Linkuri accesibilitate

De ce s-a blocat campania de vaccinare în R. Moldova?


Cu o tulpină nouă, potențial mai contagioasă a coronavirusului care se răspândește în Rusia, cu Rusia, Ucraina și România într-o întrecere tristă a recordurilor la decese și cazuri noi de infectare, Republica Moldova nu putea rămâne în urmă prea mult.

De ce s-a blocat campania de vaccinare în R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00
Link direct

Numărul deceselor zilnice este în creștere continuă, iar paturile de spital pentri bolnavii de covid se epuizează. Întreaga regiune rămâne în urmă și la capitolul vaccinare, deși vaccinuri există. Cum se explică însă încetinirea campaniei?

„În cazul în care continuăm să rămânem o ţară cu o rată atât de mică de vaccinare noi suntem potenţiali dezvoltării tulpinelor noi”. Evoluţia pandemică negativă în R. Moldova, cu recorduri peste recorduri la capitolul cazuri letale şi fără a spori substanţial rata de imunizate a populaţiei, ar putea avea consecinţe dure pentru întreaga societate, consideră şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani, Liliana Iaşan, unul dintre experţii Ministerului Sănătăţii implicaţi în campania de vaccinare. Ea s-a angajat în ultima vreme în convorbiri informale cu tinerii pe care încearcă să-i convingă să se vaccineze, dar și cu angajatorii care ar trebuie să pună și ei umărul la campania de mobilizare a celor indecişi, asta deoarece „pandemia nu este doar a sistemului de sănătate”, consideră Liliana Iașan.

Tinerii constituie grupul de vârstă cel mai mobil, respectiv pot răspândi infecţia mai grabnic, spune Liliana Iaşan, totodată, gradul de neîncredere în sistemul de sănătate ar fi printre ei cel mai răspândit. Chiar dacă a încercat în fel şi chip să-i sensibilizeze, să-i aducă la vacccinare, eforturile deocamdată nu dau rezultate, afirmă managera AMT Buiucani din Chişinău.

Închiderea economiei după modelul din primăvara anului trecut nu mai poate fi aplicat, consideră Liliana Iaşan, pe de altă parte, nici restricţiile de acum nu funcţionează. O soluţie ar fi ca angajaţii care prestează servicii cu publicul, plus cei din instituţiile publice să fie obligaţi să prezinte aşa-zisul certificat verde ce include întâi de toate vaccinul. După părerea Lilianei Iaşan, obligativitatea de a vaccina pedagogii a dat rezultate bune, în ciuda unor critici, peste 70% din angajaţi din educaţie sunt vaccinaţi.

„La categoria de pacienţi cronici, grupul de risc, - cum mare parte din populaţie vorbeşte că: Nu mă vaccinez, că’ am o mie şi una de boli – vreau să vă spun că în grupul de risc, în ţară, persoane mai mari de 60 de ani şi cu comorbidităţi noi avem peste 50% vaccinaţi şi tinerii îi avem sub 24%”.

Europa Liberă: O explicaţie ar fi că tinerii nu sunt în ţară, de exemplu.

Rolul nostru, al sistemului de sănătate, rămâne comunicarea în continuare

„Sinceră să fiu, nu prea credeam ca medic că mitul precum că vaccinul afectează fertilitatea e atât de prezent. Ei, bine, când m-am întâlnit cu tinerii am înţeles că asta e cea mai mare frică a lor, dar teoria conspiraţionistă a veacului XXI e demult, când încă nici nu era Covidul. Eu n-aş spune că ei sunt aşa de convinşi, dar când am discutat cu ei am simţit nu că i-am convins, dar le-am înlăturat temerea asta. De aceea rolul nostru, al sistemului de sănătate, rămâne comunicarea în continuare”.

Până acum s-au vaccinat anti-Covid cu schema completă 24% din populaţie, dar şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani, Liliana Iaşan, spune că adunându-i şi pe cei imunizaţi în alte ţări, mai ales în România, rata ar trece de 30%. De săptămâni bune acest indicator se află în punct mort. Chiar dacă cuvântul obligativitate nu le este pe plac multor oameni, ar urma şi fie forţaţi să-şi administreze vaccinul chiar şi vânzătorii de la piaţă, supermarketuri, angajaţii oficiilor poştale, bancare, intr-un cuvânt toţi acei care au contact cu populaţia, consideră şi medicul Mihai Pâsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică. Expertul compară pandemia cu un război, când se aplică alte reguli, extraordinare, diferite de vremuri obişnuite, cu invocarea diferitor drepturi şi libertăţi.

De ce bate vaccinarea pasul pe loc? La mijloc sunt mai mulţi factori, enumeră Mihai Pâsla. În timp ce restul populaţiei s-a relaxat, cei din sănătate se sufocă acordând al doilean an asistenţe celor care nu cred în vaccin, mulţi înţelegând că gestionarea pandemiei e doar treaba cadrelor medicale, ceea ce nu este corect, în opinia specialistului.

„Lucrurile trebuie privite în complexitate. Mentalitatea e un factor. E şi ceea ce a menţionat doamna ministră, de pildă, neîncrederea în sistemul sănătăţii sau neîncrederea în guvernare, sau lipsa de cunoştinţă lipsa de cunoştinţe şi de cultura sanitară. Deci noi nu putem găsi un singur vinovat de ce la noi frânează aşa vaccinarea”.

Europa Liberă: Încrederea în vaccinare are sau nu legătură cu stocul de vaccinuri care este în ţară, cum credeţi?

„Moldova este una din puţinele ţări care are nu numai un stoc relativ mare de vaccinuri, dar şi are şi un asortiment de vaccin. Luaţi orice ţară europeană, acolo te impune să faci vaccin, dar nu te întreabă, nu la dorinţă”.

Responsabili din sănătate spun că ţara are un stoc suficient de vaccinuri, de la diferiţi producători, şi că sunt în negocieri pentru a cumpăra vaccinurile produse în Rusia. Evoluţia pandemică constrânge guvernarea să fie mai dură în a gestiona pandemia decât să se teamă de critici din partea antivacciniştilor, punctează Mihai Pâsla, mai ales că mulţi din ultima categorie tot ajunge în cele din urmă pe mâna medicilor.

XS
SM
MD
LG