În Orientul Mijlociu, Statele Unite se găsesc într-o postură inedită – pe de o parte problemele continuă să existe și să se multiplice, pe de altă parte, alte regiuni ale lumii sunt, din perspectivă strategică sau imediată, mai relevante.
Raphael Cohen de la Institutul Rand spune că cea mai mare problemă pentru autoritățile americane este că dacă Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Israelul nu cred că Statele Unite vor descuraja pornirile agresive ale Iranului, vor încerca să o facă ei înșiși. Provocările ruse se înmulțesc în Siria, și Moscova contează pe faptul că America nu va riposta. Generalul de armată, Erik Kurilla, care a preluat Comandamentul american pentru regiune înțelege că adversari vor testa frontiera răbdării americane și vor să vadă ce acțiuni constituie o barieră de netrecut, care antrenează reacție.
În iunie, forțele americane au fost martore la numeroase incidente considerate „provocatoare”, „escalatorii” sau „riscante din perspectivă de securitate”, inițiate de Rusia și Iran. Avioane rusești s-au angajat în operațiuni riscante, în afara protocoalelor convenite, în preajma unora americane. Aceste gesturi ai Rusiei au coincis – poate nu întâmplător – cu acțiuni iraniene, directe sau prin intermediari. Iranul, cel mai mare rival ale Americii în Orientul Mijlociu a fost și este o preocupare constantă a comandamentului american. S-au înregistrat 29 de atacuri iraniene împotriva unor obiective americane din octombrie încoace.
Acțiunile agresive ale Rusiei în regiune nu fac decât să complice situația, obligând Statele Unite să-și regândească strategia. William Wechsler de la Atlantic Council spune că Iranul încearcă constant să vadă până unde îi permite America să meargă și avansează în direcția respectivă. El crede că Washingtonul, de-a lungul a mai multe administrații, a tolerat acest comportament.
„Teama față de forța militară a Americii s-a diminuat în ultimii 20 de ani” – susține Wechsler. În cazul Rusiei, un factor determinant este reacția la sprijinul acordat de America, Ucrainei, în condițiile în care generalul rus Aleksandr Ceaiko, a revenit în Orientul Mijlociu după ce a comandat un timp forțele din Ucraina.
Administrația Biden - spre deosebire de Trump - e în confruntare cu Rusia și încearcă să găsească o soluție diplomatică pentru Iran, cu excepția cazurilor în care forțe americane sunt puse în primejdie și aceasta pare să fie linia peste care inamicii nu trebuie să treacă.