Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Moldova se apropie de platoul de saturație pentru cei care cred în vaccin”


Protest la București față de „vaccinarea forțată” și a certificatelor de sănătate. România și Bulgaria sunt țările cu cea mai mică rată de vaccinare în UE.
Protest la București față de „vaccinarea forțată” și a certificatelor de sănătate. România și Bulgaria sunt țările cu cea mai mică rată de vaccinare în UE.

Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT) despre dreptul la libertate și siguranță în pandemie.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:22 0:00

Europa Liberă: De aproape doi ani suntem în condiții de pandemie și totuși periodic se revine la subiectul libertății cetățeanului de a se vaccina sau nu, încă nu a devenit un fapt evident că un om care revendică libertatea să nu se vaccineze de fapt pune în pericol sănătatea publică. Și atunci, vă întreb: este, oare, acum momentul să se discute, nu doar teoretic, dar și practic despre libertatea omului, dacă este sau nu afectată de măsurile de constrângere, pe care le aplică statul pentru a împiedica răspândirea COVID-ului?

Igor Boțan: „Actualmente, Republica Moldova este pe creasta celui de-al patrulea val pandemic și, în această situație, autoritățile transmit un mesaj foarte clar, în ultimele două luni, autoritățile au întreprins un șir de măsuri pentru a convinge cetățenii că vaccinarea este cea mai bună soluție. În acest context, putem reveni la o problemă principială cum este jurisprudența CEDO privind problema vaccinării. Știm că în luna aprilie a anului curent CEDO a emis o hotărâre referitoare la vaccinare per ansamblu, care spune că, atunci când există certitudinea că vaccinul nu este nociv pentru sănătatea oamenilor, guvernele sunt în drept să impună vaccinarea obligatorie, mai ales a fost vorba despre un set de șase vaccinuri pentru copii. Cunoaștem cazul unor cetățeni cehi împotriva guvernului acestei țări, în care CEDO a dat dreptate guvernului, care spune că, pentru a apăra sănătatea publică, guvernele sunt în drept să impună vaccinarea obligatorie.”

CEDO spune că, pentru a apăra sănătatea publică, guvernele sunt în drept să impună vaccinarea obligatorie...

Europa Liberă: Dar CEDO e departe, polițistul care stă în stația de troleibuz e aproape? Deunăzi am văzut niște secvențe cum pasagerii au scos-o cu forța pe o femeie care a refuzat să-și pună mască și tot deunăzi era o știre că un deținător de mijloace financiare și-a retras un milion din bancă doar pentru că l-au refuzat, gardienii i-au spus că nu poate să intre fără mască etc. Oamenii continuă să revendice libertatea de a se comporta așa cum cred ei, ca să nu mai spun de conspiraționiști.

Igor Boțan: „Este o problemă pe care trebuie să o delimităm pe câteva aspecte. Un aspect este legat de măsurile de protecție introduse de către guvernanți în orice țară, măsuri obligatorii, altminteri cetățenii care le încalcă sunt pasibili să fie amendați. Noi discutăm problema vaccinării, CEDO totuși a recunoscut că vaccinarea obligatorie interferează oarecum cu dreptul cetățeanului de a decide să se vaccineze sau nu. Dar CEDO a spus că guvernele, în situații critice, atunci când e vorba de sănătatea publică, pot introduce acest instrument de vaccinare obligatorie pentru cei care vor în spațiul public să se manifeste, adică să lucreze, să meargă la sala de forță, la restaurante ș.a.m.d. Deci, ceilalți pot să nu se vaccineze, dar atunci trebuie să suporte consecințele.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Adică nu pot să meargă nici măcar la brutărie, nu doar la teatru?

Igor Boțan: „Exact, despre asta este vorba. De asemenea, CEDO a recomandat guvernelor să îmbine măsurile de propagare a vaccinării și impunerea obligatorie a acesteia pentru anumite grupuri de cetățeni, la care ne-am referit – profesori, medici ș.a.m.d. Totuși, guvernele în cele mai multe țări, în special în Uniunea Europeană, refuză să impună vaccinarea obligatorie și recurg mai degrabă la măsuri de convingere a cetățenilor, operează cu statistici care ne spun foarte clar: cei vaccinați pot contracta, în principiu, virusul în mod repetat, dar sunt mai protejați și rata mortalității pentru cei vaccinați este mult, mult mai joasă decât pentru cei nevaccinați.”

Europa Liberă: Guvernele nu ezită să exercite și presiuni, chiar recurg la concedierea celor care nu vor să se vaccineze. Și de aici vreau să vă întreb, dacă totuși e un atentat la libertate? Repet, CEDO e departe, nu toată lumea o să se adreseze acolo, între timp, ei revendică libertatea de a nu purta mască, de a nu se vaccina, de a protesta.

