Linkuri accesibilitate

Norvegia a arestat un cercetător universitar suspect de spionaj în favoarea Rusiei


Serviciul de contraspionaj al Norvegiei a arestat un bărbat care a lucrat la un proiect de cercetare la o universitate norvegiană, fiind suspectat că este spion rus.

Bărbatul a fost arestat în orașul Tromsoe din regiunea arctică pe 24 octombrie, a anunțat postul public de televiziune NRK pe 25 octombrie, citând Serviciul de securitate al poliției norvegiene (PST).

Bărbatul a sosit în Norvegia în 2021, dându-se drept cetățean brazilian, dar adjunctul șefului PST, Hedvig Moe, a declarat pentru NRK că poliția crede că adevărata sa naționalitate este rusă. Bărbatul, care nu a fost identificat, reprezintă o „amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale” ale Norvegiei, membră a NATO, și ar trebui expulzat, a declarat Moe.

Avocatul bărbatului reținut, Thomas Hansen, a declarat pentru ziarul norvegian VG că clientul său neagă orice ilegalitate. Bărbatul a primit mandat de reținere pentru patru săptămâni, potrivit VG. PST consideră că bărbatul a încercat să se stabilească în țară sub o identitate falsă. Grupul de cercetare la care a participat studia războiul hibrid.

XS
SM
MD
LG