Linkuri accesibilitate

Andrei Spînu: Interconectarea energetică cu România ar urma să devină funcțională în patru ani


R. Moldova poate importa energie electrică din Ucraina, câtă vrea ea și câtă îi pot da producătorii ucraineni! Dar din România, chiar dacă ar vrea, nu poate importa mult, pentru că nu există linii de înaltă tensiune peste Prut, iar frecvența curentului este diferită. Planuri pentru construcția unor asemenea linii și unor stații back to back, cum li se spune, pentru transformarea curentului există demult, există și finanțare.

Andrei Spînu: Interconectarea energetică cu România ar urma să devină funcțională în patru ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

Dar abia acum, pe fondul crizei prețurilor la gaze, guvernul de la Chișinău face un pas hotărât pentru punerea lor în aplicare. Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, a anunțat că a fost selectată o firmă indiană pentru construcție unei linii electrice aeriene de înaltă tensiune de la Vulcănești, pe unde s-ar importa sau chiar exporta curent în și din România, până la Chișinău. Ce este această linie, de ce e nevoie de ea, de ce nu s-a făcut până acum și care este planul actual?

Linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău ar face posibilă interconectarea energetică despre care politicieni atât de la București, cât și de la Chișinău vorbesc de câteva decenii. Realizarea ei ar permite R. Moldova să cumpere curent din România, implicit din comunitatea europeană, lucru care la moment, din punct de vedere tehnic, nu este posibil.

Infrastructura electrică moștenită din perioada sovietică în cea mai mare parte îi ține legați pe consumatorii de curent de Centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul regiunii transnistrene, fiind controlată de ruși. R. Moldova cumpără 80% din necesarul de energie de la această centrală. Pe fundalul acutizării crizei gazelor a fost readusă în discuții dependența Chișinăului de regimul secesionist, care folosește gaz rusesc în regim preferențial chiar dacă are o datorie istorică enormă față de Gazprom. Pentru ruperea acestui cerc vicios e nevoie de livrarea de alternativă de peste Prut.

În 2017 mai multe instituții internaționale au acordat credite și ajutoare R. Moldova pentru a prelungi linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești până la Chișinău, pe o lungime de aproape 160 de kilometri și o capacitate de 400 de kV. Anul trecut a fost anunțată o licitație, iar guvernarea PAS spune că împrejurările au făcut-o să acționeze mai repede și să deblocheze acest proces. În consecință, vinerea trecută a fost semnat contractul cu o companie indiană ce va aduce curent românesc până la Chișinău, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu.

Această linie va permite odată cu implementarea altor legi și acte normative în R. Moldova să avem o piață mai competitivă

„În primul rând, această linie vine să asigure siguranța livrărilor. Or, atâta timp cât vom avea mai multe posibilități de a transporta energia electrică din mai multe surse, nu vom fi în situația în care să fim blocați doar de o anumită sursă. Doi, acest proiect se va finaliza, în baza estimărilor, în trei-patru ani. Această linie va permite odată cu implementarea altor legi și acte normative în R. Moldova să avem o piață mai competitivă, în care să putem atunci când Moldelectrica face licitație pentru cumpărarea energiei electrice să poată participa mai multe companii și, în baza acestei licitații, să obținem cel mai bun preț”.

Ca această linie de înaltă tensiune să devină funcțională mai este necesar să fie modernizată stația electrică din Chișinău și să fie construită o stație back to back la Vulcănești, stație ce ar permite să fie integrate cele două sisteme de electricitate. Doar atunci, se va putea spune că R. Moldova are o alternativă de 600 de MW de energie electrică, din cele 800 de MW necesare malului drept sau din totalul pe întreg teritoriul țării de 1100 MW. Costul total al proiectului este de 270 de milioane de euro.

Lipsa de voință politică combinată cu anumite interese ar fi stat în calea acestui proiect, afirmă expertul în probleme energetice Ion Muntean. Până acum criticii inițiativei au invocat faptul că prețul la electricitate în România nu ar fi fost suficient de motivant. Lucru care, din punctul de vedere al lui Ion Muntean, ar fi fals.

„Dacă să analizăm cum a evoluat situația de pe piața energiei electrice din România, observăm că au fost perioade destul de îndelungate când oferta de procurare a energiei electrice era mai ieftină decât cea de la centrala termoelectrică din regiunea transnistreană. Put și simplu, nu s-a dorit sau s-a protejat situația care a fost până acum. Nu s-a dorit să se intervină pe această piață, să se dezvolte și să fie asigurate cantități de energie electrică din alte surse. S-a preferat menținerea acelui status-quo. Și inacțiunile în această direcție, faptul că nu s-a făcut nimic mă face să cred că totuși nu a fost suficientă voință politică în acest sens”.

Pentru ca R. Moldova să-și asigure alternativa din direcția vest ar mai fi necesară încă o linie de înaltă tensiune la Bălți-Suceava, la nord. Și acest proiect figurează în strategiile autorităților, dar deocamdată a fost trecut în regim de așteptare.

Chiar și cu o singură linie de înaltă tensiune funcțională, se va anula riscul care plana până mai ieri asupra Chișinăului că ar putea rămâne fără electricitate dacă Gazprom decide să închidă robinetul la gaze. În plus, este de părere expertul Ion Muntean, o asemenea inițiativă ar face mai puternică poziția negociatorilor moldoveni la masa de negocieri cu reprezentanții concernului rus.

XS
SM
MD
LG