Igor Boțan: „Foarte bine, dar știm că sunt drepturi absolute și drepturi fundamentale care nu sunt absolute. Deci, dacă guvernele ajung la concluzia că sistemul lor medical nu mai este în stare să suporte presiunile de pe urma valului de îmbolnăviri, guvernele sunt obligate să adopte decizii care cumva să permită ca sistemul de sănătate să nu capoteze, să nu eșueze completamente.”

Europa Liberă: Aș fi vrut totuși să vă întreb despre un grup specific de conspiraționiști sau antivacciniști bănuiți de interese politice. Există și ingrediente politice în această „luptă” pentru libertate?

Igor Boțan: „Cu certitudine există și noi știm că lideri politici, persoane publice influente cad pradă acestei idei conspiraționiste, pe care o propagă în societate.”

Europa Liberă: Cad pradă sau chiar caută pradă?

Igor Boțan: „Sunt oameni credincioși care se lasă ușor influențați...”

Europa Liberă: Eu mă refer la Igor Dodon, care recent a spus că dacă și e momentul să se vaccineze, apoi numai cu Sputnik V. Deci, e politică aici, nu?

Igor Boțan: „Da, desigur. Dl Igor Dodon este lider al Partidului Socialiștilor sau încă lider, a fost președinte al Republicii Moldova și punctul lui de vedere contează foarte mult pentru un segment de cetățeni, numai că dl Igor Dodon își permite să jongleze cu statisticile.

Transnistria, care are o populație ce reprezintă doar 12% din cetățenii Republicii Moldova, are o rată de îmbolnăvire de 25%...

Dacă ne uităm la statistici, de exemplu, în regiunea transnistreană cetățenii se vaccinează preponderent cu Sputnik V. Transnistria, care are o populație ce reprezintă doar 12% din cetățenii Republicii Moldova, are o rată de îmbolnăvire de 25%. Deci, rata de îmbolnăvire în Transnistria, unde oamenii se vaccinează cu Sputnik V, este de două ori mai înaltă decât pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Și acest lucru nu poate fi contestat, e bazat pe cifre. Dacă ne referim la același Sputnik V, trebuie să luăm în considerare faptul că în Europa cu Sputnik V s-au vaccinat doar 0,3% din toți cetățenii Uniunii Europene și problema cu Sputnik V este nu că ar respinge-o categoric guvernele ș.a.m.d., problema e că Sputnik V încă nu este atestat de către Organizația Mondială a Sănătății și problema e că experții din Federația Rusă care au elaborat acest vaccin nu prezintă documentația necesară pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să poată certifica acest vaccin. Deci, știm iarăși din statistici că un șir de țări latino-americane, da, preferă Sputnik V, unde acest vaccin, acest ser este folosit în proporție de 40 la sută pentru vaccinarea cetățenilor.”

Europa Liberă: Eu totuși vă întrebam, de ce Igor Dodon, ditamai fostul președinte, amestecă iarăși politica în vaccinare? Dacă pur și simplu ar spune: „Oameni buni, vaccinați-vă!”, și nu cu un Sputnik sau cu un vaccin chinezesc, amestecarea politicului în antivaccinare nu dă oare efect invers? Antagonizarea acestui proces nu cumva lucrează ca un bumerang?

Igor Boțan: „Sunt de acord cu Dvs. Dl Igor Dodon este promotor al vectorului politic de integrare euroasiatică, tot ce e mai bun, consideră Igor Dodon, vine de la Răsărit, din Rusia, iar dacă ar pleda pur și simplu pentru vaccinare nu s-ar deosebi cu nimic de partidul puterii. Părerea mea este că Igor Dodon în mod deliberat pune accentele de așa manieră, încât să își țină grămăjoară, dacă putem spune așa, electoratul rusofil din Republica Moldova care există, adică în această situație avem un lucru cât se poate de evident – se pune accentul pe vaccinul rusesc, care nu este certificat încă din considerente de beneficiu politic. Și acest lucru mi se pare condamnabil, și el trebuie spus așa cum o facem acum cu Dvs., discutăm. Nimeni nu este împotrivă ca vaccinul Sputnik V să ajungă în Republica Moldova, să fie procurat sau să fie acceptat în calitate de donație, așa cum s-a întâmplat începând cu luna mai, dar vedem că eficiența acestui vaccin, dacă ne raportăm la Transnistria, unde rata de contaminare este aproximativ de două ori mai mare decât pe restul teritoriului Republicii Moldova, deci apar semne de întrebare. Și cetățenii sunt în drept să se întrebe: de ce totuși autoritățile rusești nu prezintă experților Organizației Mondiale a Sănătății informația cerută?”

