Linkuri accesibilitate

NATO acuză Rusia că ar căuta pretexte de invazie


Kievul i-a acuzat pe rebelii pro-ruși din Donbas că ar fi tras joi proiectile în mai multe clădiri, inclusiv într-o grădiniță.
Kievul i-a acuzat pe rebelii pro-ruși din Donbas că ar fi tras joi proiectile în mai multe clădiri, inclusiv într-o grădiniță.

Urmărim îndeaproape tensiunile de la granița Ucrainei cu Rusia.

Evoluții principale:

  • Oficiali americani și NATO avertizează că Rusia continuă să-și consolideze prezența militară în apropierea graniței cu Ucraina, căutând pretexte pentru agresiune, în pofida afirmațiilor „false” că ar fi început retragerea trupelor din zonă.
  • Rusia spune că a examinat noi propuneri americane în domeniul securității, dar ele tot nu-i satisfac cerințele, și vrea retragerea militarilor SUA din estul Europei.
  • În Donbas, luptătorii separatiști pro-ruși și forțele guvernamentale ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente peste linia de demarcație, iar Kievul a atras atenția că tirurile separatiștilor ar putea fi „provocări” care să justifice o invazie rusească.

Occidentul și Rusia rămân pe pozițiile vechi

NATO și Statele Unite spun că Rusia nu a renunțat la ideea atacării Ucrainei, în vreme ce Moscova se plânge că occidentul continuă să-i nesocotească cererile de securitate. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat joi îngrijorările Occidentului privind o posibilă încercare a Moscovei de a fabrica un pretext pentru a a ataca Ucraina. Stoltenberg s-a referit inclusiv la incidentele armate din cursul zilei de joi din Donbas, unde separatiștii și forțele ucrainene s-au acuzat reciproc de „provocări”. La Washington, președintele Joe Biden a repetat și el, în remarci succinte, că amenințarea invaziei rusești este „foarte ridicată”, dar și-a exprimat speranța că diplomația va avea câștig de cauză. Moscova s-a plâns din nou joi că Statele Unite și NATO îi ignoră cerințele de securitate. Într-un răspuns la propunerile pe această temă primite de la Washington, ministerul rus de externe a spus: „Insistăm pe retragerea tuturor forțelor armate ale Statelor Unite din Europa centrală, Europa de est și din țările baltice”.

UE: solidaritate și bani pentru Ucraina

Uniunea Europeană și-a exprimat solidaritatea cu vecina ei de la est Ucraina, pe fondul politicilor agresive rusești, și a anunțat un nou program de ajutoare de 1,2 miliarde de euro pentru Kiev. După discuții informale ale liderilor UE pe tema tensiunilor ruso-ucrainene, Comisia Europeană a spus joi că „Ucraina este țară liberă și suverană”, iar noua asistență economică macro-financiară o va ajuta să-și consolideze „stabilitatea și reziliența”, beneficiarii ei fiind în mod „direct” cetățenii Ucrainei.

Oficial de rang înalt de la Washington avertizează că Rusia ar putea folosi „un pretext fals” pentru a ataca Ucraina

Casa Albă de la Washington
Casa Albă de la Washington

La Washington, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a calificat drept „fals” anunțul Moscovei privind o retragere, declarând jurnaliștilor că Rusia și-a sporit prezența la granița cu Ucraina cu „până la 7.000 de soldați”, dintre care unii au sosit pe 16 februarie. Oficialul, care a solicitat anonimatul, a avertizat de asemenea că Rusia ar putea folosi „un pretext fals” pentru a ataca Ucraina. „Continuăm să primim indicii că ar putea lansa un pretext fals în orice moment pentru a justifica o invazie”.

NATO a pus de asemenea la îndoială afirmațiile Rusiei privind retragerea trupelor din zonă, secretarul general Jens Stoltenberg afirmând că faptele contrazic declarațiile oficiale ale Moscovei. „Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară”, a declarat jurnaliștilor Stoltenberg, care prezidează o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles. Mai multe, AICI.

XS
SM
MD
LG