Linkuri accesibilitate

Blindate americane Stryker pentru grupul de luptă NATO înființat în Bulgaria


Vehicule blindate Stryker desfășurate în Germania, imagine de arhivă.
Vehicule blindate Stryker desfășurate în Germania, imagine de arhivă.

Statele Unite vor trimite o companie de infanterie dotată cu blindate Stryker pentru grupul de luptă NATO înființat în Bulgaria, pentru întărirea flancului estic al Alianței în fața agresiunii rusești în regiune. Anunțul făcut pe 19 martie la o conferință de presă comună a miniștrilor apărării din Statele Unite și Bulgaria, Lloyd Austin și Kiril Petkov. Nu au fost făcute publice detalii despre când și unde ar putea fi trimisă compania.

Stryker e un vehicul de luptă blindat cu opt roți extrem de mobil, care a fost folosit în mai multe conflicte din lume, inclusiv în Irak. În ultimii ani, NATO și a întărit efectivele în statele membre din centrul și estul Europei, cunoscute drept „flancul estic”, din cauza acțiunilor militare agresive ale Rusiei. Bulgaria a înființat un grup de luptă de 1.000 de militari aflați sub comanda operațională a comandantului suprem aliat din Europa.

Ministrul bulgar al apărării Petkov, a spus că țara sa nu va trimite ajutor militar în Ucraina, dar va continua să furnizeze sprijin umanitar țării asediate. Petkov a mai spus și că Sofia va găzdui refugiați ucraineni. Președintele Bulgariei Rumen Radev a declarat că țara sa nu ar trebui să trimită armament Ucrainei, din caza pericolului implicării mai directe în război a acestei țări de la Marea Neagră.

XS
SM
MD
LG