Europa Liberă: Eu am altă întrebare – dacă au Sputnik V în cantități suficiente ca să dea și la alții și dacă e atât de eficient cum spune Igor Dodon, de ce statisticile din Rusia sunt atât de îngrijorătoare? De ce Rusia nu poate să țină în frâu valul COVID-ului?

Igor Boțan: „În Rusia avem aceeași situație pe care o avem și în Republica Moldova, și într-un alt șir de țări unde este dominantă Biserica Ortodoxă, cu excepția Greciei. Apropo, creștinismul l-am împrumutat de la Grecia, iar Grecia este campioană la vaccinare, dar într-un șir de țări unde este dominantă Biserica Ortodoxă avem un lobby foarte puternic antivaccinare, care reușește să convingă cetățenii să nu se vaccineze, dar aici este de menționat că Biserica Ortodoxă Rusă oscilează atunci când transmite mesaje referitoare la vaccinare. Pe de o parte, am văzut mesaje foarte, foarte negative, care în special au fost transmise anul trecut, atunci când s-a format acest lobby antivaccinare, pe de altă parte, acum jumătate de an, clerici ai Bisericii Ortodoxe din Rusia spuneau că este o virtute vaccinarea, pentru că astfel sănătatea publică este protejată mai abitir decât dacă nu ne vaccinăm și a condamnat ideea care promovează abținerea de la vaccinare. Deci, este dificil să înțelegem care este totuși până la urmă atitudinea Bisericii Ortodoxe față de procesul de vaccinare.”

Europa Liberă: Dle Boțan, nici în România Biserica nu este foarte hotărâtă.

Igor Boțan: „În orice caz, vedem că nici în mediile conservatoare nu există o atitudine care deja să se fi cristalizat, astfel încât să-i putem ajuta pe cetățeni să adopte cea mai corectă decizie. Doar cei care au din partea medicilor un verdict foarte clar că e mai bine să nu se vaccineze, pentru că au probleme de sănătate altele decât majoritatea cetățenilor și le este contraindicată vaccinarea, acești cetățeni, da, trebuie să fie scutiți de vaccinare, dar toți ceilalți trebuie convinși, pentru că altminteri vom avea aceste valuri de contaminare periodică, le vom avea pentru foarte mult timp. Iată am ajuns la cel de-al patrulea val, după care acum suntem pe creastă, am ajuns la platou, nu știm cât ne vom găsi pe acest platou cu câte 1.500 până la 2.000 de contaminări zilnice. Deci, toate aceste lucruri nu le putem prognoza acum, pentru că nu prea știm ce urmează.

Aproximativ 30% din cetățenii moldoveni sunt convinși că vaccinul este cel mai bun remediu...

Ceea ce știm cu certitudine este că din sondajele de opinie apare foarte clar că Republica Moldova încetul cu încetul se apropie de platoul de saturație pentru cei care cred în vaccin, deci avem, conform statisticilor, aproximativ 30% de cetățeni care în Republica Moldova sunt convinși că vaccinul este cel mai bun remediu. Și noi încetul cu încetul ne apropiem de această linie asimptotică, deja 25% s-au vaccinat cu formula completă, actualmente, zilnic, se vaccinează aproximativ 3.000 de cetățeni în Republica Moldova, pe când în luna iulie se vaccinau peste 10.000, deci încetul cu încetul ne apropiem de această linie asimptotică.”

Europa Liberă: Adică, toți acei care au de gând să se vaccineze se vor fi vaccinând, iar ceilalți vor pune piciorul în prag?

Igor Boțan: „Iar ceilalți vor pune piciorul în prag și guvernarea trebuie să găsească soluții pentru a-i convinge pe cetățeni că cea mai bună soluție este vaccinarea. Trebuie să cerem de la autorități să fie ferme în procesul de combatere a răspândirii acestui val pandemic și să aplice legislația și normele exact așa cum au fost ele elaborate de instituțiile competente.

Altă soluție pur și simplu nu există, pentru că am văzut cu toții, începând cu luna aprilie 2020, un an și jumătate în urmă, când Comisia de la Veneția a răspândit un document privind cadrul legal recomandabil statelor membre ale Consiliului Europei cum trebuie să fie el și care sunt limitele de respectare a libertăților fundamentale ale cetățenilor. Deocamdată, trebuie să recunoaștem că Republica Moldova se încadrează perfect în aceste limite, problema este în aplicarea normelor așa cum sunt prevăzute ele de obligațiunile internaționale ale Republicii Moldova și cadrul constituțional și legal de aici din țară.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG