Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: „R. Moldova speră, își dorește și muncește pentru integrarea în UE”


 Nicu Popescu, ministrul de externe
Nicu Popescu, ministrul de externe

„Miza politicii externe este să păstrăm calm în jurul țării și în interiorul ei”, declară ministrul de externe Nicu Popescu.

Ministrul de externe Nicu Popescu a ținut astăzi la Chișinău o conferință de presă pe teme generale; el a spus printre altele că pentru Moldova este cel mai important să aibă parte de calm, atât în regiune, cât și în interiorul țării; a vorbit despre relația „intensă” cu România și despre cea „pragmatică” cu Rusia - și a reiterat că prioritară rămâne integrarea europeană.

Nicu Popescu: „R. Moldova speră, își dorește și muncește pentru integrarea în UE”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

La conferința sa de presă – prima de anvergură de la preluarea mandatului – Nicu Popescu a definit politica externă de moment a Chișinăului ca fiind una bazată întâi de toate pe calm și pragmatism.

„O politică care este calmă, mizează pe dialog, ca principalul instrument de promovare a intereselor noastre, și, iată, prin această prismă încercăm să gestionăm relațiile noastre cu partenerii. Știți foarte bine că o primă prioritate a politicii noastre externe este integrarea europeană. Am reușit în ultimele luni să deblocăm și să intensificăm mai multe procese legate de integrarea europeană.”

Nicu Popescu: Limba română face mai scurtă calea noastră spre Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Conferința lui Nicu Popescu s-a desfășurat cu câteva săptămâni înainte de un nou summit al Parteneriatului Estic, de aceea unul dintre subiecte a fost ce așteptări are Chișinăul de la această reuniune, dar și de la cooperarea din cadrul parteneriatului în general.

Apoi, ministrul a fost întrebat dacă R. Moldova ar trebui să semneze, alături de Kiev și Tbilisi, vreo declarație politică la summit, pe fondul tensiunilor actuale din regiune.

„R. Moldova speră, își dorește și muncește pentru integrarea în UE. Ceea ce vă spun eu acum este o declarație foarte politică. De aceea eu nu înțeleg de ce aveți această așteptare. Și, da, R. Moldova va semna firește declarația politică a summit-ului, ” a spus Popescu.

Referindu-se, pe de altă parte, la îngrijorările occidentale legate de tensiunile actuale create de Moscova în jurul Ucrainei, Nicu Popescu a spus că împărtășește aceste îngrijorări:

„După cum spuneam, suntem alerți, dar în plan diplomatic, întreprindem acțiuni pentru a asigura un mediu care nu destabilizează și nu complică situația din R. Moldova, pentru că ne dorim cu toții să ne concentrăm pe procesul de reforme interne, luptă cu corupția, modernizare economică.”

În patru luni de mandat, șeful diplomației moldovene deja s-a întâlnit cu jumătate din miniștri de externe din statele UE. În aceeași perioadă, R. Moldova a obținut un suport financiar substanțial din partea uniunii, iar certificatele moldovene anti-COVID au devenit oficiale peste tot în țările europene.

Dar după o vizită la Moscova, Chișinăul, care tocmai semnase un acord nou pentru primirea gazelor din Rusia, a primit un avertisment de la Gazprom, că-i poate opri gazele dacă nu-i achită imediat consumul curent. Colegii de cabinet ai ministrului Popescu au numit “regretabil” gestul, iar executivul a scos peste un miliard de lei din buget, ca să evite deconectarea.

Nicu Popescu: Dialogul rămâne singura soluție în reglementarea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere legate de acest subiect, Nicu Popescu a spus: „Da, într-adevăr, a avut loc acest schimb de replici, și în octombrie, și în noiembrie, dar actualmente R. Moldova continuă să primească gaz, conform contractului semnat și conform tarifului agreat.”

XS
SM
MD
LG