Linkuri accesibilitate

Victor Parlicov (fost director ANRE): Suntem într-o situație cu mult mai bună decât în 2011 sau 2012


Victor Parlicov, fost director ANRE
Victor Parlicov, fost director ANRE

Mai mulţi experţi în domeniul energetic anticipează o amânare a implementării pachetului energetic III după ce Republica Moldova s-a angajat în proaspătul contract cu Gazprom să-şi achite datoriile istorice, după realizarea unui audit independent. Potrivit documentului dintre Moldovagaz şi Gazprom, până la 1 mai 2022, cele două părţi vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pe un termen de cinci ani. De asemenea, Republica Moldova va organiza un audit pentru a stabili cum s-au format datoriile istorice şi cine se face vinovat de acumularea lor. Presupune contractul semnat cu Gazprom suspendarea implementării Pachetului Energetic III de către Moldova pe 5 ani? Aflăm din interviul cu fostul director ANRE Victor Parlicov.

Victor Parlicov: Suntem acum într-o situație cu mult mai bună decât în 2011 sau 2012
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:21 0:00

Europa Liberă: Vorbim despre acordul semnat de Moldovagaz cu Gazprom și această amânare cu cel puțin un an pentru a fi pus în aplicare al treilea pachet energetic cu Uniunea Europeană. Cum se răsfrânge aceasta asupra Republicii Moldova?

Noi acum suntem într-o situație cu mult mai bună decât în 2011 sau 2012

: „Pachetul energetic trei în Republica Moldova din punct de vedere legislativ și de reglementări este transpus deja. Mai mult ca atât, în special în anul trecut, în anul 2020, au fost situații în care au venit pe piață noi furnizori de gaze, iaca așa cu nefinalizarea implementării separării acesteia fizice a activelor între Moldovagaz și Moldovatransgaz, dar au venit operatori și furnizori de gaze alternativi în Republica Moldova și Moldovagaz anul trecut a fost nevoită, pentru a păstra o parte din consumatori, să vândă gaz la unii consumatori mai ieftin decât la tarifele reglementate, stabilite de ANRE.”

Europa Liberă: Și totuși, Republica Moldova s-a angajat să nu ia decizii radicale în raport cu unele interese ale Gazprom-ului în Republica Moldova pe durata acestui sezon de încălzire, ceea ce va alimenta polemici cu referire la Pachetul energetic trei al UE?

Victor Parlicov: „Exact. Acum eu vreau să vă explic în ce constă esența, la ce de fapt ne referim noi și în ce constă această înțelegere...”

Europa Liberă: Și de ce deranjată Rusia de acest aspect?

Victor Parlicov: „Imediat vă explic. Deci, în primul rând, această amânare se referă la transferul fizic al activelor care actualmente se află în bilanțul Moldovagaz. În capitalul social al Moldovagaz stau niște active, inclusiv rețelele de transport al gazelor naturale. Aceste active, în conformitate cu Pachetul trei, trebuiau transferate către Moldovatransgaz, care este o întreprindere-fiică 100% a Moldovagaz. Acest transfer nu s-a făcut. Care este raționamentul Gazprom-ului, de ce Gazprom-ul nu vrea să facă acest transfer până la soluționarea datoriei? Pentru că la momentul actual aceste active sunt principala garanție fizică pe care Gazprom-ul în caz de ceva o poate executa de la Moldovagaz contra datoriei. Cu alte cuvinte, toate datoriile pe care le are acum Moldovagaz față de Gazprom, care-s peste 8 miliarde de dolari, inclusiv malul drept se vehiculează cifre de vreo 700 și ceva de milioane de dolari, ele nu au acoperire.

Gazpromul vrea: haideți să soluționăm problema datoriei, să ne lămurim cum recuperăm noi banii

Deci, Gazprom-ul la ziua de astăzi dacă spune că el vrea să dea la faliment Moldovagaz și să încaseze tot ce au ei, în afară de gazoductele acestea, practic altceva puțin ce mai are de încasat. Mai sunt niște creanțe pe care le poate valorifica și asta-i cam tot. Deci, datoria Moldovagaz față de Gazprom practic nu-i acoperită cu nimic. Ce vrea Gazprom-ul? Gazprom-ul vrea: „Fraților, haideți mai întâi, înainte ca noi să transferăm acest activ care este principalul punct pe care noi în caz de ceva îl putem executa silit, înainte să-l transferăm la Moldovatransgaz, haideți să soluționăm problema datoriei, să ne lămurim cum recuperăm noi banii și după asta, da, activul trece la Moldovatransgaz și Moldovatransgaz activează ca operator de transport independent pe activele sale”. Până se finalizează procesul de transferare a activelor, Moldovatransgaz nu poate fi certificată în calitate de operator al sistemului de transport, în conformitate cu regulile ENTSO-G și în conformitate cu regulile europene și legislația Republicii Moldova. Din punctul de vedere al Gazprom-ului, aceasta este o acțiune de protejare a practic singurei sale acoperiri cu active a datoriei sale.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că Republica Moldova nu poate să amâne implementarea Pachetului energetic trei cu cinci ani, perioadă pe care a fost semnat acest acord, așa cum s-a vehiculat?

