Linkuri accesibilitate

Andrei Spînu se apără de acuzații și dă asigurări că există gaze și curent


Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova nu mai riscă la fel ca toamna trecută să rămână fără gaze naturale sau curent electric, în caz că Gazprom ar rezilia unilateral contractul de livrare a gazelor sau dacă tranzitul prin Ucraina ar fi oprit din cauza războiului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Vorbind la 12 mai în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie” a Europei Libere și televiziunii publice M1, Spînu a explicat că R. Moldova are acum nu doar posibilități tehnice să importe gaze dinspre vest, prin conducta Iași-Chișinău și curent electric din Ucraina, ci are și furnizori. Marea problemă este prețul mare, a spus oficialul.

Obiectivul guvernului - un tarif care să poată fi achitat de cetățeni

Spînu a făcut declarațiile la scurt timp după ce compania de stat Energocom a anunțat în aceeași zi încheierea unui nou contract de achiziție a curentului electric cu un furnizor ucrainean, care va livra 30% din necesarul pentru luna curentă.

Andrei Spînu: „Obiectivul guvernului este un tarif care să poată fi achitat de cetățeni”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:54 0:00

Prețul oferit de furnizorul ucrainean Ukrhydroelectro nu a fost făcut public. Dar vicepremierul Spînu a recunoscut că este mai mare decât cel pentru curentul produs de centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, și a spus că va ridica prețul mediu pentru achizițiile de curent în luna mai la 66, 7 dolari Mw/h.

„Ne dorim ca acest preț de achiziție, pentru luna iunie, dar și pentru următoarele luni să fie așa ca să nu fie nevoie să mai creștem din nou tarifele (interne). Principala problemă pe moment este că nu există alternativă foarte mare de a achiziționa atât gaz, cât și energie electrică la prețuri mici sau suficient de mici ca să poată fi achitate de cetățenii noștri,” a spus viceprim-ministrul.

Achiziția de curent ucrainean a devenit necesară după ce principalul furnizor de până acum, centrala de la Cuciurgan (MGRES) a spus că poate furniza în luna mai malului drept doar 70% din curentul electric necesar.

Centrala vândută de autoritățile transnistrene firmei rusești Inter RAO EES în 2004, într-o tranzacție care nu a fost recunoscută de autoritățile de la Chișinău, a spus că nu mai primește suficiente gaze rusești pentru a produce energie suficientă la prețuri mici. Cu toate acestea, a oferit cel mai mic preț pentru cele 70% din consumul de pe malul drept al Nistrului. R. Moldova nu poate importa curent electric din România pentru că nu există infrastructura necesară, iar construcția acesteia se aflată încă în fază incipientă.

Guvernul, nevoit să continue discuțiile cu centrala de la Cuciurgan

Vicepremierul Spînu a mai spus că guvernul și-ar dori să diversifice furnizorii de curent și să poată încheia cu ei contracte de lungă durată, dar că e nevoit să continue să discute cu centrala de la Cuciurgan despre livrări de curent lunare mai ieftine, pentru că acum aceasta e singura modalitate de a evita o creștere prea mare de tarife.

În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, el s-a apărat în fața acuzațiilor de încercare de a truca licitațiile din domeniul energetic lansate de doi politicieni ai Platformei DA, Alexandru Slusari și Dinu Plângău.

Plângău, care este lider al formațiunii extraparlamentare, i-a cerut demisia ministrului Spînu, spunând într-o conferință de presă joi că ar fi intervenit în licitația câștigată de un consorțiu în frunte cu firma rusă Silovîie Mașinî pentru reconstrucția unei centrale termoelectrice din Chișinău. Rezultatul licitației a fost anulat în ultimul moment pe fundalul atrocităților din războiul Rusiei contra Ucrainei, firma rusească fiind sancționată de Statele Unite încă după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Rivalii l-au mai acuzat pe Spînu de faptul că ar fi intervenit și într-o licitație pentru achiziții de curent electric, anulată și aceasta pe motiv că nu sunt cunoscuți beneficiarii finali ai unei firme ucrainene câștigătoare.

„Toți cei care au fost implicați în acest proces știu că am fost primul care am sesizat o anumită problemă la anumite companii”, s-a apărat vicepremierul Spînu.

În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, el a mai dat asigurări că R. Moldova nu riscă să rămână fără gaze, în caz de reziliere a contractului de către concernul rus de stat Gazprom sau de oprire a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina din cauza războiului.

„Moldova nu va rămâne fără gaz. Suntem într-o situație mult mai bună decât am fost în toamnă, în primul rând avem mult mai mulți prieteni și parteneri care sunt gata să ne ajute. (...) În același timp, noi suntem gata să achiziționăm de pe piață”, a spus Spînu.

Moldova nu va rămâne fără gaz

Autoritățile moldovene au pus la punct un sistem de achiziție de gaze de pe piața europeană în toamna lui 2021, când Gazprom a redus brusc livrările, pe fundalul explodării prețurilor la gaze. Achizițiile de energie se fac prin compania de stat Energocom.

Vicepremierul Spînu a spus că Energocom „devine din ce în ce mai pregătită pentru a reacționa”, la nevoie. În același timp, guvernul caută soluții pentru a depozita gaze în perioada de vară, ca aibă rezerve pentru lunile de iarnă. „Marea îngrijorare pentru noi rămâne a fi prețurile ridicate, însă gaz va fi și căutăm soluții să-l cumpărăm cât mai ieftin posibil,” a mai spus Spînu.

Întrebat ce va face guvernul dacă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat din cauza războiului, Spînu a spus: „Partea bună a lucrurilor e că gazoductul Iași-Chișinău este funcțional și operațional, respectiv dacă se va închide acest tranzit, noi putem să aducem gaz pe acest traseu, sau pe traseul Transbalcanic din sudul țării.”

XS
SM
MD
LG