Sumar:
- Noi consolidări NATO în zona României
- După SUA, și NATO îndeamnă la precauție: „Nu vedem de-escaladare”
- Belarus: Trupele rusești vor fi retrase în întregime
- Occidentul, sceptic față de anunțul Rusiei privind începerea retragerii trupelor
- Ucraina marchează „Ziua Unității”
Noi consolidări NATO în zona României
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a spus miercuri la o întâlnire cu miniștrii apărării din țările alianței că aceasta va continua să-și consolideze flancul estic, semnalând că România ar putea juca un rol important în acest efort.
„Rusia și-a demonstrat voința de a folosi forța pentru a încerca să constrângă alte țări și să încerce să schimbe unele principii fundamentale care sunt importante pentru securitatea noastră comună”, a declarat Stoltenberg.
„Din acest motiv este important să se ia în considerare ajustările pe termen lung ale posturii NATO în flancul estic”, a spus el. „Îmi pare rău că trebuie s-o spun, dar aceasta este noua normalitate în Europa”.
Stoltenberg a spus că NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi în România, sau „în zona Mării Negre” - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse.
Un nou grup de luptă permanent, din România, ar urma să fie condus de Franța, dar vor mai trece câteva luni până să devină realitate, a scris Reuters.
Stoltenberg a mai spus că comandanții militari vor lucra la detalii și vor face propuneri în câteva săptămâni, după care vor începe discuții despre modul în care apărarea NATO poate rămâne puternică.
După SUA, și NATO îndeamnă la precauție: „Nu vedem dezescaladare”
NATO a acuzat miercuri Rusia că trimite și mai multe trupe înspre Ucraina, în vreme ce Moscova spune că retrage trupe și că este deschisă spre diplomație. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg, vorbind la începutul a două zile de discuții între miniștrii apărării din țările membre în alianță, s-a declarat neconvins că amenințarea unei invazii rusești în Ucraina s-a diminuat, exprimându-și speranțe moderate pentru demersurile diplomatice. „Nu vedem nici o retragere a forțelor rusești. Iar asta, desigur, contrazice mesajul eforturilor diplomatice”, a spus Stoltenberg. „Ceea ce vedem este că de fapt ei au mărit numărul de soldați și că alte trupe sunt pe drum. Deocamdată, nicio dezescaladare”. Mesajul lui Stoltenberg a părut să confirme spusele președintelui american Joe Biden, de marți seară, că pericolul unei invazii rusești nu a trecut, deși ministerul rus al apărării a publicat ceea ce a prezentat ca imagini ale trupelor retrăgându-și tehnica de luptă din peninsula Crimeea, anexată de ruși de la Ucraina în 2014. Mesajele NATO și SUA, de precauție, vin după ce marți, 15 februarie, Rusia a exprimat deschidere spre continuarea dialogului, în urma eforturilor diplomatice europene.
Belarus spune că trupele rusești vor fi retrase în întregime
Ministrul de externe din Belarus, Uladzimer Makei, a spus că trupele rusești vor fi retrase în întregime de pe teritoriul belarus după ce se vor încheia săptămâna aceasta exercițiile militare care au provocat îngrijorare că Moscova va ataca Ucraina vecină.
„Niciun soldat rus, nicio piesă de echipament militar nu va rămâne”, a declarat Makei la o conferință de presă la Minsk, miercuri, 16 februarie.
Belarus se învecinează atât cu flancul estic NATO, cât și cu Ucraina, așa că exercițiile la care participă cam 30.000 de militari ruși au stârnit îngrijorare în occident în legătură cu intențiile reale ale Moscovei, dat fiind că potrivit estimărilor SUA Rusia a masat în total cam 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei.
Țări occidentale îndeamnă Rusia să ia măsuri „concrete” pentru diminuarea tensiunilor de la granița cu Ucraina
Țările occidentale continuă să îndemne Rusia să ia măsuri „concrete” pentru diminuarea tensiunilor legate de consolidarea militară la granița cu Ucraina, după ce acestea au primit cu scepticism anunțul Moscovei privind începerea retragerii trupelor din zonă.
Ministerul rus al Apărării a difuzat pe 16 februarie o înregistrare video care arată - potrivit acestuia - tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsind peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. Dar ministrul britanic al apărării a declarat în aceeași zi că Londra nu a văzut până acum nicio dovadă că Rusia își retrage trupele de pe pozițiile din apropierea graniței ucrainene și a lăsat să se înțeleagă că Moscova ar putea de fapt să continue consolidarea.
Și președintele american Joe Biden a declarat marți seara că SUA nu au văzut încă dovezi ale unei retrageri rusești și că trupele rusești - pe care le-a estimat la peste 150.000 - rămân „într-o poziție foarte amenințătoare”.
Ucraina marchează Ziua Unității
Ucrainenii au arborat miercuri steagurile naționale și au cântat imnul țării pentru a-și arăta unitatea cu privire la o eventuală invazie rusă.
Steaguri galben-albastre au fluturat în fața școlilor, a spitalelor și a multor magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare anunțată de Volodimir Zelenski, în urma informațiilor că Rusia ar putea ataca în această zi.
Kremlinul a respins că are vreun plan de a invada Ucraina, calificând avertismentele occidentale drept propagandă de război isterică. Mai multe, AICI.