Linkuri accesibilitate

SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere, declară la Chișinău congresmeni americani


Gregory Meeks, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA (stânga) și Michael McCaul, membru republican al Comitetului, într-o conferință de presă la Chișinău, 21 mai 2022
Gregory Meeks, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA (stânga) și Michael McCaul, membru republican al Comitetului, într-o conferință de presă la Chișinău, 21 mai 2022

Congresmeni americani din Comitetul pentru Afaceri Externe au comentat la Chișinău ideea trimiterii de armament occidental în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia, spunând că se poartă asemenea discuții, dar că ajutorul nu ar trebui să „depășească” solicitările conducerii moldovene.

Gregory Meeks, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, a făcut declarația la o conferință de presă la Chișinău pe 21 mai, după ce ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că țara sa a început discuții cu aliații occidentali cu privire la trimiterea de armament la standarde NATO în R. Moldova pentru a o proteja de Rusia.

„Poziția mea, a spus congresmenul american, este că trebuie să discutăm cu guvernul Moldovei și cred că trebuie să ne asigurăm că suntem de acord cu el în legătură cu ceea ce trebuie să se întâmple”. „Nu vreau să depășim ceea ce conducerea moldoveană ne solicită”, a mai spus Gregory Meeks.

SUA sunt gata să livreze R. Moldova arme, dacă li se va cere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

Meeks s-a aflat la Chișinău în fruntea unei delegații bipartite compusă din 9 membri ai Comitetului pentru Relații Externe al Camerei Reprezentanților, întâlnindu-se cu președinta Maia Sandu și alți oficiali, și vizitând un centru de refugiați ucraineni.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere despre reacția publică rezervată a autorităților moldovene la ofertele de ajutor militar occidentale, congresmenul Meeks a spus că „dialogul are loc”, iar deciziile vor fi luate „de o manieră colectivă” între aliați, Moldova fiind „unul din aliații noștri cei mai buni”.

„Unul din motivele pentru care Ucraina a obținut succese și pentru care regiunea va obține succese este faptul că vom colabora. Ne concentrăm eforturile pentru a face ca toți aliații noștri acționează împreună cu o singură voce și într-o singură direcție așa încât Putin să nu-și continue invaziile în alte țări. Dialogul se poartă și vom lua decizii în mod colectiv cu aliații noștri, iar unul din aliații noștri cei mai buni este Moldova”, a spus șeful democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților de la Washington.

Membrul republican al Comitetului, Michael McCaul, a declarat la rândul său că Congresul ar fi gata să voteze pentru aprobarea de ajutoare financiare destinate înarmării unor țări ca Moldova și Georgia, pentru că „planurile lui Putin pot cuprinde cu ușurință” acest țări nemembre NATO, care „nu sunt protejate de articolul 5” al Alianței Nord Atlantice.

„Iată de ce suntem pregătiți să înarmăm Moldova dacă ni se cere, chiar dacă armata rusă s-a dovedit mul mai puțin eficace decât am crezut inițial”, a spus McCaul în conferința de presă de la Chișinău.

Declarația unui general rus în luna aprilie, despre faptul că planul Moscovei este să ocupe estul și sudul Ucrainei creând un coridor până în regiunea transnistreană a creat îngrijorare. În luna mai, Satele Unite mai erau convinse că acesta este planul rusesc, dar puneau la îndoială capacitatea Rusiei de a-l pune în practică.

Cu toate acestea, oficiali occidentali vorbesc tot mai frecvent în ultimele săptămâni despre nevoia de sprijin pentru întărirea armatei moldovene, pe fundalul războiului din Ucraina.

Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph pe 20 mai că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat Truss.

Cu doar câteva zile mai devreme, pe 17 mai, un înalt oficial al Departamentului de Stat, Derek Chollet, a spus, la Chișinău, că Statele Unite doresc să ajute armata moldoveană să devină „mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”, pe fundalul războiului din Ucraina.

Tot la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 4 mai că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare. Autoritățile moldovene au explicat imediat că nu ar fi vorba de „arme letale”.

La începutul invaziei rusești în Ucraina, Chișinăul a insistat pe faptul că R. Moldova este țară neutră și acest statut ar trebui să o protejeze de riscul unor atacuri, dar autoritățile moldovene au spus ulterior că vor face eforturi pentru o mai bună dotare a armatei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG