Prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut parlamentului și a obținut introducerea stării de urgență în sectorul energetic pe o perioadă de 30 de zile. Guvernul spune că starea de urgență îl va ajuta ca prin derogare de la unele legi să ia măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât de la concernul rus de stat Gazprom. De la începutul lunii, Gazprom, care este acum furnizor unic, a redus volumul gazelor livrate pe malul drept al Nistrului la 67% din consumul obișnuit pentru octombrie și cere un preț de peste patru ori mai mare decât la începutul anului, pe fundalul unei crize internaționale a prețurilor la energie. Starea de urgență moldoveană survine pe fundalul relatărilor că presiunea gazelor rusești în conducte a scăzut și mai mult, în vreme ce opoziția critică guvernul pentru faptul că ar fi tergiversat nepermis de mult găsirea unei soluții.
După două ședințe azi dimineață, una a comisiei situații excepționale și alta a guvernului, Natalia Gavrilița a adus solicitarea de instituire a stării de urgență în parlament, spunînd că presiunea în sistem a căzut sub limita critică, subsidiara Gazprom-ului, Moldovagaz, nu e capabilă să soluționeze problema, iar guvernul nu poate interveni de urgență în buget pentru a aloca bani de achiziții de pe piața internațională:
„Noi acum suntem puși în situația de a face procurări în aceeași zi sau a doua zi: noi, de exemplu, azi vom cere un volum de 5 milioane de metri cubi, mâine putem să cerem zece, vedem în fiecare zi care sunt ofertele – asta înseamnă procurarea de pe piață.”
Deși Gazprom-ul ar fi dat asigurări negociatorilor moldoveni – amintim că vice-premierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminki au călătorit zilele trecute la Moscova – că va restabili în totalitate livrările de gaze, guvernul moldovean nu-și poate permite să riște într-atât încât să se încreadă spuselor unui furnizor, a mai spus Natalia Gavrilița:
“Avem asigurări că vor crește cantitățile de gaz, dar nu avem aceste asigurări în scris, iar așa fel de asigurări am mai avut și anterior. La acest moment avem o situație critică de 13,4 bari în rețea și nici o soluție de la furnizori, de aceea noi trebuie de urgență să alocăm bani Energocom, să mergem pe piața internațională și să achiziționăm aceste volume de gaz. Nu pentru că există azi riscul de deconectare, ci anume ca să avem alternative, inclusiv în procesul de negocieri.”
Opoziția, pe de altă parte, care crede că, nefiind capabil să se înțeleagă cu Gazprom, guvernul ar fi generat el criza actuală, s-a declarat totodată convinsă că autoritățile își doresc starea de urgență doar pentru a trece la procurări de gaze din occident, fiind gata să plătească și înzecit, doar ca să nu procure de la furnizorul rus. În timpul ședinței din legislativ au sunat și acuzații mai stridente din partea opoziției cu simpatii pro-ruse, cum ar fi cea că se pune la cale o fraudă de proporțiile celei bancare din 2014. O idee generală, totuși, cu care socialiștii, comuniștii și formațiunea Șor s-au opus stării de urgență e cea că guvernanții nu și-ar dori, prin instituirea stării de urgență, decât să obțină acces necontrolat la bugetul public.
Fiind vorba despre o tranzacție abia începută achiziția de gaze a unor volume ce nu se ajung în sistemul moldovenesc – mai exact 16 milioane de metri cubi conform estimărilor guvernamentale – două lucruri importante, sursele noi de gaze, dar și prețurile nu au fost anunțate, doar mecanismul de finanțare. Din nou Natalia Gavrilița: „Cum vom proceda mai departe? Vom pune la dispoziția Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaze necesare. Așteptăm să vină răspunsuri și instituim o procedură transparentă prin care se va face achiziția.”
Mecanismul descris de prim-ministră mai înseamnă și faptul că distribuitorul la fel nu va mai fi doar unul, adică Moldovatransgaz, de distribuția volumelor noi achiziționate urmând să se ocupe cel mai probabil o altă companie, Vesttransgaz, adică operatorul românesc al gazoductului Iași-Chișinău.
Într-un comunicat difuzat de Moldovagaz, se recunoaște nivelul critic de presiune în sistem, dar nu se oferă vreo explicație. Furnizorul mai spune că, în ciuda dificultăților, nu a lăsat fără gaz nici un consumator, lucru care nici nu se va întâmpla, pentru că speră că dificultățile vor fi în curând depășite.