Linkuri accesibilitate

Legături militare și politice tot mai strânse între Rusia și Coreea de Nord


Președintele Rusiei, Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean Kim Jong Un, Vladivostok, 25 aprilie 2019
Președintele Rusiei, Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean Kim Jong Un, Vladivostok, 25 aprilie 2019

O oficialitate americană a declarat sub beneficiul anonimatului că Ministerul rus al Apărării este pe cale să achiziționeze milioane de proiectile și piese de artilerie de la Coreea de Nord.

Legături militare și politice tot mai strânse între Rusia și Coreea de Nord
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder a spus că, din informațiile primite rezultă că Rusia încearcă să obțină în special muniție. Nu se știe în ce fază se află proiectul achizițiilor din Coreea de Nord. Ryder a arătat însă că această intenție trădează situația în care se află Rusia, în războiul din Ucraina din perspectivă logistică și a capabilităților de a susține operațiunile. „Evaluarea noastră este că Rusia nu o duce bine, în aceste privințe” – a spus generalul.

Rusia continuă să sufere dat fiind faptul că multe dintre surse și linii de transport sunt blocate de sancțiuni. Surse ale serviciilor de informații americane arată că Moscova ar putea viza și alte livrări de armament din Coreea de Nord, în viitor. Ryder a spus că, în situația în care se află, Rusia se vede obligată să apeleze la țări cum sunt Coreea de Nord și Iran, certate cu legea și ele însele surse de instabilitate internațională.

Administrația Biden a anunțat, de curând, că Rusia are dificultăți cu drone iraniene, achiziționate în August. Liderul de la Phenian a încercat să se apropie de Rusia, în contextul războiului din Ucraina, invinuind Occidentul pentru declanșarea sa și denunțând politica „hegemonică” a Occidentului. Nord-coreenii au lăsat să se înțeleagă că ar putea trimite muncitori pentru a ajuta la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși.

De curând ambasadorul nord-coreean la Moscova s-a întreținut cu lideri ai republicilor separatiste sprijinite de Rusia în Donbas și a exprimat optimism cu privire la colaborare cu privire la ”forță de muncă”. În iulie, Coreea de Nord a devenit țara care alături doar de Siria recunoaște independența teritoriilor Donetsk și Luhansk.

Export de arme către Rusia ar reprezenta o violare a rezoluțiilor ONU care interzic Coreei de Nord să efectueze comerț cu arme. În trecut au existat suspiciuni că Rusia si China nu au aplicat integral sancțiunile impuse de ONU, Coreei de Nord, complicând încercarea comunității internaționale de a priva Phenianul de armament nuclear.

XS
SM
MD
LG