Linkuri accesibilitate

Vor fi gaze la iarnă?


Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a afirmat într-o emisiune de televiziune că este foarte probabil ca Gazprom să sisteze livrarea de gaze la iarnă, invocând diverse justificări tehnice sau juridice. Prin urmare, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV, Guvernul ar trebui să găsească soluții pentru a asigura gazele naturale pe timp de iarnă.

Unul dintre argumentele pentru întreruperea furnizării de gaze ar putea fi nerespectarea prevederilor din contractul cu Gazprom privind auditarea datoriilor Moldovagaz ceea ce ar face ca Rusia să rezilieze contractul. Cel mai potrivit moment este iarna, e de părere, fostul demnitar, întrucât vara cererea de gaze nu este atât de mare. „Ei așteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru noi, cel mai greu.”

El mai spus că momentul ar putea către mijlocul toamnei și că planul B al guvernului este România DE unde ar trebui cumpărat gaz prin gazoductul Iași-Chișinău, cu eventuale înlesniri la plată. „Ne trebuie alternative”

De cealaltă parte, demnitarii din guvern spun că executivul se pregătește pentru toate scenariile posibile. BERD a acordat 300 de milioane de euro pentru a procura rezerve de gaz: 200 de milioane de euro pentru cumpărarea gazelor, iar 100 de milioane pentru stocarea acestora în România.

„Din fericire, avem gazoductul Iași-Chișinău complet funcțional” spune deputatul PAS Vladimir Bolea, citat de IPN care amintește că România a extras recent primul metru cub de gaz și a pornit extracția din Marea Neagră. „Posibilitatea ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale la iarnă este egală cu zero,” spune parlamentarul PAS.

De la 1 iunie 2022, consumatorii plătesc 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 23% mai mult decât în luna precedentă.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, anunța la sfârșitul lunii trecute că, în iulie, Moldovagaz va plăti 980 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, cu 100 de dolari mai mult decât în iunie.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

XS
SM
MD
LG