Linkuri accesibilitate

Turnul de televiziune de la Kiev a fost lovit de o rachetă rusească, 1 martie 2022.
Turnul de televiziune de la Kiev a fost lovit de o rachetă rusească, 1 martie 2022.

Invazie rusească în Ucraina, ziua a șaptea | Adunarea Generală ONU votează împotriva Rusiei

Marți, au fost lovite centrul orașului Harkov, turnul de televiziune din Kiev, o serie de ținte civile din Jitomir și Sumî.

  • Vot împotriva Rusiei în Adunarea Generală ONU
  • Trupele ruse înaintează spre Harkov, Herson, Cernigov, Sumî, Mariupol, o coloană importantă de echipament militar se îndreaptă spre suburbiile Kievului. Sunt raportate victime printre civili.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit prin videoconferință deputaților din Parlamentul European, cerând admiterea accelerată a Ucrainei în Uniunea Europeană.
  • La Chișinău, sosește în vizită pe 2 martie șeful politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, pentru a transmite un mesaj de „sprijin deplin” Republicii Moldova, despre care a spus că este una din țările în care crede că „presiunile Rusiei vor crește în zilele următoare”.
  • Partenerii occidentali au impus tot mai multe sancțiuni Rusiei și au mărit ajutorul militar pentru Ucraina, încurajați de rezistența ucraineană. Turcia a închis strâmtoarea Bosfor pentru navele de război. Din cauza sancțiunilor internaționale, rubla s-a depreciat la un nivel record.
09:43 2.3.2022

De la Harkov, se relatează despre bombardarea direcției regionale de poliție de către forțele rusești. Într-o înregistrare postată pe rețelele de socializare, poate fi văzută arzând clădirea învecinată a Facultății de Economie a Universității din Harkov.

08:54 2.3.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken a a postat marți pe Twitter un mesaj în care se declară „îngrozit” de atacul cu rachete din apropierea memorialului Holocaustului Babi Yar din Kiev.

„Suntem îngroziți de relatările conform cărora bombe rusești au lovit în apropiere de memorialul de la Babi Yar, ucigând oameni acolo unde zeci de mii de evrei au fost masacrați în Holocaust. Condamnăm acest război brutal împotriva Ucrainei”, a scris el.

Monumentul Holocaustului din Kiev a fost lovit marți de o rachetă lansată de ruși pentru a distruge turnul televiziunii din capitala ucraineană.

06:09 2.3.2022

Președintele american Joe Biden și-a rostit pe 1 martie primul său discurs anual privind starea națiunii în fața membrilor Congresului, vorbind pe larg despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Principalele remarci:

  • Putin a făcut „un calcul greșit”, dar s-a ciocnit de rezistența poporului ucrainean: „Curajul ucrainenilor, hotărârea președintelui Zelenski fascinează lumea (...) Războiul lui Putin în Ucraina va face Rusia mai slabă și restul lumii mai puternic”.
  • Statele Unite și aliații săi europeni sunt de partea Ucrainei și poporului ei: „Îi așteaptă zile grele, dar îl vor învinge pe dictatorul rus (...)Zeci de țări au impus sancțiuni împotriva Kremlinului. Putin este izolat”. Spațiul aerian al Statelor Unite este închis pentru avioanele rusești.
  • Forțele americane nu se vor implica în luptele din Ucraina: „Dar ne vom trimite trupele în Europa pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, dacă este necesar”.
Președintele Joe Biden își rostește primul discurs despre starea națiunii în Congresul Statelor Unite.
Președintele Joe Biden își rostește primul discurs despre starea națiunii în Congresul Statelor Unite.

A șasea zi de invazie - AICI

06:07 2.3.2022

Canalul din Telegram al Radei Supreme a Ucrainei relatează, cu referire la Serviciul de Securitate al țării, despre debarcarea trupelor aeropurtate ruse în partea de nord a orașului Harkov, unde au început noi lupte. Pe 1 martie, un consilier din administrația prezidențială ucraineană a spus postului Curent Time că se va organiza evacuarea organizată a civililor din Harkov, după ce bombardamentele rusești asupra orașului ar fi făcut aproximativ 400 de victime printre civili. Informația nu a putut fi verificată.

A șasea zi de invazie - AICI

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG