Linkuri accesibilitate

Putin: dezvoltarea militară a Ucrainei cu ajutor occidental e o amenințare la adresa Rusiei


Militari la manevrele militare NATO din vestul Ucrainei, 24 septembrie 2021.
Militari la manevrele militare NATO din vestul Ucrainei, 24 septembrie 2021.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că dezvoltarea militară a Ucrainei cu ajutor occidental este o amenințare la adresa Rusiei. „E posibil ca Ucraina să nu devină oficial membră a NATO, dar dezvoltarea militară a teritoriului are deja loc”, a spus Putin joi la o reuniunea a Clubului de discuții Vaidai care se desfășoară în stațiunea Soci de la Marea Neagră. „Asta e o amenințare reală la adersa Rusiei. Sîntem conștienți de asta”, a mai spus Putin, adăugând că vizita ministrului american al apărării Lloyd Austin la Kiev săptămâna aceasta a pavat efectiv calea către intrarea Ucrainei în NATO.

Lloyd Austin a reiterat marți la Kiev sprijinul de neclintit al Washingtonul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, și a spus că Rusia nu are drept de veto asupra aspirațiilor nord-atlantice ale Ucrainei. Ucraina și-a exprimat dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice pentru a se apăra de alte agresiuni ale Rusiei, dar Moscova a avertizat că primirea Ucrainei în NATO ar reprezenta o „linie roșie”.

Relațiile dintre NATO și Rusia au fost tensionate în ultima vreme și contactele oficiale au fost limitate după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Cele 30 de state membre în Alianța Nord-Atlanticăsînt de asemenea îngrijorate de programul de rachete nucleare al Rusiei, de intruziunile sale în spațiul aerian NATO și de hărțuirea vaselor aliate de către avioane de luptă rusești.

XS
SM
MD
LG