Linkuri accesibilitate

Noi restricții anti-COVID în zonele cu pericol maxim de contaminare


Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat o listă de restricţii anti-Covid valabile în localităţile declarate în zona roşie de transmitere a infecţiei, printre care oraşele Chişinău şi Bălţi.

Noi restricții anti-COVID în zonele cu pericol maxim de contaminare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Elevii sunt trimişi în vacaţă forţată încă o săptămână, până pe 7 noiembrie; din 8 noiembrie se interzic nunţile, parastasurile, cumetriile şi alte evenimente private, până atunci sunt permise asemenea reuniuni cu cel mult 50 de persoane în interior şi 100 în exterior. Forţelor de ordine li se sugerează să intensifice supravegherea controlului respectării acestor măsuri, iar managerilor unui şir de instituţii să-şi vaccineze angajaţii, în proporţie de 95%, care internacţionează cu publicul.

Localităţile cărora li se atribuie cod roşu pentru că s-au înregistrat în ultimele şapte zile mai mult de 250 de cazuri noi de coronavirus la 100 de mii de persoane vor trece la un alt nivel de restricţii. În primul rând, elevii vor avea o vacanţă prelungită. La cele câteva zile de vacanţă de toamnă li s-au adăugat altele în încercarea de a rupe lanţul transmiterii intercomunitare a infecţiei. Asta în ciuda faptului că anterior mai mulţi oficiali declarau că, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, urma ca şcoala să fie ultima instituţie închisă în lupta cu pandemia.

Medicul epidemiolog Angela Paraschiv, unul dintre specialiştii din Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, a spus că prelungirea vacanţei este o soluție mai bună decât trecerea la ore online, asta chiar dacă recomandarea OMS era alta.

„Această măsură a fost cumva necesară din considerente că avem un număr mare de infectare printre copii, inclusiv avem şi copii care au necesitat şi spitalizare şi practic acum nu avem locuri de spitalizare pentru copii şi de aceea este foarte important să fie implementate nişte măsuri pentru a gestiona cumva această situaţie. La ultima şedinţă a fost discutat acest moment, majoritatea s-a expus pentru a extinde vacanţa. S-a discutat inclusiv despre posibilitatea trecerii la un regim online, dar din păcate nu este aceeaşi calitate, de aceea s-a decis a prelungi vacanţa cu încă o săptămână şi recuperare deja pe parcurs”.

Din 8 noiembrie se interzic nunţile, cumetriile, mesele de pomenire şi alte evenimente private la care se adună multă lume. În instituțiile sociomedicale vor avea acces doar persoanele care vor prezenta un test Covid, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. O altă decizie ce are titlu de recomandare prevede imunizarea, către 1 decembrie, în proporţie de 95% a angajaţilor diferitor instituţii care interacţionează cu publicul şi care au un risc mai mare de a infecta alte persoane. E vorba despre poştaşi, lucrători bancari, funcţionari ai Agenţiei Servicii Publice, alţi lucrători la stat, şoferi din toate mijloacele de transport pasageri şi angajaţi din domeniul alimentaţiei publice.

Angela Paraschiv spune că specialiştii din sănătate şi-ar dori ca acest punct din decizie să nu fie cu titlu de recomandare, ci o dispoziție cu executare obligatorie. Ea îi sfătuieşte pe patronii şi managerii instituţiilor vizate să nu aştepte controale ale poliţiei şi sancţiuni, ci să acționeze neîntârziat dând dovadă de responsabilitate socială.

Un alt membru al Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, care este şi secretarul comisiei similare la nivelul capitalei, Boris Gâlca, atrage atenţia că până acum majoritatea măsurilor restrictive nu erau însoțite de partea de control şi sancţiune, iată de ce el insistă asupra recuperării acestei lacune.

Faptul că noi nu am respectat aceste reguli ne-a adus în situaţia în care suntem

„Noi de un an şi jumătate sau aproape de doi de când suntem în pandemie vorbim de controlul respectării restricţiilor de sănătate publică, faptul că noi nu am respectat aceste reguli ne-a adus în situaţia în care suntem. Era important ca organele de competenţă care sunt forţele de ordine, ele nu sunt în subordinea municipiului, municipiul nu are nici poliţia municipală, noi nu avem forţă de control să fie asigurat, cum s-a făcut şi în Occident, în stradă, în transportul public, în centre comerciale, să fie controlul acestor restricţii, portul de mască, în primul rând, cu avertizare, cu amendare a doua oară, cu contravenţii administrative după caz”.

Mai mulţi experţi susţin că poliţia, chiar şi cu un efectiv maxim disponibil, totuși nu ar face față obligației de a observa şi a sancţiona toate încălcările, de acea îi îndeamnă pe cetățeni să de dovadă de mai multă responsabilitate. Întâi de toate să se vaccineze, dându-le asigurări că vaccinurile disponibile sunt sigure şi eficiente și reduc substanțial şansa de a face forme grave cu internare inevitabilă la terapie intensivă, unde locurile sunt extrem de deficitare.

XS
SM
MD
LG