Linkuri accesibilitate

În loc să fie eliberat, jurnalistul bielorus Andrei Kuznecik a primit un nou termen de 10 zile de închisoare


Imagine de arhivă

În loc să fie eliberat, jurnalistul bielorus Andrei Kuznecik a primit un nou termen de 10 zile de închisoare. Rudele lui Kuznecik, care a lucrat pentru serviciul bielorus al Europei Libere, au declarat postului nostru de radio că el trebuia să fie eliberat pe 6 decembrie, dar a rămas în arest, și peste câteva ore li s-a spus că a fost din nou declarat vinovat de huliganism și va sta încă 10 zile la închisoare. Rudele au mai spus că jurnalistul și-a menținut nevinovăția, iar lor nu li s-a permis să-i aducă pachete cu alimente, îmbrăcăminte sau scrisori.

Președintele Europei Libere/Libertatea Jamie Fly a spus că prelungirea detenției lui Andrei Kuznecik e ea în sine o crimă.

Ințial Kuznecik, a fost condamnat pe 26 noiembrie, după un proces în care a refuzat să recunoască verdictul că se face vinovat de huliganism. El a rămas închis acum la centrul de detenție Akrețina, unde mulți deținuți s-au plîns că au fost torturați.

Soția lui Kuznecik a spus că acesta s-a întors acasă dintr-o cursă cu bicicleta în 25 noiembrie însoțit de patru bărbați în civil care le-au percheziționat locuința și l-au reținut fără nici o explicație.

La sfârșitul săptămânii trecute, un alt jurnalist, Pavel Belavus, nu a fost eliberat, deși termenul lui de 15 zile de detenție expirase pe 4 decembrie. Belavus fusese condamnat pentru că a luat parte la o demonstrațiae neautorizată și a fost închis tot la Akrețina.

În Belarus situația rămâne tensionată, după ce președintele Alexandr Lukașenka, aflat la putere din 1994, a reprimat violent demonstrațiile de protest împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din august 2020, pe care Lukașenka susține că le-a câștigat, dar despre care opoziția și Occidentul spun că au fost falsificate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG