol – Emmanuel Macron în Uniunea Europeana, Boris Johnson, în afara ei și conducerea executivă a Uniunii Europene sunt aliați politici mai imprevizibili decât a fost cazul cu cancelarul Merkel. Johnson încearcă să creeze o alianță apropiată cu Statele Unite, acum după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea. Macron poate aspira la un rol central, doar că deocamdată are de făcut față alegerilor prezidențiale și – din perspectivă americană – el reprezintă tendința de întărire a autonomiei europene față de America, în chestiuni de securitate și geostrategice. Uniunea Europeană în sine se consideră o putere - la fel ca și Statele Unite și China, dar deocamdată nu are forța acestora, cel puțin pe plan militar.

Experți cred că Biden va trebui să jongleze și să apeleze la diverse capitale, depinzând de situație...

Experți cred că idea unui centru de putere în Europa – post-Merkel - este probabil nerealistă, considerând că Biden va trebui să jongleze și să apeleze la diverse capitale, depinzând de situație. Recent, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus: „Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. Optzeci la sută din cheltuielile NATO sunt acoperite de aliați din afara Uniunii”. Ideea este că Uniunea Europeană nu poate înlocui alianța trans-atlantică. Britanicii argumentează că în Europa ei sunt singurii care au capabilități substanțiale de colaborare, în caz de nevoie, și în plus au legături tradiționale cu Statele Unite. Pentru Macron recenta criză legată de vânzarea de submarine către Australia a venit într-un moment nepotrivit în sensul că raporturile cu America au acum nevoie să fie reparate. Poate însă că pe plan electoral i-ar putea folosi, scepticismul față de Statele Unite fiind îmbrățișat de anumite categorii ale electoratului francez.

XS
SM
MD
LG