Linkuri accesibilitate

Gazprom a confirmat că a oprit livrările de gaze către Olanda


Concernul rus Gazprom a confirmat că a oprit complet livrările de gaze către Olanda după ce traderul de gaze din această țară, GasTerra, a refuzat să facă plățile în ruble, așa cum prevede noul sistem impus de guvernul rus.

„Plățile pentru gazul furnizat începând cu 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, conform noilor rechizite, despre care părțile au fost informate în timp util”, a declarat Gazprom, într-postare pe Telegram, pe 31 mai.

GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, a recunoscut într-o declarație că a decis „să nu se conformeze” noului sistem de plată, despre care compania cu sediul în Groningen, Olanda, a spus că reprezintă „un risc prea mare”.

„GasTerra nu va fi de acord cu cererile de plată ale Gazprom. Acest lucru se datorează faptului că, dacă ar face acest lucru, ar risca să încalce sancțiunile impuse de UE și, de asemenea, pentru că există prea multe riscuri financiare și operaționale asociate cu calea de plată solicitată”, se arată în declarație.

Pe 31 martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care obligă așa-numitele „țări neprietenoase” să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Decretul a introdus o nouă schemă de plată. Importatorii occidentali trebuie să deschidă două conturi speciale la Gazprombank, care nu este afectată de sancțiuni, un cont în moneda în care efectuează deja plățile, iar celălalt în ruble rusești. Apoi, banca se va ocupa de vânzarea valutei la Bursa de Valori din Moscova și va credita contul în ruble al cumpărătorilor străini la aceeași Gazprombank, după care va transfera aceste sume pe contul în ruble al companiei Gazprom. Decretul spune că, dacă plata în cadrul contractelor existente întârzie, este incompletă, se face într-o monedă străină sau prin intermediul unei alte bănci, atunci livrările de gaze naturale vor fi oprite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG