Linkuri accesibilitate

Opoziția și-a schimbat părerea despre pre-vetting: Vom monitoriza ca CSM și CSP să nu se „îngălbenească”  


Deputatul socialist Vasile Bolea, unul din principalii oponenți ai procedurii de evaluare externă a candidaților la funcții în conducerea justiției, spune că opoziția și-a schimbat tactica, iar prioritatea ei este să se asigură că justiția „nu se îngălbenește”, o aluzie la culoarea partidului de guvernământ, PAS.

Opoziția nu mai este la fel de împotriva pre-vetting-ului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:42 0:00

Bolea a vorbit în ediția din 9 iunie a emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1, având ca temă așa numita procedură de pre-vetting pe cale de a începe.

Această procedură prevede că o comisia specială de experți locali și străini vor verifica integritatea candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Va fi doar o primă etapă a procedurii mai ample de verificare externă a procurorilor și judecătorilor inițiată de guvernarea PAS.

„Vom monitoriza cum va activa această comisie și reprezentantul pe care noi l-am delegat de asemenea va veghea ca toate procedurile să fie în conformitate cu legea, să nu se întâmple ca viitorii candidați ai CSM și CSP să se îngălbenească”, a spus deputatul socialist.

Vasile Bolea este și unul din autorii contestației pe care socialiștii au depus-o în luna martie la Curtea Constituțională împotriva legii pre-vetting, dar care a eșuat.

Legea rămasă în vigoare prevede că o comisie din șase experți va verifica dacă averile candidaților la funcții în CSM și CSP, dar și ale candidaților la funcții în colegiile de etică profesională, corespunde veniturilor declarate ale acestora. Există peste o sută de candidați.

Din comisie fac parte trei experți din R. Moldova și alții trei din străinătate în frunte cu olandezul Herman von Hebel.

Pre-vettingul va începe, probabil în luna iulie, cu completarea unei declarații în care candidații vor trece veniturile din ultimii cinci ani, cheltuielile și legăturile personale din sistemul de justiție și cel public.

În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, expertul Vladislav Gribincea, un susținător al procedurii, a explicat că scopul urmărit este de a asigura că în structurile de autoadministrare a justiției nu ajung decât membri integri. „Nici judecătorii, nici ne-judecătorii candidați la funcții în CSM nu vor putea merge mai departe dacă nu vor obține acceptul comisiei”, a spus Gribincea.

Director executiv al Centrului de Resurse Juridice de la Chișinău, o organizație neguvernamentală, Gribincea nu crede că ar exista riscul invocat de Bolea al politizării CSM și CSP în urma procedurii de evaluare externă a candidaților, inclusiv a celei de pre-vetting.

„Eu am auzit despre scepticismul judecătorilor și procurorilor înainte de lege, dar când au văzut componența comisiei pre-vetting, nu am auzit pe nimeni să pună la îndoială corectitudinea membrilor”, a spus Gribincea.

„Componența comisiei a fost gândită așa încât politicul să nu mai aibă nici un control asupra procedurilor ulterioare, adică, vorbind de îngălbenire, PAS acum nu are niciun control asupra comisiei, nici asupra secretariatului, nici asupra membrilor,” a mai spus expertul.

Pre-vettingul așteptat să înceapă în luna iulie este doar o etapă a evaluării externe a judecătorilor și procurorilor, pe care partidul de guvernământ o consideră drept un element cheie al eforturilor sale de a curăța justiția de oameni corupți și compromiși.

Candidații la funcții în CSM, CSP și colegiile de etică trebuie să-și declare veniturile și cheltuielile din ultimii cinci ani, dar verificările comisiei pre-vetting se pot întoarce și cu 15 ani în timp. Candidații vor mai trebui să-și justifice în fața comisiei averile deținute, să răspundă pentru unele din deciziile luate pe cauzele judecate, iar dacă nu vor reuși, vor trebui să renunțe la avansare, dar vor rămâne în sistem până la o etapă ulterioară a procedurii de evaluare externă.

Evaluarea tuturor membrilor din sistemul de justiție, a estimat expertul Vladislav Gribincea, ar putea să se întindă pe 3 ani și jumătate. O altă estimare a expertului e că s-ar putea solda cu descalificarea unei jumătăți din contingentul de justițiari.

XS
SM
MD
LG