Departamentul de Stat anunță că a suspendat operațiunile la Ambasada SUA din Belarus și a autorizat plecarea voluntară a personalului neesențial de la Ambasada SUA din Moscova, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
„Am luat aceste măsuri din cauza problemelor de securitate și siguranță care decurg din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.
Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei cu Republica Moldova, amplasate pe segmentul transnistrean al acesteia, începând de luni, 28 februarie.
Astfel, introducerea mărfurilor în regiunea transnistreană se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precizează un comunicat al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, după întrevederea de la Misiunea OSCE a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului și a participanților la formatul de negocieri „5+2”.
Discuțiile dintre o delegație ucraineană și reprezentanții ruși s-au încheiat, iar părțile s-au întors la Moscova și Kiev „pentru consultări” înainte de o posibilă a doua rundă. Întâlnirea a avut loc orașul Gomel, din Belarus, în apropierea graniței dintre cele trei țări.
Reprezentantul Ucrainei, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a declarat că delegațiile se întorc acasă pentru a discuta cu președinții rezultatele discuțiilor și posibila continuare a negocierilor. „Părțile au discutat despre încetarea acțiunilor militare și au trasat unele teme prioritare pentru care s-au conturat deja decizii”, a declarat Podoleak.
Un membru al delegației ruse, deputatul Leonid Sluțki, a declarat că „principalul rezultat este că negocierile au avut loc și că părțile s-au auzit una pe cealaltă. Un anumit progres poate fi atins în zilele apropiate”, a spus oficialul de la Moscova. Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Leonid Sluțki a spus că „au fost găsite unele puncte care permit să prognozăm pozițiile comune”, transmite CurrentTime TV.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy declarase înainte de discuții că Kievul va face presiuni pentru o încetare imediată a focului și pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina.
Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că atacul Rusiei asupra Ucrainei este „inacceptabil”, dar Turcia nu va întoarce spatele niciuneia dintre cele două țări, cu care are relații puternice.
Totuși, Turcia, care împarte o frontieră maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și are relații bune cu fiecare țară, va pune în aplicare un pact naval internațional pentru a preveni o escaladare a războiului - Convenția de la Montreux din 1936, care oferă Turciei dreptul de a interzice navelor de război să folosească Dardanelele și Bosforul în timp de război.
Ucraina a cerut anterior Ankarei să pună în aplicare tratatul și să interzică accesul navelor de război rusești.