Victor Parlicov: „Exact. Acum, ce înseamnă asta de facto din punctul de vedere al impactului asupra pieței și asupra consumatorilor? Vreau să vă spun că nu înseamnă mare lucru, pentru că în 2020 deja au venit primii furnizori din altă parte care erau gata să preia o parte din consumatorii din Republica Moldova și Moldovagaz, chiar cu tot controlul asupra activelor, chiar cu toată nefinalizarea implementării Pachetului trei a fost nevoită să intre în concurență directă cu acești furnizori și să dea gaz unor consumatori industriali mai ieftin decât erau tarifele stabilite de ANRE. Deci, principalul sens al Pachetului trei – și asta trebuie să înțeleagă lumea – este să creeze oportunități pentru consumatori, ca ei să-și poată alege furnizorii și să poată beneficia de cele mai bune condiții și de cele mai bune prețuri. Asta este posibil chiar și în situația de astăzi, deja asta este de facto posibil. Încă nu sunt perfecte toate regulile, da, încă nu există practică suficientă nici la consumatori, nici la furnizori, încă nu există o abordare uniformizată sau constantă pentru aplicarea tarifelor de distribuție în toată zona, pentru că aici tot pot fi făcute manipulări, dar în esență acestea sunt chestii la care se lucrează și pot fi rezolvate chiar și fără a face transferul acesta de active la acest moment. Eu nu văd pe moment un risc pentru un consumator industrial din Republica Moldova, spre exemplu, că un consumator casnic sigur că n-o să mai caute furnizor separat, asta-i greu de imaginat, dar un consumator industrial care consumă mult și care este abordat de către un furnizor alternativ, care-i spune că a găsit gaz mai ieftin decât la Moldovagaz, mai ieftin decât la Gazprom și el este gata să-i livreze gaz. Nu are la momentul de față, chiar și în baza regulilor de astăzi, chiar și în baza regulamentelor și normelor în vigoare acum, nu are posibilitate Moldovagaz să blocheze trecerea acestui consumator la un alt furnizor altfel decât să-i dea pur și simplu gazul mai ieftin decât tariful stabilit de ANRE, să intre în concurență directă.”

Europa Liberă: Dar acum autoritățile ar trebui să-și focuseze atenția pe anumite reforme din domeniul energetic? Care ar fi prioritară?

Victor Parlicov: „Absolut. Noi trebuie să finalizăm securizarea pe partea electrică. Deci, noi la momentul de față suntem dependenți de livrările din partea stângă a Nistrului și nu atât mă deranjează faptul că suntem dependenți ca generare, că Centrala termoelectrică moldovenească livrează majoritatea energiei, cât suntem dependenți de situația de transport. În caz dacă cei din regiunea transnistreană doresc, ei pot obstrucționa curgerea fluxurilor de energie din Ucraina înspre Chișinău. Și acesta este un pericol real.

Consumăm de două ori mai multe resurse, în special în blocurile multietajate din Chișinău

Deci, noi trebuie să finalizăm construcția liniei Vulcănești-Chișinău, trebuie să vedem dacă facem sincronizarea cu Ucraina curând, să ne sincronizăm împreună cu România și ENTSO-E-ul sau trebuie să construim alte linii sau stații back-to-back, pentru a putea ocoli nodul acesta de transport al energiei de la centrala din Dnestrovsk pentru a putea asigura Republica Moldova cu energie chiar și dacă cei din regiunea transnistreană au să încerce s-o obstrucționeze. Acesta-i primul moment care ține de securitate, pentru că-i una când discuți cu energie electrică și-i altceva când discuți fără energie electrică. Asta-i una; a doua prioritate vine din zona de urgență, acesta este suportul pentru cei vulnerabili, suportul pentru cei săraci, suportul pentru cei care vor avea o dificultate pentru a trece peste o perioadă de prețuri relativ înalte. Vorbesc relativ, am făcut și o comparație chiar, în termeni absoluți, da, noi vom avea un tarif cel mai înalt, probabil, dar în termeni relativi față de PIB, față de structura cât e de împovărată economia noastră de costurile energetice, noi acum suntem într-o situație cu mult mai bună decât în 2011 sau 2012.

Așa că noi oricum avem o perioadă grea în față de trecut din punctul de vedere al costurilor și cei care au o dificultate cu aceste costuri trebuie ajutați de guvern pentru a nu destabiliza situația și social și pentru a putea asigura că banii curg, că furnizorii își primesc banii și nu se acumulează noi datorii, aceasta-i a doua. Și a treia, care e pe termen mediu-lung sunt investițiile în eficiența energetică. Noi vom putea discuta cu totul altfel, inclusiv din punct de vedere social, cu partenerii externi și pe noi cu totul altfel ne vor afecta chiar și creșterile de prețuri pe piețele mondiale, dacă vom fi mai raționali în consumul direct. Noi astăzi consumăm de două ori mai multe resurse, în special în blocurile multietajate din Chișinău, de exemplu, consumăm de două ori mai multe resurse decât oamenii din aceste blocuri efectiv au nevoie.”

Europa Liberă: Deci, se irosește mult, asta lăsați să se înțeleagă?

Victor Parlicov: „Exact. Prețurile joase duc la risipă.”

Europa Liberă: Dar rămâneți la aceeași estimare, că ar putea de două ori să crească tariful pentru consumul de gaze?

Victor Parlicov: „Eu cred că mai puțin, dar poate fi și mai mult. Mai mult ca atât, eu aș crește și povara fiscală...”

Europa Liberă: Și per total, Dvs. ce pronostic faceți?

Victor Parlicov: „Prețul final la gaze va fi între 9 și 10 lei pe metru cub. Eu cred că el va fi în realitate mai mic, eu am dat o prognoză pesimistă, dar cel mai important în toată istoria aceasta e să ne începem a ne pregăti de pe acum de următoarele negocieri și de următorii pași, adică tot despre ce am vorbit – și pe eficiență, și pe securitate, și pe suportul celor vulnerabili.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG