Serviciile de informații americane cred că Vladimir Putin va încerca – așa cum a făcut și în 2016 și 2020 – să dezbine societatea americană, într-un an electoral, profitând de criza economică.
Liderul de la Kremlin încearcă să provoace îndoieli cu privire la angajamentul american în apărarea Ucrainei și dorește să ajute în alegeri politicieni dispuși să ridice sancțiuni impuse Rusiei. Se anticipează că Rusia ar putea să încerce să perturbe prin piraterie cibernetică scrutinul american, pentru ca după acea să răspândească și amplifice zvonuri cu privire la așa zise conspirații în America.
Un recent raport desecretizat al Departamentului pentru Securitate Națională arată că Moscova vede în astfel de practici o ripostă adecvată la acțiunile americane în legătură cu Ucraina. În condițiile în care inflația în America a ajuns la 11%, președintele Biden învinuind Rusia pentru criză, Kremlinul întrevede că în următoarele luni sprijinul popular pentru Ucraina ar putea slăbi. Prețul economic – arată profesorul Ken Osgood, creează „vulnerabilități politice, ca și oportunități de care Moscova vrea să profite”. Moscova speră că americanii vor începe să se întrebe dacă suferința economică, despre care Biden spune că e provocată de război, merită. Vocile exprimând astfel de opinii și îndoieli vor fi cele amplificate de aparatul de propagandă al Rusiei, pe medii de socializare.
Presă ultra-conservatoare, care îl învinuiește pe Biden pentru inflație poate extinde argumentul și la sprijinul acordat de acesta Ucrainei. Experți arătă că Rusia nu trebuie să facă altceva decât să planteze sâmburele fricii și îndoielii, pentru că dacă o face, amplificarea se poate produce în interiorul Statelor Unite, din rațiuni politice.
Un recent sondaj arată că mai puțin de jumătate din cei intervievați – 46% - susțin că America ar trebui să sancționeze petrolul din Rusia, chiar dacă asta duce la creșterea prețurilor în Statele Unite, o scădere cu 9% față de sondajul similar din luna anterioară. Rusia va încerca să stimuleze vocile interne care spun că ajutorul pentru Ucraina este o risipă de resurse, care trebuie investite acasă. Dacă așa va evolua opinia publică, asta i-ar putea costa pe democrați și mai mult la alegerile din toamnă și limita marja de acțiune a administrației Biden, care până acum a oferit sprijin substanțial Ucrainei.
Pe de altă parte, după intervențiile Rusiei de la ultimele alegeri, există speranța că de data aceasta America va fi mai bine pregătită și mai puțin vulnerabilă. Problema este că diviziunile politice din Statele Unite rămân considerabile și acesta este climatul de care Rusia profită, atunci când încearcă să influențeze.