În Spania, prețurile la energie electrică au crescut cu 32,2% în prima jumătate a anului 2022, o creștere de peste două ori mai mare decât media celorlalte state membre ale Uniunii Europene (13%), față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor publicate luni (31 octombrie) de Biroul European de statistică, Eurostat.
În prima jumătate a anului 2022, gospodăriile europene au plătit în medie 25,3 euro pentru 100 de kilowați de energie electrică, inclusiv taxe, în timp ce au plătit 8,6 euro pentru 100 de kilowați de gaz consumat, relatează EFE.
Asta înseamnă o creștere medie cu 3,3 euro față de prima jumătate a anului 2021, când gospodăriile din blocul comunitar au plătit 22 de euro pentru 100 kWh de energie electrică, și un plus de 2,2 euro pentru costul gazelor naturale față de aceeași perioadă a anului trecut, când au plătit 6,4 euro, arată datele Eurostat.
Oficiul de Statistică al UE indică invazia Ucrainei de către Rusia drept una dintre principalele cauze ale creșterii prețurilor la energie.
Eurostat a mai subliniat că ponderea taxelor și taxelor publice pe facturile finale a scăzut în medie cu 15,5% în Uniunea Europeană pentru energie electrică și cu 8,6% pentru gaze. Lucrul e datorat politicii de subvenționare aplicată de mai toate guvernele.
Cehia este țara din UE care a văzut prețul electricității crescând cel mai mult în timpul primului semestru 2022 (62 %), în timp ce Estonia este cea care a înregistrat cea mai mare creștere de preț la gaze (154%).
Lituania (110%) și Bulgaria (108%) vin în urma Estoniei în ceea ce privește creșterea prețurilor la gaze naturale.
Gazele naturale au crescut în toate statele membre, cu excepția Ungariei, care a redus prețurile interne la gaze cu 0,5%, deoarece a reglementat prețurile.
În ceea ce privește facturile la energie electrică, pe lângă Ungaria, alte patru state membre au reușit să reducă prețurile față de prima jumătate a anului 2021, grație subvențiilor guvernamentale, precizează Eurostat. Astfel, factura de energie electrică în Olanda a scăzut cu 54%, în Slovenia cu 16%, în Polonia cu 3%, în Portugalia cu 1% și în Ungaria cu 1%.
În termeni absoluți, gospodăriile din UE care au plătit cel mai mult pentru consumul casnic de energie electrică în prima jumătate a anului 2022 sunt din Danemarca (45,6 EUR), Belgia (33,8 EUR), Germania (32,8 EUR) și Italia (31,2 EUR).
În plus, prețul gazelor naturale pentru consumul intern în Spania a crescut și el cu 4,3 puncte peste media UE: o creștere de 29,8% pentru Spania și 25,5% pentru statele membre.