Republicanii cred că vor câștiga controlul în Cameră, dar că diferențele vor fi mici, poate puțin peste 220 de locuri, cifra necesară fiind 218. Dar chiar și așa, ei încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat marți.
Una dintre sursele pentru Fox News declară „Donald Trump este un mare handicap cu alegătorii independenți”. Fostul președinte nu a candidat, dar și-a impus în nu puține locuri favoriții, mulți au pierdut sau sunt in pericol să piardă, iar majoritatea candidaților republicani s-au văzut nevoiți să susțină că alegerile din 2020 i-au fost furate lui Trump, ca test de loialitate.
Au fost și cazuri în care republicanii au câștigat locuri, în care candidatul era pro Trump, dar pe ansamblu nu a fost o zi bună pentru fostul președinte, care ar putea anunța curând că va candida pentru un nou mandat sau, cel puțin, așa părea să își dorească.
Imediat după ce s-a conturat că dominația republicană nu se materializează au fost vizibile disensiunile din partid, care se vor face simțite atunci când Kevin McCarty va candida probabil pentru președinția Camerei. Pe de altă parte, o veste bună pentru republicani a venit din Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a câștigat detașat alcătuind o coaliție – între care 57% din votul hispanicilor, față de 46% cât a obținut Trump în 2020 – care dacă e replicată la nivel național, ar fi redutabilă.
Dar dacă Trump își declară candidatura, DeSantis va trebui să decidă dacă să riște o candidatură împotriva celui care controlează partidul sau nu. Pe ansamblu, electoratului american i-a păsat mai mult de soarta democrației decât anticipau sondajele, iar republicanii acuză acum că referendumul în favoarea democrației, propus de rivalii politici ar fi fost o nedreptate și un handicap. Dar chiar dacă este nepotrivit să se generalizeze, fapt e că, cartea Trump, care a obținut unele succese, dar nu s-a dovedit, pe ansamblu, câștigătoare, aduce în discuție viitorul democratic al Statelor Unite, există fapte care o demonstrează.
Unii dintre sprijinitorii lui Trump și megafoanele lor din alte părți reiau tema, fără nicio acoperire în realitate, a unor așazise „fraude”, nici vorbă de așa ceva și deplâng opțiunile americanilor. Fapt este că electoratul s-a dovedit imprevizibil, în sensul că nu a fost ghidat doar de dificultățile economice și chiar când vine vorba de acestea, a ințeles că nu poți învinui pentru o inflație globală, doar administrația.