Bombardamentul rus la o bază militară ucraineană, din vestul țării, nu departe de granița cu Polonia – țară NATO – a reprezentat la sfârșitul săptămânii o escaladare notabilă.
Baza respectivă a fost folosită, de-a lungul anilor pentru pregătirea ucrainenilor de către Alianța NATO. Rusia a amenințat în ultima vreme că rutele de aprovizionare pentru armata ucraineană, din vestul țării sunt considerate ținte legitime și acest atac este prima materializare pe scară largă a acelor avertismente. Este, de asemenea, un semnal pentru ucrainenii care s-au refugiat în vest că siguranța lor este precară.
Problema care se pune în acest context este ce ar putea determina NATO să-și reconsidere opțiunile în Ucraina și tot la sfârșitul săptămânii, președintele Poloniei a spus că, de exemplu, folosirea de arme chimice și biologice de către Putin ar fi un moment în care Alianța ar putea să reconsidere ce dorește să facă. De altfel, președintele Duda a spus că Vladimir Putin a fost avertizat în acest sens.
Consilierul principal pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan a reiterat duminică că Statele Unite vor apăra teritoriul NATO, fiecare parte a acestuia. Și în contextul atacului rus la baza din vestul Ucrainei, Sullivan a adăugat că fie și un atac accidental va primi o ripostă din partea Alianței. El a mai spus că recentul bombardament nu este o surpriză pentru serviciile de informații care au anticipat că Putin va iniția atacuri pe tot teritoriul Ucrainei.
Interpretarea consilierului american este că Putin e frustrat că forțele sale nu fac progrese împotriva unor obiective considerate esențiale, ca de exemplu capitala Kiev și atunci el extinde numărul de obiective și încearcă să lovească pe tot teritoriul țării. Aparent circa 30 de proiectile au explodat la baza respectivă, altele fiind neutralizate de apărarea aeriană ucraineană.
Guvernatorul regiunii Lvov a repetat apelul autorităților ucrainene vizând instituirea unei zone de non-survol, dar până acum această opțiune nu e luată în considerare de alianță, așa cum a spus duminică și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a explicat că zonă de non-survol ar însemna că avioane rusești care pătrund trebuie doborâte și asta antrenează un război între Rusia și NATO.