Linkuri accesibilitate

Un diplomat rus suspectat că ar fi agent sub acoperire a fost găsit mort la Berlin


Poliția a găsit trupul neunsuflețit al diplomatului pe trotuarul din fața ambasaderi ruse la Berlin, luna trecută. (imagine de arhivă) photo)

Un diplomat rus suspectat că ar fi un agent sub acoperire al serviciului de informații FSB a fost găsit mort în fața Ambasadei Rusiei la Berlin luna trecută, a informat presa germană pe 5 noiembrie. Poliția din Berlin a descoperit cadavrul pe trotuarul din fața clădirii ambasadei în dimineața zilei de 19 octombrie, scrie Der Spiegel.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de externe a spus că ministerul este la curent cu moartea diplomatului, dar nu a putut oferi mai multe detalii.

Der Spiegel a scris că bărbatul de 35 de ani ar fi căzut de la etajul superior al clădirii ambasadei din centrul Berlinului, la doar câțiva pași de Poarta Brandenburg.

Ambasada Rusiei nu a fost de acord cu o autopsie a cadavrului, iar procurorii germani nu au putut efectua o anchetă din cauza statutului său diplomatic, a scris Der Spiegel.

Potrivit unei liste oficiale de diplomați, bărbatul a fost acreditat ca al doilea secretar al ambasadei din vara lui 2019.

Cu toate acestea, oficialii germani de securitate bănuiesc că a fost un agent al serviciului de securitate FSB al Rusiei folosind acoperire diplomatică, potrivit revistei citate.

Site-urile de investigații The Insider și Bellingcat spun însă că prin surse deschise se poate dovedi că decedatul este Kiril Jalo, fiul generalului Alexei Jalo, șeful Biroului pentru Protecția Sistemului Constituțional al FSB.

După ce au examinat o bază de date de înmatriculare a vehiculelor, au spus că au descoperit că Kirill Alexeevich Jalo era înregistrat la aceeași adresă ca și tatăl său la Moscova și anterior la Rostov-pe-Don.

Kiril Jalo ar fi fost legat de serviciile de informații occidentale de așa-numitacrimă Tiergarten, în care Zelimhan „Tornike” Hangoșvili, un exilat georgiano-cecen, a fost împușcat în plină zi la Berlin, în vara lui 2019.

„Fiul (care, conform @derspiegel, ar fi fost și el agent FSB,) a fost mutat de la Viena la Berlin cu doar două luni înainte ca Serviciul 2 al FSB - unde tatăl este director adjunct - să trimită un criminal la Berlin pentru a-l asasina pe azilantul georgiano/cecen, Hangoșvili”, a scris Christo Grozev, jurnalist de investigație care lucrează cu Bellingcat, într-un tweet.

„Este de remarcat faptul că autoritățile germane cred că ucigașul a primit sprijin pe teren, la Berlin - până la momentul în care a sosit pentru acțiune, avea pregătite o bicicletă electrică și un scuter și o cale de evacuare planificată pentru el”, a mai adăugat Grozev.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG