Linkuri accesibilitate

Rusia exclusă din Consiliul Europei | Cum a votat R. Moldova?


Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei țin un minut de reculegere în memoria victimelor invaziei rusești în Ucraina, Strasbourg, 14 martie 2022
Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei țin un minut de reculegere în memoria victimelor invaziei rusești în Ucraina, Strasbourg, 14 martie 2022

Doar doi din cei cinci membri ai delegației moldovene au sprijinit prin vot o proeminentă rezoluție adoptată la 15 martie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care a dus la excluderea Rusiei din forul european din cauza invadării Ucrainei.

Membrii socialiști ai delegației moldovene au criticat rezoluția APCE, în special din cauza unui amendament care condamnă „ocuparea regiunii transnistrene” a Republicii Moldova de către Rusia.

La numai o zi după votul din APCE, Consiliul de Miniștri a decis, la 16 martie, să o pună în aplicare și să excludă Rusia din acest for. Rusia spune că inițiativa de a se retrage din Consiliul Europei i-ar fi aparținut.

APCE votează pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei, tabloul de vot al sesiunii extraordinare din 15 martie 2022
APCE votează pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei, tabloul de vot al sesiunii extraordinare din 15 martie 2022

Rezoluția a APCE a fost adoptată cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri. Dintre membrii delegației moldovene, au votat pentru deputații PAS, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, și Ion Groza. Acest vor a fost confirmat de Popșoi într-un răspuns dat Europei Libere. O altă deputată PAS, Natalia Davidovici, a spus citată de presa moldoveană că susține rezoluția, dar nu a putut vota din motive tehnice. Socialiștii Vlad Bătrâncea și Adela Răileanu au spus jurnaliștilor că nici ei că nu au putut vota din motive tehnice. Delegația moldoveană a participat la dezbateri prin videoconferință.

În rezoluție, se spune că Federaţia Rusă a comis încălcări grave în Ucraina, inclusiv „atacarea țintelor civile şi coridoarelor umanitare, folosirea fără discernământ a artileriei, rachetelor şi bombelor, precum şi luarea de ostatici”. Aceste fapte sunt „incompatibile cu statutul unui stat membru al Consiliului Europei”, iar Consiliul de Miniștri al acestui for ar trebui să excludă Rusia din organizație.

Invadarea Ucrainei nu este un act singular de agresiune rusească împotriva vecinilor, ci urmează altora asemănătoare, se mai spune în textul inițial al rezoluției pregătit de parlamentara norvegiană, Ingjerd Schou.

Un amendament introdus de delegația română la APCE, dar sprijinit de deputați din Georgia, Turcia, Franța, Islanda, Marea Britanie și Ucraina adaugă și Republica Moldova pe lista țărilor agresate de Rusia, condamnând „ocuparea regiunii transnistrene”.

„Este o încercare periculoasă de a face din țara noastră un participant în jocuri geopolitice” , a declarat la o conferință de presă la Chișinău socialistul Vlad Bătrâncea, pe 16 martie, la o zi după adoptarea rezoluției APCE.

Comentând amendamentul, Bătrâncea a mai spus: „Vedem că unele forțe din afara țării încearcă să tragă Republica Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Socialiștii moldoveni critică un amendament despre „ocuparea regiunii transnistrene” de către Rusia, din rezoluția APCE privind invazia rusească în Ucraina, 16 martie 2022
Socialiștii moldoveni critică un amendament despre „ocuparea regiunii transnistrene” de către Rusia, din rezoluția APCE privind invazia rusească în Ucraina, 16 martie 2022

Socialiștii s-au pronunțat mereu pentru relații mai strânse cu Rusia și au evitat să exprime o poziție tranșantă față de invazia rusească în Ucraina.

Argumentul socialiștilor este că Moldova nu ar trebui să își atragă o nedorită atenție din partea Rusiei, care tocmai a invadat militar o țară vecină.

Socialistul Bătrâncea a cerut autorităților de la Chișinău să ,,se expună ferm vizavi de neimplicarea Republicii Moldova în aceste jocuri geopolitice”.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a comentat amendamentul la rezoluția APCE despre agresiunea rusă împotriva R. Moldova. El a spus că aceasta „este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei, adoptată în într-o declarație care vizează în primul rând situația din Ucraina”.

„Evident noi continuăm insistența noastră pe necesitatea privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova”, a mai spus ministrul Popescu la o conferință de presă la Chișinău, pe 16 martie, cu ocazia unui vizite a omologului său spaniol, Jose Manuel Albares Bueno.

Președinta Maia Sandu și guvernul de la Chișinău au condamnat invazia rusă în Ucraina, oferind sprijin sutelor de mii de refugiați ucraineni care au traversat granița după ce Rusia a declanșat războiul, pe 24 februarie.

Dar autoritățile moldovene au repetat mereu că R. Moldova este țară „neutră” și că nu se va implica în conflict.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG