Linkuri accesibilitate

Zelenski la Cannes și dificilul acces la avort al ucrainencelor în Polonia


Volodimir Zelenski vorbind prin video la ceremonia de deschidere a celui de-al 75-lea festival de cinema de la Cannes. 17 mai, 2022
Volodimir Zelenski vorbind prin video la ceremonia de deschidere a celui de-al 75-lea festival de cinema de la Cannes. 17 mai, 2022

Secretul fusese păstrat cu cea mai mare grijă. Vorbind de la Kiev, îmbrăcat în tradiționala sa ținută militară, Volodimir Zelenski a apărut marți seara pe un ecran uriaș la ceremonia de deschidere a celui de-al 75-lea festival de cinema de la Cannes.

Revista Hollywoodului, Variety, numește apariția lui Zelenski “emoționantă”. În fața cremei și protipendadei cinematografiei mondiale, președintele ucrainean a îndemnat încă o dată lumea întreagă, dar și lumea artelor, să ia atitudine împotriva invaziei ruse a țării sale, de data aceasta referindu-se, cum o remarcă Libération, la filmul Dictatorul: „Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu este întotdeauna mut”.

Putin și “micromanagement”-ul războiului

În acest timp, Putin a preluat personal controlul asupra ofensivei din Donbas, dar cum remarcă The Daily Telegraph, Putin, care nu posedă asemenea pregătire militară, pare a practica un soi de “micro-management”, împreună cu șeful forțelor armate, generalul Valeri Gherasimov, amestecându-se în decizii tactice de nivel coborât, luate de obicei de figuri cu rang mult mai mic.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta în mod normal să fie ocupat de un colonel sau de un brigadier”, a spus o sursă militară pentru Daily Telegraph.

S-a sugerat că cei doi s-ar putea amesteca în mișcări ale unor unități ruse care conțin abia între 700 și 1.000 de soldați.

Un summit OTSC pentru fațada lui Putin

Presa, atât rusă cât și internațională, mai analizează și rezultatele și urmările straniei reuniuni la Moscova a liderilor țărilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ΟTSC), luni 18 mai. A fost prima reuniune de trei ani încoace. Președinții Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kirghiziei și Tadjikistanului au sărbătorit la Kremlin cea de-a 20-a aniversare de la crearea acestei alianțe politice și militare care are ca scop menținerea „stabilității regionale” și a „integrității granițelor statelor membre suverane”.

"OTSC a dorit să se prezinte „în deplinătatea forțelor sale și gata să asigure securitatea granițelor zonei sale de activitate”, scrie cotidianul rus Kommersant.

Summitul a fost ocazia de a aminti “botezul focului” care a fostoperațiunea de menținere a păcii din Kazahstan în timpul tulburărilor din luna ianuarie”, dar mai ales de a aborda“chestiunile arzătoare de azi”. Printre acestea, Putin a menționat “lupta împotriva tentativelor de disculpare a naziștilor [de către Occident]”, “activitatea americană în domeniul armelor biologice pe teritoriul post-sovietic”, extinderea NATO și declanșarea rusofobiei în societățile occidentale”.

Dificilul acces la avort al ucrainencelor în Polonia

În sfârșit, Le Monde se ocupă pe larg de un conflict și o dramă total neașteptate: cea a refugiatelor ucrainene care se confruntă cu un acces restricționat la avort.

Polonia, care găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe teritoriul său, este și țara unde dreptul la avort este unul dintre cele mai restrictive din Europa. O organizație a identificat 326 de cereri din partea unor femei din Ucraina.

În Polonia, femeile ucrainene care doresc să-și întrerupă sarcina se confruntă cu una dintre cele mai restrictive legi din Europa: din 2021 încoace și odată cu intrarea în vigoare a unei hotărâri a Curții Constituționale, avortul nu este legal decât dacă sarcina rezultă dintr-un viol sau dacă sănătatea sau viața gravidei este în pericol. Din cei 3,4 milioane de refugiați care au ajun pe pământul polonez de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, 90% sunt femei și copii.

Unele femei, însărcinate, au fost violate în Ucraina de soldații ruși; altele au fost violate chiar în Polonia; unele pot avea un făt care nu va fi viabil; altele, pur și simplu, nu își permit sa nască un copil in circumstanțele actuale: în orice caz, aceste femei trebuie sa renunțe să apeleze la sistemul de sănătate polonez si nu au de ales decât sa se bazeze pe o rețea de solidaritate deja stabilită în Polonia.

“Legea menstruală” în Spania

În contrast cu situația din Polonia, în Spania presa laudă ceea ce e numit deja “legea menstruală”. Cum o scrie editorialul din El Pais: “Proiectul noii legi a avortului îmbunătățește managementul public al dreptului la avort și încorporează sănătatea menstruală în legislație într-un mod cu totul nou”.

Printre noutățile proiectului de lege din Spania se numără faptul că adolescentele de peste 16 ani nu vor mai avea nevoie de acordul părinților pentru a avorta, iar femeile cu dureri menstruale vor putea primi un concediu medical plătit în acea perioadă lunară.

Cotidianul conservator El Mundo critică însă legea, afirmând că ea ar putea duce la discriminări în procedurile de angajare.

Dincolo de criticile care erau de așteptat, suntem însă departe de situația din Polonia descrisă de Le Monde pentru a explica situația dificilă a femeilor refugiate din Ucraina, care primesc pastile anticoncepționale, greu de obținut, de la o organizație precum bine-numita Aborcyjny Dream Team.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG