Mai mulți ologarhi ruși s-au declarat îngrijorați cu privire la invazia rusă în Ucraina, în timp ce țările occidentale continuă să impună sancțiuni economice împotriva miliardarilor apropiați Kremlinului din cauza războiului. Mogulul rus Oled Deripaska, cunoscut pentru relațiile sale strțnse cu președintele Vladimir Putin, a spus în 7 martie pe Twitter că războiul din Ucraina trebuie oprit urgent. „Avem nevoie de pace cât mai curând posibil, pentru că am trecut deja de punctul de unde nu mai este cale înapoi… Întreaga lume va fi diferită, Rusia va fi diferită și ea”, a afirmat Deripaska.
Tot pe 7 martie, un alt miliardar rus, Vladimir Lisin, a spus într-oo declarație trimisă lucrătorilor unei întreprinderi metalurgice din orașul Novolipețk, al cărei principal acționar este, că pierderea de vieți în Ucraina este greu de justificat. Lisin a ceut eforturi diplomatice pașnice și și-a exprimat speranța că războiul va fi oprit curând
O a treia rundă de discuții între Moscova și Kiev s-a încheiat, negociatorii ucraineni remarcând mici evoluții pozitive în privința stabilirii coridoarelor umanitare pentru civilii care fug din calea invaziei militare rusești din Ucraina.
Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 1,7 milioane de ucraineni, majoritatea femei, copii și bătrâni, au fugit din cauza invaziei militare lansate de Rusia pe 24 februarie. Mai mult de 1 milion dintre acești refugiați au trecut în Polonia vecină.
Germania și Ungaria anunță că nu susțin sancțiunile asupra importurilor de carburanți din Rusia.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Europa nu-și poate asigura aprovizionarea cu energie fără importurile rusești. Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, a spus Scholz într-un comunicat de presă, adăugând că energia Rusiei este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.
La Budapesta, ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a declarat și el că guvernul său nu va sprijini nicio sancțiune asupra energiei ruse. Într-un videoclip postat pe Facebook, el a vorbit despre daunele substanțiale pe care sancțiunile existente împotriva Rusiei le-au avut asupra economiei sale.
UE a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei.
În calitate de reprezentant al președinției rotative a UE, ambasadorul Franței va trimite Comisiei Europene, pe 8 martie, cererile de aderare ale celor trei țări, cu solicitarea să facă o evaluare, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Joswiak.
„Această evaluare poate dura luni sau ani de zile, spune Rikard Jozwiak. Comisia Europeană va examina dacă aceste trei țări sunt pregătite și dacă este posibilă începerea extinderii cu cele trei țări”.