Șefii diplomațiilor din satele membre în G7, grupul celor mai industrializate țări ale lumi, se întâlnesc la Liverpool pentru a încerca să adopte o poziție unitară față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Reuniunea de la Liverpool e găzduită de ministrul britanic de externe Liz Truss și are loc în contextul tensiunilor crescânde între statele bogate, pe de-o parte, și Rusia, China și Iran, pe de altpă parte.
„Trebuie să ne apărăm împotriva amenințărilor crescânde din partea unor actori ostili, și trebuie să stăm fermi lolaltă în fața agresorilor care încearcă să limiteze libertatea și democrația”, a spus Liz Truss în deschiderea reuniunii miniștrilor de externe din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia.
Truss și secretarul de stat american Antony Blinken și-au „exprimat [vineri seara târziu] îngrijorarea profundă cu privire la concentrarea de forțe rusești la granița cu Ucraina”, a anunțat guvernul de la Londra. Cei doi politicieni au spus că „orice incursiune a Rusiei ar fi o greșeală strategică pentru care consecințele vor fi serioase”.
Ucraina este în centrul unei crize care a generat o avalanșă de luări de poziții diplomatice, după ce Rusia a concentrat la granița ucraineană zeci de mii de militari, părînd că ar pregăti o invazie a Ucrainei.
Această situație a fost unul din motivele organizării unei convorbiri în regim virtual, marți, între președintele Statelor Unite Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin, la care acesta a negat că Rusia ar avea intenția să atace Ucraina, a cerut garanții de securitate și că NATO nu va continua să se extindă spre est.
În timpul videoconferinței de marți, Joe Biden i-a spus lui Vladimir Putin că Moscova va fi „confruntată cu sancțiuni economice severe” dacă trupele rusești vor ataca Ucraina.
Președintele american și liderii mai multor state NATO importante au promis să sprijine Ucraina și țările est-europene membre în Alianța Nord-Atlantică, după masiva concentrare de forțe rusești de la granița cu Ucraina.
Biden a reafirmat sprijinul Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în convorbirea de 90 de minute pe care a avut-o joi cu omologul său ucrainean, se spune într-o declarație a Casei Albe. Joe Biden a vorbit joi și cu liderii celor nouă țări est-europene membre NATO (așa-numitul grup București9), cu care a discutat tot despre concentrarea de forțe rusești și despre „nevoia unei poziții unificate a NATO, care să fie pregătită pentru apărarea colectivă a aliaților”, se mai spune în declarația Casei Albe.
Înainte de reuniunea de la Liverpool, șefa diplomației britanice a spus că națiunile democratice libere trebuie să se debaraseze de gazul și banii Rusiei pentru ca să-și apere independența.
În marginea reuniunii miniștrilor de externe G7 de la Liverpool, Liz Truss s-a întâlnit și cu noul ministru de externe german, Annalena Baerbock, membră a Partidului Verzilor, care s-a opus proiectului Nord Stream 2, menit să ducă gaze naturale rusești în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.
Pe agenda reuniunii șefilor diplomaților din G7 de la Liverpool figurează și activitatea militară din ce în ce mai susținută a Chinei în regiunea indo-pacifiă, eforturile internaționale de vaccinare contra COVID-19, negocierile de la Viena privind revigorarea tratatului nuclear iranian din 2015, modificările climaterice, tensiunile din regiunea Balcanilor de vest, situația din Afganistan și problemele legate de Coreea de Nord.
Reuniunea miniștrilor de externe din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia e ultimul eveniment important din timpul președinției britanice a G7. Președinția prin rotație a Grupului celor șapte cele mai industrializate țări ale lumii e preluată în 2022 de Germania.